Προχωράμε σε υπέρβαση με ενότητα και στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης

Toυ Στέφανου Τζουμάκα

Η χώρα βρίσκεται σε υπερδεκαετή κρίση από τις πολιτικές επιλογές κυβερνήσεων και της ολιγαρχίας που οδήγησαν τη χώρα και τον ελληνικό λαό να απωλέσουν πλέον του 25% του εθνικού μας πλούτου, να οδηγήσουν στο εξωτερικό πάνω από 500.000 νέους, να κλείσουν 400.000 επιχειρήσεις, να οδηγήσουν το 45% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας.

Είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ με πλούτο αντίστοιχο του 2009.

Η Χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, συνεχιζόμενη, υποβόσκουσα κρίση στην οικονομία, παραγωγική αναιμία, άδικη φορολόγηση και διανομή του παραγόμενου πλούτου.

Σε αυτά προστίθεται και η νέα κρίση για την ελληνοτουρκική  διαφορά σχετική  με την  εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας που περιλαμβάνει την ΑΟΖ και τη υφαλοκρηπίδα. Ο Πρωθυπουργός –καθ’ υπόδειξη των ΗΠΑ- εγκατέλειψε το συμφέρον της χώρας και το Διεθνές δίκαιο, δηλώνοντας ότι πρόκειται για θέμα γεωπολιτικής φύσης.

Ταυτόχρονα, σε διεθνές επίπεδο, οξύνεται ο ανταγωνισμός συμφερόντων ανάμεσα στις υπερδυνάμεις ενός νέου, δεύτερου «ψυχρού πολέμου». Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ηγεσίες για θετικές παρεμβάσεις, πέραν του ότι διέρχονται οικονομική δυσπραγία που μεταξύ των άλλων εκφράζεται από τη κρίση διαβίωσης εκατομμυρίων πολιτών στο Δυτικό κόσμο ενώ επιτείνεται από τη παραγωγική ανάταση των Αναπτυσσόμενων Χωρών.

Με την ηγεσία του Α. Τσίπρα ο Σύριζα ΠΣ καθιερώθηκε στη συνείδηση των πολιτών και αποτέλεσε φορέα αλλαγής, προόδου, φορέα υπεράσπισης των εθνικών και λαϊκών συμφερόντων, φορέα που καθόρισε αποφάσεις και εξελίξεις στη Χώρα και στην ΕΕ, με ιστορική προβολή σε διεθνές επίπεδο.

Χρειάζεται πλέον να ορίσουμε που εμείς θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα. Ο αντικυβερνητισμός και η φθορά του αντιπάλου δεν έχουν μεγάλο ορίζοντα.

Χρειαζόμαστε άμεσα Εθνική συζήτηση για δέκα μεγάλα θέματα στην Οικονομία, στις υποδομές και για το ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό μας. Εθνική συζήτηση με εκπροσώπους όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και των παραγωγικών τάξεων.

Ενδεικτικά, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα μας η σύσταση και δημιουργία μιας πρωτοπόρας Ακαδημίας καινοτομίας, πληροφορικής, βιοτεχνολογίας, περιβάλλοντος και νέας γενιάς συστημάτων ΑΠΕ. Ένα πλέγμα συνεργασιών με ευέλικτες δομές που θα συνενώνει τα κέντρα έρευνας, τις μονάδες έρευνας των ΑΕΙ  τις επιχειρήσεις τεχνολογίας και δικτύων και θα αποτελέσει πρότυπο και τομέα συμμετοχής στο ΑΕΠ, παράγοντα δημιουργίας πλούτου, θέσεων εργασίας και νέων προϊόντων.  Η  νέα γενιά τόσο για την ευημερία της χώρας συνολικά όσο και για την ατομική της πρόοδο και εξέλιξη, χρειάζεται να εργαστεί σε θέσεις Οικονομίας της Γνώσης.

Προτεραιότητα μας θα πρέπει επίσης, να είναι η συγκρότηση διυπουργικής Έκτακτης Μονάδας που θα ασχοληθεί με το να αναδιανείμει δυνατότητες και πόρους και να διαμορφώσει κέντρα πρωτοβουλίας για συνδυασμό όλων των επιπέδων παραγωγής και ανάπτυξης. Σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης που θα ενώνει τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της νέας γενιάς και θα αξιοποιεί τις γνώσεις τους. Θα προχωρήσει, δημιουργώντας έναν τόπο διαβούλευσης, σε αξιολόγηση όλων των επιχειρήσεων –σκελετών που έκλεισαν και ερήμωσαν σε όλες τις ΒΙ.ΠΕ της χώρας, συστήνοντας Επιτροπές Αξιολόγησης και Επαναλειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων τόσο από επιστήμονες και γνώστες όσο και από φορείς της Τ.Α. αλλά και από περιφερειακά ΑΕΙ με άμεση κινητοποίηση και των εργαζομένων ανά κλάδο και περιοχή. Προκειμένου να συγκροτηθούν τοπικές και περιφερειακές συμπράξεις έκτακτες και κατεπείγουσες. Αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού συνολικά για όλες τις επιχειρήσεις. Αυτή η διαδικασία θα αφορά στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα καθώς και σε δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οι πόροι μπορούν να προέλθουν από μια αναδιάρθρωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η χώρα έχει μεγάλο πρόβλημα άνισης ανάπτυξης και σε επίπεδο περιφερειών με εγκατάλειψη και υποβάθμιση.

Χρειάζεται μια προοδευτική στρατηγική εξόδου από την κρίση που να δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες και βεβαιότητες για εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών.

Παρά τη δύσκολη θέση της Ελλάδας ως περιφερειακής  δύναμης της ΕΕ, χρειαζόμαστε επιπροσθέτως, πρωτοβουλίες για την μετεξέλιξη της ΕΕ σε δύναμη ειρήνης και δημιουργικής παρέμβασης στον νέο ανταγωνισμό των υπερδυνάμεων γιατί οι διεθνείς εξελίξεις είναι ήδη «εδώ».

Στη πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, τμήματα του πληθυσμού αναδιπλώθηκαν  σε συντηρητικές επιλογές και η χώρα καθώς και οι δυνάμεις της παραγωγής και της εργασίας θα υποστούν τις αρνητικές συνέπειες  από  μια Κυβέρνηση  στην  υπηρεσία  μιας παρασιτικής και κερδοσκοπικής μειοψηφίας που καθηλώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Στη νέα πολιτική περίοδο θα κριθούν σημαντικά θέματα καθότι το σύστημα των αντιλαϊκών συμφερόντων οργανώνει στρατηγική εδραίωσης της δεξιάς στη διακυβέρνηση.

Με το εκλογικό αποτέλεσμα ηττήθηκαν μειοψηφικές πολιτικές παλινωδιών και αναξιοπιστίας.

Η σωστή αποτίμηση των  αιτιών της ήττας θέλουμε να  αποτελέσει εφαλτήριο για τη μεγάλη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε πολιτικές αξιοπιστίας και  εναλλακτικής λύσης.

Έχουμε  τις δυνατότητες.

Χρειαζόμαστε σωστές επιλογές, επάρκειες και αρχές ως μέρος λύσεων και όχι ως παράγοντες  συνέχισης των πολιτικών  της ήττας  και των κρίσεων.

Η πολιτική ζωή της χώρας κυριαρχείται σε επίπεδο κοινωνίας από ένα αίσθημα ματαίωσης και αποστασιοποίησης από τα κοινά.

Πρώτο θέμα είναι η Πολιτική ως προς τις επιλογές στρατηγικής και ηγεσίας. Πολιτικές και ηγεσία  με αυτονομία από κέντρα που επιδιώκουν υποκατάσταση και ενσωμάτωση στο σύστημα. Οι ελεγχόμενες ηγεσίες οδηγούν στη παρακμή που βιώνουμε σε δεκάδες χώρες. Χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες και για τη δημοκρατική παρέμβαση σε  ανέλεγκτες  δράσεις του χρηματοοικονομικού  τομέα και όχι μόνο και τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

Στη χώρα έχουμε προοδευτική στρατηγική όταν θέτουμε ως βασική  αναφορά που θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα.

Δεύτερο θέμα είναι η Οικονομία, η πραγματική οικονομία της παραγωγής, η οικονομίας της γνώσης και της νέας τεχνολογικής έκρηξης με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Για την έξοδο από την κρίση, έχουμε δύο διαφορετικές στρατηγικές, που αφορούν η μια στο νεοφιλελευθερισμό που εξελίσσεται σε κρατικοδίαιτες προτιμήσεις ημετέρων στην ύφεση, στην ανεργία, στη φτώχεια και στη διάλυση των επιχειρήσεων και η άλλη στην προοδευτική έξοδο από την κρίση, στην ανάπτυξη, στην αναδιανεμητική πολιτική, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, στις επιχειρήσεις σε δυναμικούς κλάδους με νέες τεχνολογίες και στην αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτές αφορούν στην εξυπηρέτηση διαφορετικών συμφερόντων και αυτό εκφράστηκε και εκφράζεται σε πολιτικό επίπεδο. Και είναι προφανές ότι κεντρική μας επιδίωξη είναι να οδηγήσουμε σε ήττα τη  δεξιά πολιτική και να ανοίξουμε το δρόμο σε  μια προοδευτική και δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας. 

Η χώρα δεν παράγει, δεν εξάγει και οι επιτήδειοι εμφανίζουν ως οικονομία τα δημόσια οικονομικά και ως ΑΕΠ, ψευδεπίγραφες πολιτικές προσόδου. Ιδιαίτερα στη νέα περίοδο που ο νεοφιλελευθερισμός επιστρέφει σε κρατικές επενδύσεις και ευνοιοκρατία μέσω διανομής κρατικών πόρων με όρους κομματάρχη της ΕΡΕ του 1960, με τη μεταφορά πλούτου από τις αμοιβές των εργαζόμενων υπερ μιας ομάδας επιχειρήσεων μέσω της κερδοσκοπίας και της αντιμετώπισης του πληθωρισμού μέσω της αύξησης των επιτοκίων.

Η χώρα είναι σε παρακμή, έχει 25% παραγωγή και 75% υπηρεσίες χαμηλής παραγωγικότητας. Έχει ετήσια απώλεια 30δις ευρώ  από τις εισαγωγές.

Η χώρα είναι τελευταία σε επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες.

Η επιχειρηματική τάξη στη μεγάλη της πλειοψηφία δεν έχει δυνατότητες επενδύσεων λόγω τόσο του αποκλεισμού δανειοδότησης όσο και παρασιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Μόνο το 5% των επιχειρηματιών έχει δυνατότητα δανεισμού. Και δεν είναι μόνο το ακριβό χρήμα, τα επιτόκια και ο πληθωρισμός. Τη χώρα την έχει μπλοκάρει μια μειοψηφία οικονομικών  κύκλων που ποδηγετεί και τη κυβέρνηση, ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο υποταγής των κυβερνήσεων σε επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά κεφάλαια. 

Η κρατικοποίηση μέρους του τραπεζικού συστήματος και της ενέργειας είναι όχι μόνο αναγκαία επιλογή αλλά και απαραίτητη εξέλιξη μιας εκτεταμένης κρατικής οικονομίας που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά.

Η χώρα χρειάζεται δίκαιη διανομή του εθνικού πλούτου, δίκαιη αμοιβή για αντίστοιχη εργασία για κάθε πολίτη. Το 2022 το ΑΕΠ της χώρας ήταν 195 δις Ευρώ. Η λαφυραγώγηση ήταν πρωτοφανής. Το 25% των πολιτών εισέπραξαν τα 100 δις. Η εργοδοτική αυθαιρεσία, η ανυπαρξία συλλογικών συμβάσεων, η επισφάλεια στην εργασία και οι χαμηλές αμοιβές κυριαρχούν ενώ οι άνθρωποι με εισόδημα 700 ευρώ, έχουν απωλέσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.

Επτά στους 10 νέους δεν έχουν κατοικία, οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται, η μείωση των αμοιβών επιτείνεται από το πληθωρισμό και τα καρτέλ στα τρόφιμα και στα καύσιμα καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν επιτελούν την αποστολή τους με  προτροπή της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Έχουμε εναλλακτικά μέτρα πολιτικής εφαρμόσιμα.

Οι πολιτικές προτεραιότητες της ηγεσίας θα ορίζονται και θα καθορίζονται με  αυτοπροσδιορισμούς σε εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό  και κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Πρώτα η θετική Πολιτική που δίνει κατεύθυνση, μετά οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις. Με άμεση ανασύνταξη των δυνάμεων της αυτοδιοίκησης, των κινημάτων των εργαζόμενων σε κάθε κλάδο καθώς και των αγροτικών οργανώσεων.

Πρώτο θέμα θα είναι τι επιλέγουμε εμείς. Και όχι οι απέναντι. Θέλουμε να  καθορίζουμε τις  λύσεις.

Αυτοπροσδιορισμός στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Είμαστε η Παράταξη της Εναλλακτικής Προοδευτικής Λύσης.

Όχι στην πολιτική της ρεβάνς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χειραφετεί, καθοδηγεί. Δεν απειλεί. Παίρνει θέση.

Οι δυνάμεις του συμπορεύονται ισότιμα στη βάση αρχών, αξιών και ενός κοινού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα.

Να θέσουμε ένα τέλος στην υποκατάσταση της πολιτικής με οργανωτικά μέτρα  και να λειτουργήσουμε ως κόμμα της πλειοψηφίας και όχι των εσωκομματικών  αντιθέσεων.

Χωρίς λαό δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα, παρά μόνο οργανωτικά σχήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να είναι αριστερό κόμμα πρέπει να είναι λαϊκό κόμμα, ανοικτό σε κάθε πολίτη σε κάθε Δήμο, σε κάθε Νομό, σε κάθε κλάδο, σε κάθε Περιφέρεια.  Κόμμα  λαϊκό και όχι μηχανισμός   κόμμα  που παίρνει πρωτοβουλίες και δημιουργεί γεγονότα με βάση αρχές και θέσεις σε θέματα Πολιτικά, Οικονομίας, Βιομηχανίας, Αγροτικής Παραγωγής και Νέων Τεχνολογιών, Ανεργίας και Διαβίωσης, Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Πολιτισμού. 

Είμαστε με τις πολιτικές για τη συγκρότηση ενός νέου ρεύματος Νίκης και εναλλακτικής λύσης  για τη χώρα και  για τις  προοδευτικές  και αριστερές πολιτικές.

Η  συντόμευση της «βάρδιας της ΝΔ» είναι δική μας υπόθεση σε συνεργασία και  σε συμπόρευση με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε δημοκρατική κατεύθυνση.

Οι μηχανισμοί των μειοψηφικών αντιλήψεων και των δικτύων ηττήθηκαν και ανήκουν στο παρελθόν.

Οι πλειοψηφικές επιλογές θα καθορίζουν τη πορεία μας με διορθωτική πορεία και ανασύνταξη.

Οι παρατάξεις στους μαζικούς χώρους θα αποτελούν τη μοναδική επιλογή υποστήριξης των κινημάτων. Ενότητα εναρμονισμένη με τη συλλογικότητα. Η  λογική του συσχετισμού των δυνάμεων έχει νόημα μόνο όταν έχει ως κατεύθυνση αλλαγές και ρεύμα νίκης και όχι ως αντίβαρο.

Μπορώ να αναλάβω την ευθύνη

Σε κοινή πορεία με τη Πολιτική Γραμματεία, τη Κεντρική  Επιτροπή,  τους Βουλευτές, τις Οργανώσεις, 

Με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα για την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Στη συγκρότηση μιας στρατηγικής Νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και

Στην ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος

Με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της  χώρας και του ελληνικού λαού.

Προχωράμε σε υπέρβαση με ενότητα και νέους αγώνες.