Πικρό μάθημα για τους “δεδομένους”

Του Γιαννάκη Ομήρου

Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και την έναρξη της καταδικαστέας ανεπιφύλακτα Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία, είναι άκρως διδακτικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, διπλωματίας και στρατηγικών επιλογών. Αναφέρομαι στη στάση των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η Ελλάδα ως χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ έκανε τα πάντα τα τελευταία χρόνια για να αποδειχθεί «πιστός σύμμαχος» των Η.Π.Α. Αμυντική συμφωνία με παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων και διευκολύνσεων στους Αμερικανούς σε όλο το μήκος και το πλάτος της ελληνικής επικράτειας. Υιοθέτηση όλων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. Αποστολή Ελληνικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών.

Την ίδια ώρα η Τουρκία ενεδύθη και πάλι τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου», αρνούμενη να εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προσκάλεσε τους Ρώσους ολιγάρχες να εγκατασταθούν στην Τουρκία, ενώ εμφανίζεται και ως «ειρηνοποιός και μεσολαβητής» στη Ρωσοουκρανική κρίση.

Και οι ΗΠΑ; Πως συμπεριφέρθηκαν στους δύο συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ; Στην «υπάκουη και πειθαρχημένη» Ελλάδα και στην «ανυπάκουη και απείθαρχη Τουρκία»;

Το Αμερικανικό ΣτεητΝτιπάρτμεντ αποστέλλει στο Κογκρέσο νομοθεσία για αποστολή των F16 στην Τουρκία, των οποίων η προμήθεια είχε ματαιωθεί εξ’ αιτίας της εγκατάστασης στην Τουρκία του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος S.400. Δηλαδή και οι Ρωσικοί πύραυλοι παραμένουν και τα F16 θα σταλούν.

Η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται την περιοχή μας και μεταξύ άλλων ασχολείται με την αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας, πράγμα που διακαώς επιθυμεί η Τουρκία για προώθηση και εξυπηρέτηση, μεταξύ άλλων, των ενεργειακών της σχεδιασμών. Αν επανέλθει ο Τουρκοϊσραηλινός άξονας θα πληγούν αυτόδηλα τα εθνικά συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου. Χαρακτήρισε δε «εξ αβλεψίας» τον Ερσίν Τατάρ ως «Πρόεδρο».

Τρίτον, υπήρξε ήδη από μηνών το αμερικανικό «άτυπο έγγραφο» κατά της κατασκευής του αγωγού «East Med» που θα υπηρετεί τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου και τον οποίο η Τουρκία λυσσωδώς αντιμάχεται.

Τέταρτον, αναιδές και απίστευτο! Οι Η.Π.Α ζητούν από την Κύπρο της οποίας 37% των εδαφών της κατέχεται από την Τουρκία, να παραδώσει την «ραχοκοκαλιά» της αμυντικής της ικανότητα, που είναι τα ρωσικά οπλικά συστήματα, προκειμένου να δοθούν στην Ουκρανία, προς αντιμετώπιση της Ρωσικής εισβολής. Δηλαδή, οι ΗΠΑ, οι οποίες για 48 ολόκληρα χρόνια διατηρούν εμπάργκο προμήθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας με οποιοδήποτε αμερικανικό οπλικό σύστημα, τιμωρώντας το θύμα της τουρκικής εισβολής και όχι τον θύτη στον οποίο παραχωρεί αφειδώλευτα στρατιωτικό εξοπλισμό, ζητά να απογυμνωθούμε αμυντικά έναντι της Τουρκίας και να καταστούμε «ανοχύρωτη πολιτεία».

Άραγε θα συνέλθουμε ως Ελληνισμός; Θα αντιληφθούμε ότι οι «δεδομένοι» τιμωρούνται και οι «απρόβλεπτοι και απείθαρχοι» ευεργετούνται και ανταμείβονται;

Πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων