Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη εγκαταλείπει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

Του Βασίλη Σκουρή

    

Ταυτίζεται σε στρατηγικές επιλογές με το Μαξίμου- Τι υποστήριξε ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου στο Φόρουμ των Δελφών!

Πέρασαν απαρατήρητα -εξάλλου η Κουμουνδούρου δεν έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρη την ομιλία- τα όσα είπε στην παρέμβασή του στο Φόρουμ των Δελφών ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνέντευξη που παραχώρησε, άλλαξε άρδην βασικές θέσεις της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που αποτελούσαν -τουλάχιστον σε προγραμματικό επίπεδο- κύριο χαρακτηριστικό του κόμματός του από την ημερομηνία ίδρυσής του, από τον πρόδρομο Συνασπισμό του Χαρίλαου Φλωράκη και του Λεωνίδα Κύρκου! Οι τοποθετήσεις του βρίσκονται σε απόλυτη απόκλιση από τη λογική της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και από το ρόλο του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας που έπρεπε να έχει η Ελλάδα στην περιοχή, όπως υποστήριζε έως τώρα το κόμμα που ηγείται.

Ας δούμε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-Έδωσε συνέχεια στον χαρακτηρισμό “Ιερά Συμμαχία” για το ΝΑΤΟ, όπως είπε σε προηγούμενη συνέντευξή του, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει πως χαίρεται που ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τις θέσεις του! «Το ΝΑΤΟ είναι κρίσιμο για τον αγώνα των δυτικών δημοκρατιών απέναντι στα τρία καθεστώτα της Ανατολής που όλα ξέρουμε ποια είναι» είπε χαρακτηριστικά. Ποια είναι τα καθεστώτα αυτά;  Η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν.

-Για το Πεκίνο, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πιο σαφής. Όταν ρωτήθηκε για τον Ντόναλντ Τραμπ απάντησε πως “αυτό στο οποίο συμφωνούμε είναι η πολιτική απέναντι στην Κίνα”.

-Στην ερώτηση για το αν ήρθε η ώρα για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως ο δυτικός κόσμος πρέπει να βοηθήσει όπως μπορεί την Ουκρανία να σταθεί απέναντι σε έναν καταπιεστικό νταή. Καμία αναφορά στην ειρήνη, παρά μόνο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να στείλει όπλα, καθώς αυτό πρέπει να το πράξουν άλλες χώρες που είναι σε πιο πλεονεκτική θέση, οικονομική και γεωπολιτική!

Είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ στα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής ταυτίζεται απολύτως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους κυρίαρχους κύκλους στη Δύση, σε μια εποχή που η επέκταση του πολέμου τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στην Ουκρανία, είναι όλο και πιο πιθανή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανθρωπότητα. Όπως είναι σαφές πως η μετάλλαξη αυτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγεί σε έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο πολλά στελέχη δυσκολεύονται να υπάρξουν και αριστεροί ψηφοφόροι μάλλον οδηγούνται αλλού- βέβαια θα έρθουν άλλοι στη θέση τους. 

Αλήθεια, αυτή την πολιτική μπορεί να την υπηρετήσει ο Αλέξης Τσίπρας; Μπορεί να συνεργαστεί το «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά; Μπορεί με αυτές τις θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ να διαδηλώνει στην πρεσβεία την επέτειο του Πολυτεχνείου; 

O tempora o mores!

AΠΟ ΤΟ DNEWS