Οι διαστάσεις ενός σκανδάλου στην καρδιά της δημοκρατίας: Η διαρροή προσωπικών δεδομένων από το gov.gr είναι ένα ποινικό αδίκημα – Αν κάποιος πήρε παράνομα τα email, υπάρχει και κάποιος που του τα έδωσε

Του Νίκου Λακόπουλου

Kαθώς η υπόθεση της μαζικής διαρροής προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού φτάνει στο Ευρωκοινοβούλιο η καχυποψία για την επιστολική ψήφο -κι όχι μόνο- αυξάνεται και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με παχυδερμία.

«Δεν υπάρχει θέμα με την κ. Ασημακοπούλου» έλεγαν χθες κυβερνητικές πηγές, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως εμφανίστηκε με πέντε μέρες καθυστέρηση στην ΕΡΤ για να πει ότι δόθηκε οδηγία για την διενέργεια  εσωτερικού ελέγχου στο Υπουργείο της “για την επιβεβαίωση της επάρκειας της ασφάλειας των διαδικασιών προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα”.

Οι Έλληνες εκλογείς που είχαν εγγραφεί στα εκλογικά τμήματα του Εξωτερικού το 2023, έλαβαν στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν δηλώσει στο υπουργείο Εξωτερικών, μήνυμα από την ευρωβουλευτή Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, σε email που δεν μπορούσε να έχει, αλλά η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η κ. Ασημακοπούλου έχει δώσει και θα συνεχίσει να δίνει απαντήσεις για το πού βρήκε τα email.

Δεν υπάρχει θέμα δηλαδή, αλλά «παρότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει email και προκειμένου να μην μείνει καμία σκιά είπαμε να γίνει έλεγχος για να επιβεβαιωθεί η επάρκεια της ασφάλειας των διαδικασιών».

Η υπουργός προαναγγέλει το αποτέλεσμα του ελέγχου που θα επιβεβαιώσει την επάρκεια ασφαλείας όταν αυτή έχει παραβιαστεί και το θέμα ερευνάται από την αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Το ότι η κ. Ασημακοπούλου “έχει δώσει και θα συνεχίσει να δίνει απαντήσεις” μετατρέπει την υπουργό σε εκπρόσωπο της ευρωβουλευτή αφού ήδη η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε πως και η ίδια η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι δεν πήρε από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετική λίστα!

«Η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί το συμβάν αυτό γιατί είχε καταψηφίσει την επιστολική ψήφο» λέει η υπουργός για να την δυσφημίσει την επιστολική ψήφο, αλλά το θέμα προέκυψε μετά τις καταγγελίες Ελλήνων του εξωτερικού για διαρροή των προσωπικών τους ηλεκτρονικών διευθύνσεων.

Η ίδια η ευρωβουλευτής στην αρχή μίλησε για την «επίθεση λάσπης που δέχομαι» και είπε ότι έστειλε newsletter με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσε ως ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών για email που δεν υπήρχαν τότε, ούτε μπορούσε να έχει πρόσβαση σ΄αυτά.

H επιστολική ψήφος και το ενδεχόμενο νοθείας

Το σκάνδαλο όμως είναι ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα της κυρίας Ασημακοπούλου έφτασαν σχεδόν ταυτόχρονα ή με μικρή διαφορά με ηλεκτρονικό μήνυμα του Υπουργείου Εσωτερικών που έλαβαν ψηφοφόροι του Εξωτερικού για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου.

Αυτό σημαίνει τουλάχιστο ύποπτο συντονισμό αφού η ευρωβουλευτής δεν είχε μόνο τα email, αλλά γνώριζε πότε θα φτάσει το ηλεκτρονικό μήνυμα από το υπουργείο Εσωτερικών. Πολλοί έλαβαν το διαφημιστικό email στην προσωπική τους διεύθυνση που χρησιμοποιούν μόνο για τις τραπεζικές τους συναλλαγές και τη σύνδεση με το gov.gr. που δεν μπορούσε να γνωρίζε κανένας άλλος πλην του υπουργείου.

Η δημοσιογράφος των New York Times Matina Stevis-Gridneff γράφει πως “και εγώ έλαβα αυτά τα δυο μέιλ εντός ωρών στο προσωπικό μου email. Η ευρωβουλευτής χρησιμοποιεί το επαγγελματικό μου μέιλ για δελτία Τύπου. Δεν έχω ποτέ επικοινωνήσει από τον προσωπικό μου λογαριασμό μαζί της. Το προσωπικό μου μέιλ το χρησιμοποιώ αποκλειστικά για το υπουργείο Εσωτερικών».

Η ευρωβουλευτής δηλαδή είχε το επαγγελματικό email της δημοσιογράφου, αλλά δεν έστειλε εκεί το μήνυμα, αλλά στο προσωπικό της που ως μαγείας βρέθηκε στα χέρια της μάλλον χωρίς την πενταετή εργασία της κ. Ασημακοπούλου.

“Από όλα τα παραπάνω και από τη σχεδόν ταυτόχρονη αποστολή των μηνυμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών και της κυρίας Ασημακοπούλου, προκύπτει ότι η τελευταία όχι μόνο χρησιμοποίησε παρανόμως δεδομένα από τον κατάλογο των αποδήμων του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά πρέπει να διερευνηθεί με ποιο τρόπο τον απέκτησε. Οπως επίσης αν η αποστολή ήταν συντονισμένη με τη διοίκηση του υπουργείου ή τουλάχιστον με την αρμόδια υπηρεσία των αποδήμων” αναφέρει ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σε επιστολή του στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού, Όθων Ηλιόπουλος θα πει πως “η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική καθώς δείχνει ότι δεν υπάρχει θεσμική θωράκιση σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν σας κρύβω, πρόσθεσε, ότι φοβάμαι το ενδεχόμενο νοθείας“.

“Υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για μία μεγάλης κλίμακας υφαρπαγή προσωπικών δεδομένων πολιτών, χωρίς καμία συναίνεση, με εμπλεκόμενη την ίδια την Πολιτεία”-όπως παρατηρεί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αλλά η κυβέρνηση δέχεται τις απαντήσεις της ευρωβουλευτή και απλά θα γίνει “έλεγχος για να επιβεβαιωθεί η επάρκεια της ασφάλειας των διαδικασιών».

Αν όμως μια ευρωβουλευτής έχει πρόσβαση στο gov. gr πόσοι άλλοι μπορούν να έχουν; Η διαρροή προσωπικών δεδομένων από το gov.gr είναι ένα ποινικό αδίκημα που αφορά αυτόν που πήρε παράνομα τα email, αλλά υπάρχει και κάποιος που τα έδωσε.