ΠΡΑΤΤΩ: “Το ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών οδηγεί στην ενεργειακή φτώχεια και την διόγκωση των ανισοτήτων”

Κάλεσμα σε διάλογο και συνεννόηση του προοδευτικού δημοκρατικού τόξου για τον ενεργειακό μετασχηματισμό στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου και της διαμόρφωσης μιας Εθνικής Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, αποτροπής της ενεργειακής φτώχειας των πολιτών, απηύθυνε το ΠΣ του ΠΡΑΤΤΩ με ξεχωριστές επιστολές σε κάθε κόμμα και κίνηση του Προέδρου της Πολιτικής Κίνησης Ν. Κοτζιά.

Οι επιστολές συνοδεύονται από δύο κείμενα του ΠΡΑΤΤΩ για το ενεργειακό. Το πρώτο είναι η πρότασή του ΠΡΑΤΤΩ για την συνεργασία της προοδευτικής-δημοκρατικής παράταξης, όλου του αντί-νεοφιλελεύθερου μετώπου. Σε αυτό διατυπώνονται οι άξονες ενός διαλόγου διαμόρφωσης μιας προοδευτικής ενεργειακής πολιτικής που πρέπει και μπορούν να συζητηθούν και να οργανωθεί η υλοποίησή τους. Το κείμενο αυτό συνοδεύει την παρούσα ανακοίνωση. Το δεύτερο κείμενο, που βρίσκεται ήδη στη δημοσιότητα, καταγράφει τις συνολικότερες θέσεις του ΠΡΑΤΤΩ για την ενεργειακή πολιτική

Οι ξεχωριστές επιστολές και τα συνοδευτικά κείμενα του ΠΣ του ΠΡΑΤΤΩ και του Προέδρου της Πολιτικής Κίνησης Ν. Κοτζιά, που επιδόθηκαν την Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, απευθύνονται στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την ΚΕΑ του κόμματος, του ΚΙΝΑΛ και την ΚΠΕ του κόμματος, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προς την ΚΕ του Κόμματος, τον Γραμματέα του ΜΕΡΑ25 και την ΚΕ του κόμματος, τον Γραμματέα του ΜΕΡΑ25 και την ΚΕ του κόμματος, τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ.

Το ΠΡΑΤΤΩ με την παρούσα ανακοίνωση δίνει στη δημοσιότητα το κοινό κείμενο προτάσεων για την συνεργασία στα ενεργειακά που απέστειλε στους πολιτικούς φορείς.

Προς τα κόμματα και τις κινήσεις του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου:

«Ο Ενεργειακός Μετασχηματισμός και οι Ανάγκες του τόπου»

Το ΠΡΑΤΤΩ, με αίσθημα ευθύνης, εξέδωσε κείμενο θέσεων με τίτλο «Ο Ενεργειακός Μετασχηματισμός και οι Ανάγκες του τόπου». Με αυτό επιχειρείται, με σαφείς, επιστημονικές θέσεις και κριτική, μια ουσιαστική οικολογική προσέγγιση χωρίς παρωπίδες ή μονομερείς υστερίες που κυριαρχούν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφορές, πιστεύουμε ότι όλες οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν για το καλό της χώρας να συμπράξουνε τολμηρά σε μια συνεννόηση με στόχο:

Να αποκαλυφθούν οι μύθοι και να τεθούν τα ρεαλιστικά όρια των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων της “Πράσινης Ανάπτυξης” μόνο με ΑΠΕ, με παράλληλο ξεπούλημα όλων των κρίσιμων δημόσιων υποδομών κορμού, που οδηγούν στην ενεργειακή φτώχεια και την διόγκωση των ανισοτήτων, προς όφελος μιας πολύ μικρής ομάδας κυβερνητικών φίλων και των τραπεζικών ελίτ.

Να προωθηθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων και μείωσης του ενεργειακού κόστους. Αν αυτό δεν συμβεί η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα μπορεί να προσλάβει δραματικές διαστάσεις.

Να τεθεί ένα πλαίσιο μιας στρατηγικής ενδογενούς ανάπτυξης και στον ενεργειακό τομέα, με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου στην Ελληνική ΑΟΖ, της γεωθερμίας αλλά και μέσω νέων σύγχρονων μεθόδων οργάνωσης του ενεργειακού τομέα (ΤΟΕΒ, ενεργειακές κοινότητες κλπ) με λελογισμένη και ρεαλιστική χρήση των ΑΠΕ και σε ένα σύγχρονο πιο δημοκρατικό πιο αποκεντρωμένο σύστημα παραγωγής και διανομής ενέργειας κάθε είδους.

Προτείνει την έκδοση ψηφιακών μέσων συναλλαγών και επενδύσεων, συμβατών και με τις πρόσφατες κοινοτικές οδηγίες, ως παράλληλου συστήματος του ευρώ, με βάση την αξία των κοιτασμάτων αερίου ή/και της ενέργειας από ΑΠΕ πριν από την εξόρυξη/συλλογή τους. Για να χρηματοδοτηθεί και με αυτά τα νέα μέσα και η ανάπτυξη και οι υποδομές, χωρίς νέα αύξηση του δημοσίου ή του ιδιωτικού χρέους.

Μείωση των ειδικών φόρων για τα καύσιμα κι ιδιαίτερα για τους αγρότες [καύσιμα- Η/Λ ενέργεια καλλιεργητικά λιπάσματα/φυτοφάρμακα και ζωοτροφές] και τα μικρά νησιά. Στόχος η συγκράτηση του κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια συγκράτηση των τιμών στο ράφι, για τα ασθενή οικονομικά νοικοκυριά.

Θεωρεί προφανή τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από τα πιο πάνω και σε ότι αυτά αφορούν και την εξωτερική μας πολιτική και τα ανοικτά εθνικά θέματα αλλά και για την ανακοπή του μονόδρομου προς νέα μνημόνια και υποθηκεύσεις μελλοντικών εσόδων, πολύτιμων για την εθνική οικονομία.

Σας καλεί σε συνεννόηση ως προς τα πιο πάνω για να συνδιαμορφωθεί η ραχοκοκαλιά ενός προγράμματος πατριωτικής προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Με βάση τα πιο πάνω, το ΠΡΑΤΤΩ προτείνει από πλευράς του και για την υλοποίηση των προαναφερθέντων στόχων:

• Τη συνάντηση μας σε διμερή βάση με την προοπτική της δημιουργίας ενός φόρουμ για την ενέργεια

• Τη δημιουργία φόρουμ από πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικούς φορείς ενεργειακής ανασυγκρότηση της χώρας, την καταπολέμηση των ανισοτήτων ως προς την ενέργεια και της ενεργειακής φτώχειας, τον σχεδιασμό της αξιοποίησης των φιλικών προς τον άνθρωπο και τη φύση πηγών ενέργειας.

• Την από κοινού επεξεργασία ενός ελάχιστου προγράμματος δημοκρατικής-προοδευτικής ενεργειακής πολιτικής που θα αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας και θα περιλαμβάνει μέτρα άμεσης απόδοσης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

• Την από κοινού παρέμβαση ενάντια στο ξεπούλημα των ενεργειακών πηγών της χώρας και την υποταγή της ενεργειακής της πολιτικής στα συμφέροντα τρίτων.