Στέφανος Τζουμάκας: «Ο Αλέξης Τσίπρας δικαιούται μια δεύτερη τετραετία»

Της Γεωργίας Σαδανά

Συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα της συγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι λόγοι υπαγορεύουν αυτή την απόφασή σας;

Η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη μακρά πορεία του δημοκρατικού και προοδευτικού κινήματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και προοδευτική εξέλιξη. Οι δυνάμεις του συστήματος που οδήγησαν στην υποτίμηση και τη φτωχοποίηση πρέπει να ηττηθούν ξανά.

Εξαιτίας των πολιτικών επιλογών τους, οι Ελληνες ζουν στο βιοτικό επίπεδο του 1977, η χώρα υπέστη μεγάλη βλάβη, έχασε το 30% του εθνικού της πλούτου, έχασε πάνω από 300.000 επιχειρήσεις, έχασε πάνω από 1 τρισ. σε εμπορικές αξίες, το 80% των Ελλήνων έχασε το 60% των εισοδημάτων του, η ανεργία εκτινάχτηκε και ειδικά για τους νέους σε πρωτοφανή επίπεδα. Το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι μετανάστευσαν και οδήγησαν την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στη λίστα των φτωχών χωρών της Ενωσης με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Το μέλλον της χώρας δεν είναι οι δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Ξανά στην αντιπολίτευση. Εκεί είναι η θέση τους. Προχωράμε, λοιπόν, όλοι μαζί σε συμπόρευση, αναγνωρίζοντας και λάθη και αδυναμίες, σε κριτική υποστήριξη, σε κοινό αγώνα με προοδευτικές πολιτικές και συνεργασίες για την πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Χρειαζόμαστε στρατηγική νίκης. Το μπορούμε.

Θεωρείτε ότι ο ιστορικός κύκλος του ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει οριστικά; Πώς θα χαρακτηρίζατε τη στάση της ηγετικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ;

Η Σοσιαλδημοκρατία επέλεξε αντίθετο ιδεολογικό και πολιτικό στρατόπεδο και οδήγησε σε ήττα και διάλυση κοινωνίες και χώρες. Με σοσιαλφιλελεύθερα μέτρα πολιτικής και επιλογές και στη συνέχεια με καθαρά ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την πολιτική και την οικονομία από τη φαρέτρα της Δεξιάς τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σε αυτό το στρατόπεδο ενέταξαν το πρώην ΠΑΣΟΚ και οι ηγεσίες του μετά το 2010 και οδήγησαν σε αλλεπάλληλες ήττες, υπαγωγή της χώρας το 2010 στο ΔΝΤκαι την επιτροπεία, σε κοινωνικά και κομματικά ερείπια. Ορισμένες ομάδες για να επιβιώσουν πολιτικά μεταμορφώθηκαν σε δήθεν νέα σχήματα.

Με όρους πολιτικής γεωγραφίας, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το διάδοχο πολιτικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζικοποιήθηκε από τη γενικευμένη δυσαρέσκεια των λαϊκών δυνάμεων της χώρας που υπέστησαν τη λαίλαπα των πολιτικών της Δεξιάς και του πρώην ΠΑΣΟΚ. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών προήλθε από την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ που κράτησε αρχές και αξίες. Η κρίση οδήγησε σε αναδιάταξη και ανασύνταξη πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε ένα συνεκτικό προοδευτικό ρεύμα από τη μια μεριά, καθώς και σε πολυδιάσπαση ορισμένες άλλες δυνάμεις. Η ιστορική εξέλιξη είναι μια σύνθετη διαδικασία που ακολουθεί τους δικούς της αδήριτους νόμους, που αφορούν τόσο στους ανθρώπους ως άτομα όσο και στις κοινωνίες συνολικότερα.

Γιατί ζητήσατε την ανανέωση της λαϊκής εντολής στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα κατά την τοποθέτησή σας στο Γαλάτσι;

Η Δεξιά και οι ηγεσίες του πρώην ΠΑΣΟΚ έβλαψαν τη χώρα. Με την ποδηγέτηση και τη διαπλοκή της ελληνικής παρασιτικής ολιγαρχίας και όχι μόνο. Η δημοκρατική απάντηση είναι να ηττηθεί ξανά αυτό το βλαπτικό σύστημα. Ξανά να τους στείλουμε στην αντιπολίτευση. Η πολιτική των ηγεσιών συνολικά στηνΕΕ απέτυχε παταγωδώς και οδήγησε χώρες και λαούς σε οικονομική διάλυση και κοινωνίες σε φτωχοποίηση. Είναι ο νεοφιλελευθερισμός με τη δημοσιονομική του υστερία και η υπονόμευση της αρχής της ισοτιμίας των κρατών.

Ο Αλέξης Τσίπρας δικαιούται μια δεύτερη τετραετία, διότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης και διεθνούς απαξίωσης της χώρας, να διαχειριστεί, δηλαδή, την καταστροφική πολιτική που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του πρώηνΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τα μνημόνια που εφάρμοσαν. Η έξοδος από τα μνημόνια είναι επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα, πέρα από λάθη που έχουμε επισημάνει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης. Διαμόρφωσε προϋποθέσεις πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

Στη νέα τετραετία ο Αλέξης Τσίπρας με τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που πρέπει να επιδιωχθεί απ’ όλες τις πλευρές θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει πορεία και να κάνει στροφή προς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με τη σύμπραξη των παραγωγικών δυνάμεων στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας. Είναι καιρός να επικρατήσουν η οικονομία, η παραγωγή, τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, εντάσεως κεφαλαίου και γνώσης, οι εξαγωγές και η φορολόγηση. Η αύξηση του εθνικού πλούτου θα αποτελέσει τη βάση για τη βελτίωση των εισοδημάτων και του βιοτικού επιπέδου της μεγάλης πλειοψηφίας που καταβαραθρώθηκε. Τα δημόσια οικονομικά δεν είναι το κύριο. Χώρα που δεν παράγει και κράτος που δεν φορολογεί δεν μπορεί να έχει βιώσιμο χρέος. Προϋπόθεση αποτελεί η πραγματική οικονομία.

Τι απαντάτε σε αυτούς που σας κατηγορούν ότι φτιάχνετε νέο φορέα με παλιά υλικά;

Οι άνθρωποι έχουν αρχές. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο για την ανάληψη ευθυνών και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στον δημόσιο βίο. Αυτή είναι η βάση, τα άλλα είναι για εντυπώσεις. Ασφαλώς και η ανανέωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα, αλλά η εμπειρία και οι σταθερές αξίες αποτελούν εγγύηση. Άνθρωποι με πολυετή παρουσία στον δημόσιο βίο σαφώς και αποτελούν αρνητικά παραδείγματα με τις συντηρητικές και οπισθοδρομικές τους στάσεις. Το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους νεότερων γενιών που πολλοί εκπρόσωποί τους είναι βαθιά οπισθοδρομικοί. Όλοι γνωρίζουμε ότι πολιτικοί του πρώην δικομματισμού συνέπραξαν σε διαπλεκόμενα συμφέροντα της παρασιτικής ολιγαρχίας και των καναλιών της παραπληροφόρησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μπορεί και υπό ποιες προϋποθέσεις να συνυπάρξει με την Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία;

Χρειαζόμαστε και στη χώρα μας αξιόπιστη συμπόρευση στη βάση κοινών αρχών, αξιών και ενός προοδευτικού πολιτικού σχεδίου για μια ακόμα νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, γιατί ο δρόμος είναι μακρύς. Να ζητήσουμε από την πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία της χώρας μας, που αποτελείται από προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, να συνεγερθεί και να συμπαραταχθεί σε μια διορθωτική πορεία για τη χώρα και τους ανθρώπους της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία περίοδο είναι κυβερνητικό κόμμα και εφαρμόζει πολιτικές που δεν ήταν στο πρόγραμμά του, αλλά κατ’ επιταγήν της δημοσιονομικής εποπτείας που υφίσταται η χώρα. Πολλοί Ελληνες διέρχονται δοκιμασία, έχουν πικρίες και απογοητεύσεις. Χρειαζόμαστε εθνικό διάλογο τόσο για τα αίτια όσο κυρίως για το με ποιες πολιτικές και με ποιες δυνάμεις στην επόμενη τετραετία θα μπούμε σε μια πορεία κοινωνικής και οικονομικής βελτίωσης για όλους.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας είναι σε σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται προϋποθέσεις, όπως η ισοτιμία και η συμπόρευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, για την έξοδο από την κρίση. Να σημειώσουμε ότι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και πολιτικών προτιμήσεων, επλήγησαν από την κρίση. Αφορά στην κοινωνία των 2/3 και προσκόμισε νέα οφέλη στην παρασιτική ολιγαρχία, επέφερε, δηλαδή, μια νέα, τεράστια αναδιανομή του πλούτου προς τα επάνω, όπως κάθε κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Η στρατηγική των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να είναι δημιουργική, να δίδει κατευθύνσεις για το αύριο και να ζητά πάντα την πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Τη δικαιούται!

Ποιος είναι, κατά τη γνώμη σας, ο εκλογικός στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές;

Η κρίση ηγεσίας και η κρίση πολιτικής στην ΕΕ διαρκώς βαθαίνουν. Η ΕΕ παραμένει ένα ατελές, αντιδημοκρατικό οικοδόμημα. Η χώρα μας το βίωσε με τον πιο σκληρό τρόπο την τελευταία δεκαετία. Δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών. Το 2035, σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, θεωρείται βάσιμα ότι καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν θα συμμετέχει στους G7. Η βασική συζήτηση στην ΕΕ θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει ως κατεύθυνση την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων υψηλής προστιθέμενης αξίας, εντάσεως κεφαλαίου και γνώσης. Σε όλες τις πολιτικές αναμετρήσεις επιδίωξη όλων μας πρέπει να είναι η ανάδειξη της προοδευτικής ατζέντας των σοβαρών ζητημάτων έλλειψης ουσιαστικής δημοκρατίας και προοδευτικής πολιτικής κατεύθυνσης στην ΕΕ. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: φαινόμενα απελπισίας, άνοδος της ακροδεξιάς και του εθνικισμού. Το ζήτημα δεν είναι να στραφούμε κατά αυτών των αποτελεσμάτων, αλλά να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που προκαλούν αυτή την αρνητική εξέλιξη σε τρία επίπεδα: ευρωπαϊκή ενοποίηση και διάκριση εξουσιών στην ΕΕ, αύξηση του εθνικού και ευρωπαϊκού ΑΕΠ και αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Για να διαμορφώσουμε πολιτικές κοινωνικής συνοχής και σύγκλισης, καθώς και αντιμετώπισης των οξύτατων κοινωνικών ανισοτήτων.

Η ΝΔ απέδωσε στην εκλογική μάχη της 26ης Μαΐου χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Συμφωνείτε με αυτή την επιλογή;

Η Δεξιά, ούσα στην αντιπολίτευση, επιδιώκει κάθε εκλογική αναμέτρηση να την εντάξει στις επόμενες επιδιώξεις της. Αυτό το γνωρίζουν ο ελληνικός λαός και η νεολαία. Χρειαζόμαστε τη δημοκρατική αφύπνιση και εγρήγορση κάθε δημοκράτη πολίτη τόσο για να ηττηθεί και να ξανά πάει στην αντιπολίτευση η Δεξιά, που βυσσοδομεί με όλους τους μηχανισμούς της επιδιώκοντας τη ρεβάνς, αλλά και για να διαμορφωθούν οι πολιτικοί και κοινωνικοί όροι για να έχουμε όντως εδραίωση των προοδευτικών εξελίξεων και επιτευγμάτων και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ