Παιχνίδι με τη φωτιά: Πού το πάει ο Μητσοτάκης -και πού τον πάνε

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

 Δεν υπάρχει έγκυρος πολιτικός παρατηρητής που να μην το  λέει: αν υπάρχουν στη συντηρητική παράταξη σοβαροί άνθρωποι πρέπει να επέμβουν τώρα. Να σταματήσουν τον κατήφορο στον οποίο έβαλε τον πολιτικό φορέα της  ο Κυριάκος Μητσοτάκης- και τον πίρε και ο ίδιος.

Δεν στηλιτεύει τα λάθη και τις αδυναμίες τα κυβέρνησης ως αντιπολίτευση.  Μηδενίζει τα πάντα, υπονομεύει τη δημοκρατική ομαλότητα, χτυπάει πισώπλατα την οικονομία, χωρίς μέτρο, χωρίς ευθύνη,  χωρίς λογική.

Ο σημερινός επικεφαλής της ΝΔ αλλοιώνει τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της -αλλά και το προφίλ με το οποίο αναδείχθηκε και ο ίδιος- και εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή ενός επικίνδυνου παιχνιδιού με τη φωτιά που μπορεί να φέρει συμφορές τη χώρα. Γίνεται εθελουσίως κήρυκας της μισαλλοδοξίας και της απομόνωσης-  και οι  Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες της ΝΔ το έχουν επισημάνει.

Ο Κυριάκος, σχεδόν σαν υπνοβάτης, οδηγεί το πιο αντιδραστικό τμήμα του πληθυσμού-  ακροδεξιούς, εθνικιστές, παραεκκλησιαστικούς κύκλους,  επαγγελματίες πατριώτες- σε μια τυφλή σύγκρουση στην  οποία αργά ή γρήγορα θα υπάρξει θύμα. Και τότε θα απελευθερώνουν οι κακοί δαίμονες της χώρας- όπως του ξέρουμε από το παρελθόν. Εκτός αν δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί πού μπορεί να οδηγήσει  υποθάλποντας κραυγές για «προδότες», «κρεμάλες» και «εκδίκηση». Αυτά δεν ακούγονται πλέον στις παρυφές της ΝΔ , αλλά από το εσωτερικό της.

Έχει δικαίωμα να επιλέξει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνει και από μια άποψη το είδος που επέλεξε συμφέρει την κυβέρνηση γιατί τον περιθωριοποιεί. Αλλά είτε έχει συναίσθηση των λόγων του  είτε όχι, η ρητορική του στο Μακεδονικό,- με καθοδηγητές τους Σαμαρά και  Γεωργιάδη τους οποίους προσπαθεί να ξεπεράσει σε ακρότητες-, είναι εμπρηστική.

Ο Κυριάκος, σχεδόν σαν υπνοβάτης, οδηγεί το πιο αντιδραστικό τμήμα του πληθυσμού-  ακροδεξιούς, εθνικιστές, παραεκκλησιαστικούς κύκλους,  επαγγελματίες πατριώτες- σε μια τυφλή σύγκρουση στην  οποία αργά ή γρήγορα θα υπάρξει θύμα. 

Νομιμοποιεί τα ακραία στοιχεία που αποτελούν τον κορμό του ακροατηρίου του πλέον και  καλύπτει τις   συμπεριφορές , την αντιδημοκρατική συνθηματολογία τους και το διχαστικό μίσος που καλλιεργούν. Πάει να γίνει νέος Ορμπάν, όπως του καταλογίζουν πλέον στην Ευρώπη. Τέτοιο αρχηγό θέλει η ΝΔ;.

Στο μέτωπο της οικονομίας ο Μητσοτάκης επικουρούμενος από μια κομπανία παραγόντων της διαπλοκής και διάφορα τυχοδιωκτικά στοιχεία στα ΜΜΕ  προσπαθεί να λειτουργήσει όσο πιο καταστροφικά μπορεί. Ολόκληρη η Ευρώπη επαινεί τη χώρα, συγχαίρει την κυβέρνηση και στηρίζει τα επόμενα βήματα για έξοδο από τη κρίση και  το σύστημα Μητσοτάκη καταστροφολογεί  με κινδυνολογία και διαστρεβλώσεις του προφανούς. Το Μνημόνιο τελειώνει, το χρέος διευθετήθηκε, η εικόνα της Ελλάδας αποκαταστάθηκε, αλλά η ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει παραμορφώσεις.

Δεν το λέει  η κυβέρνηση. Το λέει ο διεθνής Τύπος. Κατά τη Monde, η συμφωνία είναι «το τέλος δέκα χρόνων κηδεμονίας « Το  Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει τη δήλωση Μοσχοβισί: «Η ελληνική κρίση τελειώνει εδώ, απόψε. Ο Guardian λέει ότι η απόφαση του  Eurogroup βγάζει την Ελλάδα από την οικονομική κρίση. Η Figaroτο ίδιο, όπως και η Wall Street Journal.

Το Bloomberg  μίλησε για «συμφωνία-ορόσημο» και οι  Financial Times για «ιστορική συμφωνία». Το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων την «ιστορική επιτυχία». Η Handelsblatt ότι «η χώρα που έπληξε η κρίση ξαναστέκεται μετά την απόφαση των ευρω-εταίρων στα πόδια της».  Το Spiegel λέει: « Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια.»  Η Αθήνα παίρνει άλλα 15 δισεκατομμύρια ευρώ – και δέκα χρόνια περισσότερο χρόνο για ν΄ αποπληρώσει τα χρέη της. Η Deutsche Welle: «Η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της». Και οι θετικές αναφορές δεν έχουν τέλος. Μόνο στην Ελλάδα τα ΜΜΕ της ΝΔ δεν είχαν τίποτε.

Κάποιος να το σταματήσει. Πρώτα γιατί αυτές οι πολιτικές συμπεριφορές δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκό δημοκρατικό κόμμα. Η  ΝΔ δεν μπορεί να είναι αυτό που εμφανίζει ο Γεωργιάδης και οργανώνει ο Σαμαράς,  χειραγωγώντας τον άπειρο και ασταθή Κυριάκο. Πού τον πάνε τελικά και πού το πάει ο ίδιος;

Το κόμμα των Καραμανλήδων είχε αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά τα οποία μέρα με τη μέρα εξαφανίζονται. Θα χαθούν οριστικά αν δεν ανακόψει κάποιος  αυτή τη ολισθηρή πορεία προς την ακροδεξιά μισαλλοδοξία που  εκμεταλλεύεται  το τυφλό πάθος ενός κληρονόμου για εξουσία.  Σ’ αυτό το πάθος εντάσσει μεταλλασσόμενος και ο ίδιος και την πατριδοκαπηλία.

Όπως στρώσουν θα κοιμηθούν. Αλλά θα είναι πλήγμα για  το πολιτικό σύστημα αν το δεύτερο μεγάλο κόμμα -με βάση τις  τελευταίες εκλογές-  εξελιχθεί σε ακραίο μόρφωμα.  Όπως το περιγράφει απροκάλυπτα ο αντιπρόεδρός του, προβάλλοντας την ταύτισή του με αντίστοιχα  κόμματα στην Ευρώπη- χωρίς να τον ανακαλεί κανένας.