Ο Economist και οι “αγχωτικές μέρες” του Μητσοτάκη

“H Ελλάδα δεν βρίσκεται σε δρόμο οικονομικής αξιοπιστίας” υποστηρίζει σε άρθρο του ο Economist με αφορμή την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με το περιοδικό «ορισμένοι «παρατηρητές» θεωρούν ότι οι κυβέρνηση Μητσοτάκη ευνόησε μια συγκεκριμένη «συμμαχία», τους λεγόμενους cornerstones investors.

Το εσπευσμένο άνοιγμα της οικονομίας λόγω τουρισμού και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία μόνον ενθουσιασμό δεν μπορούν να προκαλέσουν και μάλλον με τις διαφαινόμενες επιδόσεις στον τουρισμό και το 2021 θα καταγραφεί ύφεση.

Ο Economist μιλά για τις «αγχωτικές ημέρες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» και τη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με αιχμές για τη διαχείριση από την κυβέρνηση ιδιαίτερα στο ζήτημα των τραπεζών.

«Οι ημέρες αυτές είναι ιδιαίτερα αγχωτικές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η χώρα ετοιμάζεται να καλωσορίσει την άφιξη τουριστών από 35 χώρες ξεκινώντας από τις 15 Μαΐου, ωστόσο οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία δεν είναι οι προσδοκώμενες, ενώ η Covid-19… επιμένει. Εάν ο τουρισμός δεν επανακάμψει, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά», επισημαίνει ο Economist.

«Στην Ελλάδα δεν συμφωνούν όλοι πως η χώρα βρίσκεται σε μονοπάτι οικονομικής σταθερότητας. Ορισμένοι αναλυτές εμφανίζονται ανήσυχοι από το γεγονός πως η κυβέρνηση βοήθησε μία κοινοπραξία επενδυτών στην Περαιώς: το γραφείο του Τζον Πόλσον,  τον Τέλη Μυστακίδη και τη Helikon Investments».

«Οι τραπεζίτες έχουν ήδη λόγο για να νιώθουν ευγνωμοσύνη προς την κυβέρνηση» για την τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα όπου παρέχει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη όσον αφορά την ύπαρξη ποινικών ευθυνών. «Ως εκ τούτου, οι έρευνες που αφορούσαν υποθέσεις πάνω από 300 τραπεζιτών έκλεισαν»…