Πώς να ελεγχθεί η δημοσιογραφία;

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

 

Γράφει η Ιόλη

Τους τελευταίους μήνες και κυρίως σαν αποτέλεσμα των εκλογών στην Αμερική, παρακολουθούμε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μια συζήτηση συνεχώς σε εξέλιξη για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στις κοινωνίες. Η συζήτηση αυτή γίνεται επίσης στον ακαδημαϊκό χώρο, όπως αναλύεται στο πρόσφατο βιβλίο της Barbie Zelizer «Τί θα μπορούσε να γίνει η δημοσιογραφία» και στο βίντεο του Robert Reich «Έτσι ξεκινάει η τυραννία» στο οποίο εξηγεί τις επτά τεχνικές που ο Trump χρησιμοποιεί για να ελέγξει τα ΜΜΕ.

(https://www.youtube.com/watch?v=W_anu-feuKE&feature=youtu.be)

Όταν η Zelizer από την μια πλευρά επικεντρώνεται στην ανάγκη να μπορέσει η δημοσιογραφία να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις ο Reich προβοκατόρικα ρωτάει πώς μπορούν οι πολιτικοί να ελέγξουν τα ΜΜΕ.

Κατά την γνώμη του το πρώτο βήμα είναι να λέγεται όσο πιο συχνά γίνεται ότι οι δημοσιογράφοι είναι δόλιοι, δεν λειτουργούν ανεξάρτητα και ανίκανοι όταν λένε κάτι το οποίο δεν είναι δημοφιλές. Στη συνέχεια ακολουθεί η πρακτική να διαλέγονται ποιοι δημοσιογράφοι θα μιλήσουν και θα πάρουν συνεντεύξεις από τους πολιτικούς και ποιοι θα αγνοηθούν.

Φυσικά το τρίτο βήμα για  να ελέγχονται τα ΜΜΕ είναι να εξαγοράζονται οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί που βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία και μάλιστα με τεράστια ποσά. Τέλος, το βασικότερο βήμα είναι να επικοινωνούν οι πολιτικοί άμεσα με τους πολίτες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα (Twitter, Fb κλπ) χωρίς να παρεμβάλλονται δημοσιογράφοι, όπως ο Donald Trump κάνει.

Το ερώτημα, όμως, που δεν θέτει ο Reich είναι πώς μπορούν τα ΜΜΕ να μην αυτοκαταστραφούν και πώς να μην βοηθήσουν στο να ελέγχονται από άλλους.

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση έχει δύο σκέλη. Καταρχήν πρέπει να δοθεί σήμερα περισσότερο από ποτέ σημασία στις δεοντολογικές πτυχές του επαγγέλματος.  Και κατά δεύτερο λόγο να εξασφαλιστεί ότι οι δημοσιογράφοι να έχουν έναν αξιοπρεπή μισθό και ασφάλιση ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους.

Και πώς έμμεσα εμείς βοηθάμε στο να ελέγχονται τα ΜΜΕ και να χάνουν την ανεξαρτησία τους; Σταματώντας να αγοράζουμε εφημερίδες,  παρακολουθώντας τα νέα από τα κοινωνικά δίκτυα και από σελίδες του ίντερνετ που δεν είναι αξιόπιστες.

Τελικά αυτό το βίντεο μας υπενθυμίζει ότι ο καθένας μας έχει ένα ρόλο σημαντικό να παίξει στις κοινωνίες μας. Χωρίς την ελευθερία της επικοινωνίας και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης η δημοκρατία εύκολα μετατρέπεται σε τυραννία.

Από άρθρο του καθηγητή Gustavo Cardoso  

 

[su_youtube url=”https://youtu.be/W_anu-feuKE?t=35″ width=”1180″ height=”1220″]https://youtu.be/Xe6NyNfI40U[/su_youtube]