Το Μουσείο Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγει

Γράφει η Ιόλη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανοίγει το πολυαναμενόμενο Μουσείο Ιστορίας – που ονομάστηκε το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας – σήμερα 6 Μαΐου, μόλις μια ημέρα πριν από τη γαλλική προεδρική εκλογική αναμέτρηση στην οποία ο Marine Le Pen, δεσμεύθηκε να “καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση “.

Πρόκειται για το πνευματικό τέκνο του πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου, Hans-Gert Pöttering, ο οποίος θέλησε να οικοδομήσει ένα μέρος όπου η έννοια της ευρωπαϊκής ιδέας μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας είναι αφιερωμένο στην κατανόηση της κοινής παρελθούσας και ποικίλης εμπειρίας των λαών της Ευρώπης.  Είναι ένας τόπος όπου μπορεί κανείς  να ανακαλύψει διαφορετικές απόψεις και κοινά σημεία στην ευρωπαϊκή ιστορία, να ενισχύσει τις γνώσεις σας για την κοινή ιστορία της Ευρώπης και τις μοιρασμένες μνήμες, να σκεφτεί το παρόν και να απεικονίσει το μέλλον.

Έτσι  γίνεται έτσι ένα σημείο συνάντησης για ανθρώπους όλων των γενεών και κοινωνικών στρωμάτων.

Το Μουσείο αυτό, που  επικεντρώνεται στην μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης, υπόσχεται μια “συναρπαστική εμπειρία” για τους επισκέπτες του.

“Οι επισκέπτες θα κληθούν να αξιολογήσουν κριτικά την ευρωπαϊκή ιστορία, τις δυνατότητές της και το μέλλον της”, ανέφερε το Κοινοβούλιο σε γραπτή δήλωση που αναγγέλλει το άνοιγμά του..

Ο ιστότοπος του μουσείου https://historia-europa.ep.eu/en/discover προσφέρει δομημένες δραστηριότητες για τις  τάξεις των σχολείων σε  θέματα επικαιρότητας όπως η μετανάστευση και η ευρωπαϊκή ταυτότητα, συμπληρώνοντας τις σημειώσεις των εκπαιδευτικών.

Για παράδειγμα, υπάρχει  μια δραστηριότητα με θέμα «Γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν να φτάσουν στην Ευρώπη;» Η δραστηριότητα ζητά από τους μαθητές να αντλήσουν πληροφορίες από έγγραφα που περιλαμβάνουν την  έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Το ανθρώπινο κόστος του φρουρίου Ευρώπη» και να συζητήσουν την «οδηγία Bolkestein», που ενθάρρυνε την ανάπτυξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας.