Πολιτικοί από όλο το φάσμα στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λακόπουλου

Πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα, δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες, κατέκλυσαν το  μεσημέρι της Πέμπτης το Μέγαρο Υπατία για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Λακόπουλου “Η σκηνοθεσία του δημοσίου προσώπου” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη με πρόλογο του Λευτέρη Κουσούλη και επίμετρο από τον Τάσο Μπιρσίμ.

Ήταν εκεί ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και Εσωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι  βουλευτές  Κώστας Σκανδαλίδης, Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Στύλιος, Νίκος Ξυδάκης, κι ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Επίσης έδωσαν το παρών ο Κώστας Λαλιώτης, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Γιάννης Σγουρός, o Δημήτρης Τσιρώνης και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Νίκος Χριστοδουλάκης,  ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Παρις Κουκουλόπουλος,  ο Γιάννης Πανούσης, η Συλβάνα  Ράπτη, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Δημ. Χατζησωκράτης, ο Νίκος ΜπίστηςΣπ. Φλογαϊτης, ο Τάσος Μπιρσίμ, η Ρέα Γαλανάκη,..

Ήταν εκεί επίσης ο πρόεδρος της 24 Media Δημήτρης Μάρης και η πρόεδρος του ΠΙΟΠ της Τράπεζας Πειραιώς Σοφία Στάικου. Για το βιβλίο μίλησαν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και οι δημοσιογράφοι Έλλη Στάη, Τάσος Παππάς και Παύλος Τσίμας.

Ο  Σταύρος Θεοδωράκης, σημείωσε ότι «οι ομιλίες στην ελληνική Βουλή είναι μια απόδειξη ότι υπάρχει μόνο η νίκη της σκηνοθεσίας και όχι η νίκη της Δημοκρατίας» και πρόσθεσε: «Καμία αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών, δεν έχει σχέση με την ουσία της πολιτικής. Ο καθένας σηκώνεται για να πει αυτά που έχει αποφασίσει το επιτελείο του».

Το ρεπορτάζ του «Αθήνα 984.gr» κατέγραψε  τα εξής:

«Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι» έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ, φράση επί της οποίας υπερθεμάτισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης ως κεντρικός ομιλητής στηνπαρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου με τίτλο «Η σκηνοθεσία του δημόσιου προσώπου», που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Μέγαρο Υπατία, ένα πραγματικό έργο τέχνης στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Πατησίων.

«Στα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και όχι να πηγαίνεις με το μέσο όρο», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος σε μια από τις βασικές θεματικές του βιβλίου, που άπτεται της πολιτικής και της επικοινωνίας, το πως δηλαδή αλληλοεπηρεάζονται και που αυτές συναντώνται. Κυρίαρχο στοιχείο στην παρουσίαση του βιβλίου, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς και ο επικεφαλής του Ποταμιού με τη διττή οπτική του δημοσιογράφου-πολιτικού, η σκηνοθεσία και το σκηνοθετημένο περιβάλλον. Ο τρόπος δηλαδή που διαμορφώνεται το ύφος της δημόσιας παρουσίας μέσα από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αλλά και ο τρόπος που επιλέγει το δημόσιο πρόσωπο να αυτοσκηνοθετηθεί για να προβάλει τις θέσεις του και να πετύχει τους στόχους του.

Ενδεικτικές είναι οι φράσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, ότι » η ελληνική πολιτική σκηνή έχει περισσότερο σκηνοθεσία και λιγότερο πολιτική. Όσο μεγαλώνει ο ρόλος των μέσων τόσο υποχωρεί ο ρόλος του πολιτικού και κυριαρχεί ο ρόλος του σκηνοθέτη». Για να προσθέσει με νόημα ότι αφού οι εντυπώσεις είναι το παν, οι πολιτικοί και κυρίως οι νέοι πολιτικοί σκηνοθετούν καλά τον εαυτό τους δίνοντας στην πολιτική δράση ένα διαφορετικό, όπως είπε, περιεχόμενο, τα fake news.

Οι κολοσσοί των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, θα πρέπει να μας προστατεύσουν από την ψεύτικη πραγματικότητα, επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, και έθεσε στη δημόσια συζήτηση τον προβληματισμό: “πώς η δημοκρατία που έχουμε θα εξελιχθεί για να περιορίσει το ρόλο του σκηνοθέτη-πολιτικού».

Ο κ. Θεοδωράκης, αναφέρθηκε μάλιστα στο ελληνικό κοινοβούλιο λέγοντας χαρακτηριστικά: Οι ομιλίες στην βουλή είναι μια απόδειξη ότι υπάρχει μόνο η νίκη της σκηνοθεσίας και όχι η νίκη της Δημοκρατίας. Καμία αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών δεν έχει σχέση με την ουσία της πολιτικής. Ο καθένας σηκώνεται για να πει αυτά που έχει αποφασίσει το επιτελείο του. Είναι παράλληλοι μονόλογοι, όχι μόνο σήμερα και χθες και προχθές.

Κλείνοντας την ομιλία του και ορμώμενος από την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε: “Είμαι σήμερα εδώ , γιατί πιστεύω πως όλες αυτές οι κωμωδίες με το εμπάργκο και την παρουσίαση των δημοσιογράφων ως το απόλυτο κακό για μένα ή για τον άλλον, είναι μέρος μιας κακής πολιτικής σκηνοθεσίας. Είτε αφορά τον ΣΚΑΙ και τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε τη ΝΔ και την ΕΡΤ”.

Η επικοινωνία είναι μέρος της δράσης του δημόσιου προσώπου. Ειδικά για τους πολιτικούς είναι και μέρος της δουλειάς τους, ήταν το σημείο στο οποίο στάθηκε με εμφατικό τρόπο ο Σταύρος Θεοδωράκης όπως επίσης και οι δημοσιογράφοι παρουσιαστές του βιβλίου, Έλλη Στάη, Τάσος Παππάς και Παύλος Τσίμας. Σπεύδοντας ωστόσο, όλοι να υπογραμμίσουν ότι για να αποκτήσει πληρότητα, η επικοινωνία ιδίως στην πολιτική, πρέπει να συμπληρώνεται από την προσωπικότητα, τις αντιλήψεις, τις ιδέες, επιδιώξεις και το έργο του πολιτικού.»

Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Παύλος Αλέπης σημείωσε στο FB για την παρουσίαση:

« Ιδιαίτερα επιτυχημένη η μεσημβρινή συνάντηση του κόσμου της πολιτικής με την δημοσιογραφία. Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Λακόπουλου. Ασφαλώς δεν ήταν όλοι οι παρευρεθέντες σχετικοί και σφόδρα ενδιαφερόμενοι … Όμως,ο πεπειραμένος δημοσιογράφος ουσίας και εξαίρετος γραφιάς,κατάφερε με το καλημέρα, να ενεργοποιήσει τις σκέψεις μας, με τον ιντριγκαδόρικο τίτλο Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ. Η συνέχεια αναμενόμενη.

Με λαβωμένο το κύρος των πολιτικών, των δημοσιογράφων και δημοσιολογούντων στην μεταβατική εποχή μας, υπαινικτικά και έμμεσα-με ξεχωριστή ευγένεια, αυτό το πρωτότυπο εγχειρίδιο πολιτικής, υπογραμμίζει την ατομική ευθύνη εκφοράς του δημόσιου λόγου του πολιτικού στην δημόσια αρένα…Του..ανοίγει τα μάτια, χωρίς υπερβολή.. Υπογραμμίζει όμως και θα έλεγα διευκολύνει με έμφαση τον πολίτη στην κρίση και παρατήρησή του σε όσα επιχειρείται να του σερβιρισθούν ως ιδέες και λύσεις. Μια θαυμάσια αφορμή -αυτό το βιβλίο,-να υποχρεώσουμε πολιτικούς, πολίτες και…επικοινωνιακά επιτελεία, να ασχοληθούν σοβαρότερα, με αυτό καθ’ εαυτό το περιεχόμενο της Πολιτικής (αν βέβαια μπορούν…όσοι μπορούν .)»

Τη δική της γνώμη ανάρτησε  η Ελέγκω Μανουσάκη:

«Τα σημερινά νέα: ο Γιώργος Λακόπουλος παρουσίασε το βιβλίο η σκηνοθεσία του δημόσιου προσώπου, στην περίφημη Υπατία! Την Υπατία την είχα επισκεφθεί, υπόγειο και κήπο, όταν ήρθαν οι 200πρόσφυγες από τα Χανιά,τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Τώρα επισκέφθηκα το ανώγειο όμορφο αρχοντικό. Πολύς κόσμος κυρίως ΠΑΣΟΚ, λίγοι φίλοι από Βρυξέλλες και ελάχιστοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ.

Οι παρουσιαστές του βιβλίου όλοι δημοσιογράφοι διαβασμένοι οι περισσότεροι με αρκετή πληροφορία γύρω από τον ρόλο των media στην σκηνοθεσία του πολιτικού. Η Ελλη Στάη έμαθα ότι λατρεύει την Χάννα Αρεντ!

Ο Τάσος Παππάς, λάτρεψε τον Α. Παπανδρέου και μετά τον μίσησε, ο Παύλος Τσίμας, δεν έχω να πω τίποτα για αυτόν, ο Σταύρος Θεοδωράκης, θυμάμαι όταν ήταν στην ΕΡΤ και έκανε μια καθημερινά βραδινή εκπομπή και μας έλεγε στο τέλος καλό ξημέρωμα, πολύ Χανιώτικη έκφραση…
Τέλος ο Γιώργος που φαίνεται ότι έκανε ένα πολύ καλό πόνημα μας κέρασε και κρασί Βιτόρα, το πόνημα της πάντα άξιας γυναίκας του…»

Φωτό: Θόδωρος Μανωλόπουλος, Eurokinissi