Πάνος Καμμένος: Το “κίνημά” του μήπως ολοκλήρωσε το ταξίδι;

Του Νίκου Λακόπουλου

Ο Πάνος Καμμένος μαζί με την έξοδο από το μνημόνιο γιόρτασε και την ίδρυση των Ανεξάρτητων Ελλήνων -που γεννήθηκαν σαν σήμερα το 2012 με 200.000 υπογραφές. “Το μόνο κίνημα της μεταπολίτευσης το οποίο επέζησε για πέντε εκλογικές αναμετρήσεις και κυβέρνησε μέχρι τώρα τον τόπο για τρισήμισυ ολόκληρα χρόνια”.

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ θέλησε να θυμίσει πως κάτι τέτοιο δεν το κατάφεραν η Ντ. Μπακογιάννη, ο Αβραμόπουλος, ο μακαρίτης Γεράσιμος Αρσένης, ο Πάγκαλος, ο Καρατζαφέρης, ο  Σαμαράς και άλλοι. “Κανένα από αυτά τα κόμματα δεν άντεξε σε πάνω από δύο εκλογικές αναμετρήσεις και βεβαίως κανένα δεν άντεξε σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις”.

Η “είδηση” όμως είναι αλλού: Ο Πάνος Καμμένος θεωρεί ότι κρατά στα χέρια του το πότε θα γίνουν οι εκλογές. “Θα οδηγηθούμε σε εκλογές όταν θα λήξει η συνταγματική επιταγή ή όταν θα είναι η περίοδος εκείνη που θα πρέπει να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για τα εθνικά μας θέματα” είπε και μάλιστα το τοποθέτησε όχι πριν από τον Μάϊο -“έχουμε μπροστά μας σκληρή δουλειά”.

“Τούτη τη μέρα όμως, όπως είπε και ο πρωθυπουργός από την Ιθάκη, πρέπει να τηρηθούν και άλλοι δύο σημαντικοί στόχοι: Ο πρώτος στόχος είναι να πληρώσουν όλοι εκείνοι οι οποίοι σε συνέργεια με τους νταβατζήδες, με τους εργολάβους της μεταπολίτευσης που εργολαβικά κατείχαν την διακυβέρνηση του τόπου εις βάρος του λαού και του πλούτου του. Να πληρώσουν ποινικά εκείνοι που απέκτησαν μέσα ενημέρωσης μόνο και μόνο για να αποφύγουν την ποινική τους δίωξη για εγκλήματα που διέπραξαν. Εκείνοι που χρησιμοποίησαν την Siemens, την Novartis, τους προμηθευτές του Δημοσίου για να γίνουν πλουσιότεροι, να οδηγηθούν στα ποινικά δικαστήρια και στις φυλακές”.

Φαίνεται πως ο Πάνος Καμμένος- που όταν έφυγε από τη ΝΔ βρέθηκε με 22 βουλευτές, αλλά τώρα έχει το ένα τρίτο και δύσκολα θα ξαναεκλεγεί, έχει αποφασίσει μαζί με το μέλλον της κυβέρνησης και το δικό του. Ακόμα κι αν επανεκλεγεί δεν θα μπορεί να συνεργασθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε φυσικά με τον Μητσοτάκη. Φυσικά το τέλος της καριέρας του πρέπει να είναι δεδομένο, αν δεν επανεκλεγεί.

Ο ίδιος βέβαια καλεί σε επανασυσπείρωση στο …κόμμα εξουσίας τους -Ανεξάρτητους Έλληνες- “γιατί  αποδείξαμε ότι δεν είμαστε ένα κίνημα διαμαρτυρίας, αλλά κίνημα εξουσίας που μπορεί να ενώσει τους Έλληνες.  Αντέξαμε μέχρι σήμερα και κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια. Κάναμε πράξη τη λαϊκή εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός: Να αποτελούμε το αναγκαίο καλό και εμείς εγγυόμαστε το μέλλον της πατρίδος στην ανάπτυξη και στο αύριο».

Τι θέλει να πει ο ποιητής; Όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή δεν θα την ψηφίσει, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα πέσει κυβέρνηση, ιδιαίτερα αν οι έξι ψήφοι που θα λείπουν ώστε να μη πέσει η κυβέρνηση έχουν ήδη βρεθεί ή θα βρεθούν ως τότε. Το διαζύγιο θα χαροποιήσει πολλούς στο ΣΥΡΙΖΑ και θα επιτρέψει νέες συνεργασίες με κόμματα που το έθεταν ως προϋπόθεση για συνεργασία με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Βέβαια σε ανύποπτο χρόνο είχε πει πως δεν πιστεύει πως η Συμφωνία Ζάετς – Τσίπρα θα φτάσει ποτέ στη Βουλή, άρα δεν θα χρειαστεί να ρίξει την κυβέρνηση. Είναι μάλιστα τόσο βέβαιος ότι στον επόμενο ανασχηματισμό θα παραμείνει στη θέση του, που πράγματι αν δεν συμβεί θα είναι μια βόμβα μεγατόνων.

Σε μια τέτοια περίπτωση Τσίπρας – Καμμένος μπορούν να είναι για πάντα φίλοι, αλλά όχι και συγκυβερνήτες.  Άλλωστε ο συμβολισμός της Ιθάκης μπορεί και να σημαίνει “Πάνο, φτάσαμε. Τελειώνει το ταξίδι”!

Σε άλλη περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να συγκυβερνά με κάποιον έντιμο μεν, που έχει προαναγγείλει ότι αυτός θα ρίξει την κυβέρνηση που κρατά στα χέρια του. Πολύ δύσκολη φιλία.