Πολιτικός ρεαλισμός και κυνισμός

Του Μελέτη Ρεντούμη

Ένα από τα σημαντικότερα προνόμια ενός πολιτικού, αναμφισβήτητα είναι να είναι ρεαλιστής και να ακολουθεί συνταγές που σχετίζονται με τον πολιτικό πραγματισμό, ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών που ταλανίζονται από δεκάδες προβλήματα.

Τί γίνεται όμως όταν αυτός ο ρεαλισμός δίνει την θέση του στον κυνισμό και μάλιστα με επαναλαμβανόμενη τάση ;

Νομίζουμε πως ο καταλληλότερος να το απαντήσει αυτό δεν είναι άλλος από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των πολιτών και αρέσκεται σε μία ακατάσχετη παροχολογία με ορίζονται τις βουλευτικές εκλογές του 2019.

Βέβαια όταν πέρα από τις παροχές, ο κυνισμός φθάνει στην βάση των πολιτών, τότε προφανώς και υπάρχει θέμα διακυβέρνησης της χώρας.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Μάτι για να δει ξανά από κοντά τα προβλήματα και να συνομιλήσει με κατοίκους και σε μία αποστροφή του λόγου του, απευθυνόμενος σε μία κάτοικο, την εγκάλεσε ουσιαστικά επειδή ζήτησε την βοήθεια των 2.000 ευρώ, με το σκεπτικό ότι και να την έπαιρνε θα την σπατάλαγε, οπότε δεν είχε και πολύ νόημα η παροχή.

Σαν να μην έφθανε αυτό, σε τραπέζι που βρέθηκε στην συνέχεια και είχε συνομιλία με πολίτες, για κάποιον που έκανε μία παρέμβαση, ρώτησε μυστικά τους συνδαιτημόνες του αν είναι δικός τους, δηλαδή οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ώστε να του δώσουν την αντίστοιχη σημασία ή να του ασκήσουν κριτική αν ήταν οπαδός της αντιπολίτευσης.

Εκτός αυτού, συχνά πυκνά οι παρομοιώσεις του πρωθυπουργού στην Βουλή και η γλώσσα που χρησιμοποιεί σε ειρωνικό ύφος, παραπέμπουν περισσότερο σε γήπεδο ποδοσφαίρου και σε επίπεδο καφενειακής λογικής και όχι σε έναν άνθρωπο που ηγείται μίας χώρας και θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο τόσο για τους πολίτες, όσο και να εμπνέει σεβασμό στους αντιπάλους του.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αντιληφθεί πως με ακρότητες, γραφικότητες και με σύμβουλο τον κυνισμό, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, καθώς για το εκλογικό σώμα απαιτείται πέρα από ένα συμπαγές πρόγραμμα, το απαραίτητο ύφος και ήθος που θα κάνει τους πολίτες να εμπιστευθούν έναν μελλοντικό πρωθυπουργό, που έχει το σθένος, χωρίς ωραιοποιήσεις και ψέματα να αντιμετωπίσει και να λύσει αποτελεσματικά τα φλέγοντα ζητήματα του ελληνικού λαού.

Οι εκλογές σταδιακά πλησιάζουν και όλοι τελικά θα μετρηθούν για την προσωπικότητά τους, το πρόγραμμά τους, το πνεύμα τους και πάνω από όλα το ήθος που τους διακρίνει στο σύνολο της διαδρομής τους.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός