Σκάνδαλο Novartis: “Πρακτικές εκφοβισμού» κατά των προστατευόμενων μαρτύρων

Ανάρμοστες και παράνομες πρακτικές εκφοβισμού» κατά των Ελλήνων προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο Novartis ενώπιον της Αμερικάνικης Δικαιοσύνης καταγγέλλει με επιστολή, την οποία φέρνει στο φως το tvxs.gr, προς την ηγεσία του Αρείου Πάγου και στον επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) ο Αμερικάνος δικηγόρος, Στηβ Κον, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπροσώπησή τους στις ΗΠΑ.

Η αφορμή για τη επιστολή δόθηκε μετά το αίτημα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κκ Ευ. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη προς τις Αμερικανικές Αρχές για παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με τους προσφεύγοντες μάρτυρες ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Στην επιστολή του ο Αμερικάνος δικηγόρος επισημαίνει η εν λόγω πρωτοβουλία εκ μέρους των αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου παραβιάζει κατάφωρα τόσο το αμερικάνικο όσο και το διεθνές δίκαιο αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Ζητά δε να σταματήσει η οποιαδήποτε «ενόχληση» από την πλευρά της Ελληνικής Δικαιοσύνης προς τις Αμερικάνικες αρχές για την αποκάλυψη των ταυτοτήτων των εν λόγω μαρτύρων, επισημαίνοντας πως τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η ασφάλειά τους.

Σημειώνει δε πως από την μεριά του, το δικηγορικό του γραφείο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο νομικό μέσο αναφορικά με την παραβίαση των διεθνών συμβάσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, προσφεύγοντας για το ζήτημα κι ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα έρευνα για την παραβίαση τους από τις ελληνικές αρχές.   

ΑΠΟ ΤΟ TVXS