Προς τις αληθινές κάλπες

Toυ Αντώνη Παπαγιαννίδη

Τελικά, τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών – και των Περιφερειακών, και των Δημοτικών – δεν μας επέτρεψαν να τσακωνόμαστε για ερμηνείες! Η διαφορά σχεδόν 10 μονάδων Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωκάλπες και η ισχνή παρουσία ΣΥΡΙΖΑ στις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους ήταν μονοδιάστατη. και είναι εξαιρετικά θετικό που ο Αλέξης Τσίπρας πήρε, με λίγες μόνον ώρες αμφιταλάντευσης, την απόφαση για προσφυγή στις εθνικές κάλπες.

Τελικά, οι κάλπες κρίνουν όλους και όλα. Προσδοκία είναι και να εκτονώνουν. Τώρα, τρεις παρατηρήσεις για την ΝΔ, δύο για τον ΣΥΡΙΖΑ, μια για το ΚΙΝΑΛ και κάποια διάσπαρτα: Πρώτον η Ν.Δ. – είναι η μέρα της άλλωστε. Η επικράτηση της Ν.Δ. στις τριπλές κάλπες του Μάϊου ήταν σαφής. Σαφής είναι η επικράτηση της Ν.Δ. του Κυριάκου – αυτό είναι κάτι λίγο διαφορετικό από το αμέσως προηγούμενο: εννοούμε ότι το ξεκάθαρο αποτέλεσμα δίνει στην σημερινή ηγεσία την πλήρη ελευθερία κινήσεων στην διαμόρφωση της προεκλογικής τακτικής στην τωρινή διαδρομή προς τις εθνικές κάλπες, τις πραγματικές.

Όμως η τρίτη παρατήρηση είναι ότι σαφής υπήρξε και επιτυχία της «λογικής Θεοδωρικάκου» στην έως τώρα πορεία – κάποιοι θα την ονοματίσουν στρατηγική, μάλλον υπήρξε τακτική που παριστάνει την στρατηγική. πάντως η λογικής της έντασης, της υποτιμητικής στάσης προς τον απέναντι, ενίοτε του σκουξίματος, συν ικανή δόση Μακεδονομαχίας, μπορεί να θεωρήσει ότι δικαιώθηκε. Θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι από την πορεία εντός συμφωνημένων τους Ευρωπαίους «εταίρους» στην οικονομική διαχείριση; [Εδώ, ένα μικρό σταμάτημα.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε από πλευράς Μητσοτάκη δεκτό το μήνυμα της δικής του επικράτησης στην κάλπη των Ευρωεκλογών, δηλαδή χαμηλότονες αναφορές, μέχρι και μια σχεδόν ενωτική διατύπωση, δείχνει ότι – ίσως… – βλέπει τα όρια της τακτικής που «του βγήκε». Αμφιβάλλουμε πάντως αν θα αντέξει να κάνει καμπάνια άλλου κλίματος απ’ εκείνην των , ας πούμε, τελευταίων 2 χρόνων. όχι 2 μηνών].

Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ η πρώτη παρατήρηση είναι ότι – προτού καλά-καλά κλείσει η εκλογική βραδιά – ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι κλήθηκε από το ίδιο του το κόμμα να ξεκαθαρίσει αν (και πώς!) θα συνεχίσει στην λογική της δημιουργίας Προοδευτικής Συμμαχίας, δηλαδή του ανοίγματος, ή αν θα επιστρέψει στην γνώριμη/κλειστή πεπατημένη του «δοκιμασμένου» ΣΥΡΙΖΑ. Υπό συνθήκες αποδοκιμασίας στις κάλπες, αυτή η επιλογή είναι δύσκολη υπόθεση.

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά τα κεκτημένα εκείνου που θα ονομάζαμε ενηλικίωση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της «πρώτης φοράς Αριστεράς ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ». Μετάφραση: θα κρατήσει κάτι από την πορεία εντός συμφωνημένων τους Ευρωπαίους «εταίρους» στην οικονομική διαχείριση; Θα μείνει στις μεγάλες επιλογές εξωτερικής πολιτικής; Δεν είναι ούτε κι εδώ αυτονόητες οι απαντήσεις. [Βέβαια, ανάλογα θα βασανίσουν και την Ν.Δ. , προοπτικά. Όμως εκεί η χρήση της ασάφειας-και-βλέπουμε θα είναι ευχερέστερη, θαρρούμε].

Αν οι νέοι αστέρες Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη πετύχουν ρόλο και στις εθνικές εκλογές, τότε η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος δεν θάναι απλή υπόθεση. Όσο για το ΚΙΝΑΛ – και την ηγεσία του – εδώ η παρατήρηση αφορά την αποδιαρθρωτική επίδραση που μπορεί να έχει, με δεδομένο ένα αποτέλεσμα εκεί γύρω στο 7,5% , ο πειρασμός της Φώφης Γεννηματά (η οποία ευλόγως μπορεί να θεωρεί ότι «κράτησε», όχι όμως και ότι πέτυχε) να συνεχίσει στον δύσκολο δρόμο του διμέτωπου, την στιγμή που (ας πούμε) ο Βαγγέλης Βενιζέλος μόνη μέριμνα έχει να καταδείξει ότι… επήλθε η περιλάλητη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, στην παγίδα μικρο-μεγαλισμού του άλλοτε ΠΑΣΟΚ έρχεται να προστεθεί η παρατήρηση ότι αν – ΑΝ! – οι νέοι αστέρες Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και ΜέΡΑ 25 του Γιάνη (με ένα «ν») Βαρουφάκη πετύχουν ρόλο και στις εθνικές εκλογές, τότε η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος δεν θάναι απλή υπόθεση.  Ούτε η άμεση αποξήλωση της απλής αναλογικής. Οπότε… Κατά τα άλλα, καλό κατευόδιο στο ΠΟΤΑΜΙ (κρίμα!), στους ΑνεξΕλληνες (πάλι καλά) και στην Ένωση Κεντρώων (ωχαδερφέ). Και σαγηνευτική η πορεία της Σοφίας Σακοράφα στην τέταρτη κατά σειράν επιλογή της: ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖA, ΛΑ.Ε., ΜέΡΑ.

Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/apopsi/papagiannidis-ekloges/ ]