Πειραιάς βαθύς. Ή όταν η ΝΔ μπερδεύει τις χορηγίες της

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

Τα κόμματα παίρνουν λεφτά από επιχειρηματίες. Πάντα έπαιρναν. Και πολλοί πολιτικοί στηρίζουν την επιβίωση τους στην οικονομική υποστήριξη τους από επιχειρηματίες. Πάντα έτσι ήταν.

Μόνο Κώστας Μητσοτάκης αρνήθηκε ένα μασούρι λίρες που του προσέφερε ο Μποδοσάκης, αν πιστέψουμε την εξομολόγηση του στον Αλέξη Παπαχελά όπως καταγράφεται στον πρώτο τόμο του βιβλίου του για τον επίτιμο.

Α, και μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συντηρεί ένα μεγάλο κόμμα με 155.000 ευρώ το μήνα-που του δίνουν τα μέλη της ΝΔ- , από τα οποία χρηματοδοτεί μια ακριβή επικοινωνιακή καμπάνια και αποπληρώνει δάνειο περίπου 200 εκατομμυρίων.

Διεθνώς οι ενισχύσεις κομμάτων και πολιτικών από λεφτάδες, δεν είναι απαγορευμένες. Αυτό που κάνει τη διαφορά από τη μια χώρα στην άλλη είναι αν αυτές οι ενισχύσεις είναι φανερές. Ή αν το αντάλλαγμα – γιατί πάντα υπάρχει αντάλλαγμα- μπορεί να θεωρηθεί ανεκτό σε μια κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Και αν τα λεφτά διατίθενται για “συλλογικές ανάγκες” ενός κόμματος, ή αν καταλήγουν σε τσέπες.

Το πιο σημαντικό: αν η χρηματοδότηση τελικά απολήγει σε χειραγώγηση κομμάτων και πολιτικών από τους χρηματοδότες τους. Κατά τον τρόπο που είχαμε σχεδόν εξόφθαλμα τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα-ως διαπλοκή. Συγκεκριμένοι επιχειρηματίες είχαν προνομιακή πρόσβαση στις κρατικές προμήθειες και σε αντάλλαγμα έστελναν λεφτά στο κομματικό ταμείο, σίτιζαν ιδιαιτέρως υπουργούς, βουλευτές και στελέχη και στις εκλογές αποφάσιζαν με την οικονομική και μιντιακή ισχύ τους ποιοι θα περάσουν στην επόμενη βουλή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Γνωστά πράγματα- οι περισσότεροι είναι δακτυλοδεικτούμενοι με ονοματεπώνυμο, κόμμα και διεύθυνση. Κυκλοφορούν άπειρες ιστορίες για τις βαλίτσες και το βάρος τους που αλλάζει από τον αποστολέα στον κεντρικό αποδέκτη- ή δεν φτάνει καθόλου. Μια τέτοια ιστορία μάλιστα αναζωπυρώθηκε τελευταία….

Όπως είναι γνωστό η κρίση περιόρισε τις ροές χρήματος προς τα κόμματα. Προς όλα τα κόμματα. Αλλά δεν τις έκοψε εντελώς. Ακόμη παίρνουν το ρεγάλο τους.

Τώρα μαθαίνουμε ότι ο επιχειρηματίας και εκδότης Βαγγέλης Μαρινάκης, χρηματοδότησε την τοπική οργάνωση της ΝΔ. στον Πειραιά. Δεν ξέρουμε με ποσά λεφτά. Απλώς έγινε γνωστό ότι της αγόρασε εξοπλισμό και ανέλαβε και το ενοίκιο για ένα χρόνο. Πριν από ένα χρόνο, για τον επόμενο χρόνο, άγνωστο.

Δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που μετράει είναι ότι και οι δυο πλευρές το έκρυψαν. Όταν η αποκάλυψη έγινε μάλλον από γκάφα κομματικού στελέχους, παραδόξως ανέλαβε η ΝΔ και όχι ο χορηγός να εξηγήσουν ότι επρόκειτο για “δωρεά” στη μνήμη του πατέρα του.

Εδώ πρέπει να συμπληρώσουμε ότι ο Μαρινάκης δεν ανήκει σ’ αυτό που λέμε “διαπλοκή’, με την έννοια της εξαγοράς πολιτικών για να εξασφαλίσει κρατικές προμήθειες. Τα δικά του λεφτά ξοδεύει και δεν έχει πάρε -δώσε με το ελληνικό κράτος.

Αν έκανε δωρεά σημαίνει ότι εξέλαβε την οργάνωση ενός κόμματος σαν σωματείο, ή ενορία και έδωσε τον οβολό του. Το έκανε ίσως και με άλλα κόμματα. Από πλευρά του ουδέν μεμπτόν. Το θέμα είναι πως ήξερε τι χρειάζεται η συγκεκριμένη η οργάνωση αφού δεν είναι μέλος της. Προφανώς κάποιος του τα ζήτησε..Ποιος επιχειρηματίας που έχει λεφτά δεν θα έδινε σε ένα κόμμα που του ζητάει; Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό…

Από τα συμφραζόμενα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η χορηγία Μαρινάκη στην ΝΔ του Πειραιά έγινε ερήμην της κομματικής ηγεσίας και προσωπικά, του Μητσοτάκη. Αν είναι έτσι με τη τροπή που πήρε το πράγμα, το πρώτο που έπρεπε να κάνει θα ήταν να αναστρέψει τη δωρεά. Να ευχαριστήσει τον δωρητή, αλλά να του δώσει πίσω τα λεφτά. Επειδή υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντά της μαζί του.

Για την ακρίβεια η τοπική της οργάνωση της ΝΔ είναι υποχρεωμένη να στηρίξει τον κομματικό υποψήφιο για τον Δήμο Πειραιά και δημιουργείται ασυμβίβαστο, καθώς ο επιχειρηματίας είναι υποψήφιος και στηρίζει άλλο ψηφοδέλτιο. Έτσι δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Όπως το φαινόμενο να κληθεί στην πίτα της κομματικής οργάνωσης της ΝΔ και ο δικός του υποψήφιος που είναι αντίπαλος της. Δεν πολυσυνηθίζεται…

Τίποτε από αυτά δεν έκαναν τα “κεντρικά” της ΝΔ. Αντίθετά επαίνεσαν τη δωρεά με το ψεματάκι ότι “ήταν δημόσια”, ενώ δεν ήταν. Έγινε δημόσια από λάθος.

Εν πάση περιπτώσει όμως η ΝΔ με αυτόν τον τρόπο κατέθεσε δημοσίως την θέση της να δέχονται οι οργανώσεις της οικονομική ενίσχυση από επιχειρηματίες. Κάποιος όμως θα έλεγε: αφού παίρνουν οι τοπικές οργανώσεις γιατί όχι και το κόμμα κεντρικά; Επιχειρηματίας που δίνει λεφτά στο επιμέρους γιατί να μην δίνει και στο όλον;

Άραγε με αυτή την αφορμή -και αφού δεν τον ενοχλεί- ζήτησε ο Κυριάκος να ερευνηθεί σε ποιες άλλες κομματικές οργανώσεις έσπευσε κάποιος επιχειρηματίας να βάλει πλάτη, καθ’ οιανδήποτε τρόπο; Όχι τίποτε άλλο, αλλά να στέλνουν και στο κόμμα κατά φράγκο. Εκλογές έρχονται και τι να προπληρώσει με το ένα ευρώ το μήνα που δίνουν τα 155.000 ενεργά -και προφανώς ταμειακώς εντάξει-μέλη το.