Πρωτοφανές κίνημα πολιτών: Ξεπέρασαν το 1,3 εκατομμύριο οι πολίτες που ζητούν την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Ξεπέρασαν το 1,3 εκατομμύριο οι υπογραφές στο ψήφισμα για το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ τη Δευτέρα κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ Επίκαιρη Ερώτηση στην υπουργό Εσωτερικών, με τον Βασίλη Κόκκαλη να ζητά από τη Νίκη Κεραμέως να ξεκαθαρίσει αν «θα σεβαστεί η κυβέρνηση με νομοθετική πρωτοβουλία τους 1 εκατ. πολίτες που στηρίζουν το ψήφισμα για τα Τέμπη».

«Εάν το Ψήφισμα που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 εκ. υπογραφές και συνιστά αναμφισβήτητα έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και βούλησης του Ελληνικού λαού, έχει κινητοποιήσει την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να προχωρήσει άμεσα στην εισαγωγή στη Βουλή και την ψήφιση του εκτελεστικού του Συντάγματος νόμο για το αναθεωρημένο άρθρο 73, ώστε να εφαρμοστεί στην περίπτωση των Τεμπών», επισημαίνεται σχετικά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής δημοσίου δικαίου και συνταγματολόγος, Ξενοφών Κοντιάδης στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 «το σύνολο των 1.300.000 υπογραφών δίνει, βάση του νόμου το δικαίωμα να γίνει πρόταση νόμου για την κατάργηση βουλευτικής ασυλίας και την απόδοση πολιτικών ευθυνών».

Πώς θα υπογράψετε το ψήφισμα για τα Τέμπη:

«Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι! Κατά τη διαδικασία θα σας ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δεν αφορά τον σύλλογο «Τέμπη 2023» αλλά την πλατφόρμα που φιλοξενεί το ψήφισμα.

Επιλέγετε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας», αναφέρει στο μήνυμα-κάλεσμά της η Μαρία Καρυστιανού, η οποία είχε καθηλώσει το Πανελλήνιο με την κατάθεσή της ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το δυστύχημα.

Δείτε το ψήφισμα εδώ