Στο ίδιο έργο θεατές

Του Μελέτη Ρεντούμη

Μετά το τραγικό γεγονός του σοβαρότατου τραυματισμού ενός νεαρού αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα, από εσκεμμένη επίθεση χούλιγκαν έξω από γήπεδο βόλεϊ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας, με κυριότερο το κλείσιμο των γηπέδων ποδοσφαίρου για δύο μήνες, με αποτέλεσμα όλοι οι αγώνες να πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Επίσης αποφασίστηκε να εγκατασταθούν κάμερες υψηλής ευκρίνειας στα γήπεδα με στόχο την αξιοποίηση του υλικού σε περίπτωση αξιόποινων ή εγκληματικών ενεργειών.

Τέλος οι ποινές για αδικήματα που σχετίζονται με την ομαδική βία αυστηροποιούνται, ώστε να μην αφήνονται οι ένοχοι διαρκώς ελεύθεροι και μάλιστα όταν προκύπτουν τα σχετικά στοιχεία, να εκτίουν τις ποινές φυλάκισης που επιβάλλει ο νόμος.

Δεν αμφιβάλλει κάνεις ότι τα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση μετά το τραγικό συμβάν των τελευταίων ημερών, μόνο που όλα αυτά για μία ακόμη φορά γίνονται ιδιαίτερα καθυστερημένα, ενώ και η φύση των μέτρων δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει αποτελεσματικότητα.

Για αρκετούς γνωρίζοντες τα θέματα της βίας και του αθλητισμού, ανέμεναν κάτι περισσότερο εντυπωσιακό και συμβολικό από την κυβέρνηση, στην κατεύθυνση της αποφασιστικότητας και της πολιτικής βούλησης για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, όταν τα περιστατικά ανομίας και παραβατικότητας αυξάνονται σημαντικά καθημερινά.

Δεν πρέπει να υποτιμά κανείς τον απαθή ρόλο των επαγγελματικών συλλόγων κυρίως στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, που με την διαχείριση των πρωταθλημάτων, έχουν σοβαρή ευθύνη για την συμπεριφορά των φιλάθλων και οπαδών τους, αλλά και τον τρόπο που μετακινούνται από αγώνα σε αγώνα, σε όλα τα γήπεδα της επικράτειας.

Η συντεταγμένη πολιτεία και η κυβέρνηση, οφείλουν να δείξουν ότι ο αθλητισμός στην χώρα μας, έχει βάσεις και μπορεί να αναπτυχθεί πέρα από τις άνομες δραστηριότητες συγκεκριμένων αθλητικών παραγόντων.

Με βάση λοιπόν τα σημερινά δεδομένα, θα περίμενε κανείς η διάρκεια για τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών να είναι πολύ μεγαλύτερη, να μπουν ταυτόχρονα άμεσα κάμερες εντός και εκτός γηπέδων, ενώ θα έπρεπε να γίνουν άμεσες και συντονισμένες κινήσεις, για την διάλυση των συνδέσμων που φιλοξενούν στο εσωτερικό τους εγκληματικά στοιχεία, που ευτελίζουν κάθε έννοια αθλητισμού και αθλητικού ιδεώδους.

Σε κάθε περίπτωση, η βία στα γήπεδα είναι μία μάστιγα που δυστυχώς αγγίζει σχεδόν όλες τις ηλικίες, με έμφαση κυρίως  σε εφήβους και νέους, ενώ η πολιτεία έχει αρκετό και δύσβατο δρόμο μπροστά της, στο να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα από όλους και να αρχίζουν να εφαρμόζονται απρόσκοπτα, ώστε να απονέμεται άμεσα και εκεί που πρέπει η δικαιοσύνη, προς όφελος της δημοκρατίας και των πολιτών της 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός