Πώς φτάσαμε κοντά στον …ελληνο-ιρανικό πόλεμο: Η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την χώρα

Του Νίκου Λακόπουλου

Mέσα σε λίγες μέρες συνέβησαν τόσα πολλά που κανένας δεν προλαβαίνει να συγκρατήσει, αλλά κάτι δεν πάει καλά με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Η τελευταία είδηση που αποκάλυψε ο καγκελάριος της Γερμανίας ότι το Βερολίνο θα αντικαταστήσει όπλα που η Ελλάδα θα διαθέσει στην Ουκρανία αποκαλύπτει πως ο Πρωθυπουργός δεν έχει αίσθηση πως για τόσα σοβαρά θέματα δεν αποφασίζει μόνος του σαν μονάρχης.

Αποκαλύπτει ακόμα πως δεν είναι σίγουρο πως δεν ξέρει τι κάνει. Φαίνεται πως η Ελλάδα στέλνει ξανά όπλα -και μάλιστα όχι κάτι καλάσινικοφ παλιά που είχε στην αποθήκη- στην Ουκρανία και έχει ΄ήδη συμφωνήσει με την Γερμανία να παραλάβει οχήματα -άγνωστο με ποιους όρους. Χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό -και μάλλον και την… κυβέρνηση.

Κι όλα αυτά την ώρα που κατάφερε να οδηγήσει -παραλίγο- την Ελλάδα σε …ελληνοιρανικό πόλεμο. Με τα πληρώματα των δύο πλοίων που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης να εξαρτώνται από την καλοσύνη τους και την ελληνική κυβέρνηση να παρακαλά τους πάτρονες να παρέμβουν -καθώς όμως πολλοί σύμμαχοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Οι Τούρκοι στο μεταξύ έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη, η κυβέρνηση κοιμάται ψύχραιμη και με αυτοπεποίθηση πάνω στην γεωπολιτική αξία που θεωρεί πως αποχτά η χώρα χάρη στην δουλικότητα προς όλους, την υποτέλεια ως πολιτική κι αγοράζοντας όπλα όπου βρεθεί.

Η κυβέρνηση καταργεί την Αρχή που δεν συμφωνεί μαζί της

Φαίνεται πως το θέαμα του πρόθυμου πρωθυπουργού που περιφέρεται στις δυτικές πρωτε΄ύουσες δείχνοντας τουρκικούς χάρτες συγκίνησε τουλάχιστο τον Μακρόν -όταν η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωνε “ουδέν σχόλιον” και εν τέλεια ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης» δήλωσε πως η ΕΕ…ανησύχησε με τις πτήσεις πάνω από την Αλεξανδρούπολη.

Ώσπου ξαφνικά βρ΄΄εθηκαν απέναντι στην “σωστή πλευρά της ιστορίας” -μόνο ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να το πετύχει- οι Ιρανοί: οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν δεν θεωρούνται νόμιμες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.

Η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αποφάσισε να αφ΄ήσει το πλοίο ελεύθερο ώσπου επενέβησαν οι Αμερικανοί και το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε μια ακόμα ποδοπάτηση των θεσμών -προκαλώντας τον …ελληνοιρακινό πόλεμο.

Δεν είναι σαφές τι έκανε η κυβέρνηση για την απελευθέρωση των ομήρων με απευθείας διαπραγματεύσεις πάντως ‘έντονη σύσταση’ του υπουργείου Ναυτιλίας προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν υπήρξε. Και ψυχραιμία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ως συνήθως συναινετική ρωτά “ποια ήταν νομική βάση του αιτήματος δικαστικής συνδρομής εκ μέρους των ΗΠΑ, για την κατάσχεση του φορτίου του πλοίου” κι αν υπήρχε αντίθετη σχετική εισήγηση της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες σχετικά με τη συνέχιση της κράτησης του ρωσικού πλοίου;”.

“Με ποια νομική βάση παρέμεινε δεσμευμένο το πλοίο κατά το χρόνο μεταξύ της άρσης της αρχικής απόφασης κατάσχεσης του από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας για την ικανοποίηση του αμερικανικού αιτήματος;”

Στο μεταξύ οι Ιρανοί ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να συνεργασθούν για την επίλυση του θέματος -άκυρος ο πόλεμος!- χωρίς την παρέμβαση των ΗΠΑ.

«Ο υπουργός Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλαν μονομερώς τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά. Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλές».

Τι ακριβώς συνέβη με τον Ερντογάν

Όσο κι αν φαίνεται αστείο -στο μεταξύ- η Τουρκία θέτει θέμα κυριαρχίας για δεκατέσσερα ελληνικά νησιά, η γερμανική κυβέρνηση «παρακολουθεί με προσοχή» και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο».

Ο Μπλίνκεν τηλεφωνεί στον Δένδια για συμπαράσταση, αλ΄λά το αποβατικό «USS Arlington» συμμετέχει σε ελληνική άσκηση και πετάγεται κι απέναντι για τούρκικη αποβατική άσκηση.

Το «Τσεσμέ» πλέει μεταξύ Σκύρου, Άη Στράτη και Λέσβου, οι υπερπτήσεις εντείνονται κι ο Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα ξανα΄φάει χαλβά με τον Μητσοτάκη -γιατί είναι άτιμος. Άλλα είχανε συμφωνήσει.

Φαίνεται πως εκείνη την Κυριακή -της Ορθοδοξίας- που ο Μητσοτάκη είπε να πάει να δει τον Πατριάρχη -μέρες που ήτανε- σκέφτηκε μάλλον επιπόλαια να δει τηλεφωνήσει στον Ερντογάν -που τον κάλεσε για χαλβά υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Ύστερα το Κογκρέσο τον καταχειροκρότησε και η σύζυγος του Μπάιντεν ζήτησε από τις δύο κόρες του Μητσοτάκη να σηκωθούν να τις δουν όλοι. Πάλι ο Μητσοτάκης παρήγγειλε F 35 χωρίς να ενημερώσει κανένα καταχειροκροτούμενος όταν είπε πως η Ελληνική Επανάσταση έγινε για να δικαιώσει τους Αμερικάνους εθνοπατέρες και τους πόθους τους.

Ξαναβρέθηκε στη Βοστώνη χωρίς να μάθουμε ποιος πλήρωσε τα εισιτήρια για να δει τον αγώνα του ΝΒΑ. Ξέρουμε όμως ποιος θα πληρώσει την εξωτερική πολιτική του -και τα F35- που προς το παρόν έχει διαλύσει τις σχέσεις εκτός από την Τουρκία -που τις είχε φτιάξει για το κοινό συμφέρον, την Ρωσία, το Ιράν -συν την Βενεζουέλα!

Ο “παγκόσμιος” ηγέτης -κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν είναι ένας πονηρός που κάνει θελήματα των Αμερικάνων ελπίζοντας πέρα από την προστασία και σε επενδύσεις και το όνειρο να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος.

Είναι επικίνδυνος -αν κρίνουμε από την στάση του στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας σε στρατιωτικό επεισόδιο με το Ιράν. Για την …παγκόσμια ειρήνη.