Συνέδριο-παρωδία για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Κάποιος να το ανατινάξει…

Του Γ. Λακόπουλου

Το προσεχές 48ωρο ολοκληρώνεται το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ανοσιουργήματος: η διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Από τη Δευτέρα στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει σοσιαλιστικό κόμμα.

Ένα συνονθύλευμα προσώπων που έχουν ήδη αποδοκιμασθεί από τους  πολίτες,  κληρονόμων, σουλατσαδόρων,  δακτυλοδεικτούμενων , μαζί με άσχετους προς το Κίνημα ως τώρα- αλλά και υβριστών του ιδρυτή του- θα προσπαθήσουν -χωρίς προσχήματα  και με τη  συνδρομή κάποιων ΜΜΕ της….ΝΔ – να παραπλανήσουν τα πραγματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από όλη την Ελλάδα και τους  εναπομείναντες οπαδούς του και να παραστήσουν κάτι που δεν είναι: κόμμα.

Μετά το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρχει τίποτε σ’ αυτόν το χώρο, τον οποίο καταλαμβάνει εξ ολοκλήρου πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ . Οι επίγονοι του Ανδρέα Παπανδρέου όχι μόνο δεν στάθηκαν ικανοί να κρατήσουν όρθιο το κόμμα  που ένωσε τη Δημοκρατική Παράταξη και άλλαξε την πολιτική πορεία της  χώρας, αλλά και συνωμότησαν -ακόμη και με αντιπάλους του- για την εξαφάνιση του. Άλλος  από ανικανότητα και άλλος από συμπλέγματα απέναντι στον ιδρυτή. Κανένας δεν υπήρξε αντάξιος του…

Η αρχή έγινε με τον Σημίτη που άνοιξε της πόρτες στις δυνάμεις της διαπλοκής που χειραγωγούσαν το Κίνημα επί των ημερών του. Στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου αλλοίωσε το χαρακτήρα του με τους “κηπουρούς” και τελικά το καταβύθισε με το ΔΝΤ. Ακολούθησε ο άσχετος με τους ιδρυτικούς μύθους του, Βαγγέλης Βενιζέλος που το έκανε παράρτημα της Δεξιάς και το απαξίωσε. Για να έλθει μία ακόμη κληρονόμος  και να βάλει την ταφόπλακα.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου νικήθηκε μετά θάνατον από όσους ο ίδιος ανέδειξε. Ατύχησε να έχει επιγόνους που δεν αντιλαμβάνονται την ιστορική ανάγκη της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή. Δεν σέβονται τη μνήμη του και αγνοούν τις παρακαταθήκες του. Διαλύουν το ΠΑΣΟΚ ακριβώς τη στιγμή που θα έπρεπε να το ανασυντάξουν. Για να κρύψουν και οι τρεις τις ευθύνες τους για την κατάρρευσή του… Το ΠΑΣΟΚ πουλήθηκε από μέσα…

Το “ιδρυτικό συνέδριο” του κόμματος που θα αντικαταστήσει -αν είναι δυνατόν- το ΠΑΣΟΚ με την επωνυμία “Κίνημα Αλλαγής” είναι φαρσοκωμωδία. Οι σύνεδροι… διορίσθηκαν και το ίδιο θα συμβεί με τα μέλη των υποτιθέμενων οργάνων. Δεν υπάρχει ιδεολογικό πλαίσιο, πολιτική, ηγεσία, στελέχωση. Πρόκειται για σύμπραξη αλληλοϋποβλεπόμενων παραγόντων που θα καταρρεύσει στην επόμενη φάση. Αυτό το σχήμα δεν έχει προϋποθέσεις να μπει στη Βουλή…

Στην τελευταία συνεδρίαση της ομάδας που παριστάνει την “ηγεσία”  οι Γ. Παπανδρέου, Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης συνασπίσθηκαν και ζήτησαν να μην υπάρξει εκλογή -όπως ήθελε η Φώφη, επειδή  ελέγχει το διορισμένο συνέδριο- αλλά  να διοριστούν… αναλογικά.  Παρότι η ίδια  τους απείλησε ότι “θα τα τινάξει στον αέρα” τελικά  συμφώνησαν. Δεν έκαναν καν το αυτονόητο: να αφήσουν τους,  έστω διορισμένους, συνέδρους να αποφασίσουν. Αντίθετα πήραν μια  ακόμη “δημοκρατική”  απόφαση. Να μην γίνουν ψηφοφορίες. Για κανένα θέμα. Όσοι πάρουν μέρος θα είναι απλώς το φόντο για τους  ομιλητές.

Το “ιδρυτικό συνέδριο” δεν θα ιδρύσει τίποτε, καθώς δεν έγινε καμία συζήτηση για την ιδεολογική φυσιογνωμία του νέου κόμματος. Απλώς η Φώφη Γεννηματά τους παρουσίασε ένα ανιαρό και εν πολλοίς παρακμιακό κείμενο, το οποίο θα εμφανισθεί ως Διακήρυξη -αντί της …3ης Σεπτέμβρη- και.. απαγόρευσε τις διορθώσεις. Ο Γ. Παπανδρέου έτσι  κι αλλιώς κάνει ό,τι του  υποδεικνύει. Ο Γ. Καμίνης δεν ενδιαφέρεται, θέλει μόνο να γίνει βουλευτής. Και ο Στ. Θεοδωράκης δεν πρόκειται να μείνει για πολύ μαζί τους για να έχει τέτοιες έννοιες.

 Ο Νίκος Ανδρουλάκης που έλειπε και ο Θαν. Θεοχαρόπουλος έμειναν μόνοι σε  ένα “πανηγύρι” που απλώς θα επικυρώσει το κόμμα που ήδη κατοχύρωσε στο.. όνομά της η Γεννηματά. Δεν διαλύουν απλώς το  ΠΑΣΟΚ. Το κάνουν και εξευτελιστικά για την έννοια της πολιτικής.

Σ’ αυτό το “συνέδριο” ωστόσο θα βρεθούν και παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και νεότεροι που δε συμμερίζονται τις ίντριγκες της Γεννηματά και τη σιωπηρή συνενοχή των υπολοίπων, όπως ο Κ. Λαλιώτης ή ο Κ. Σκανδαλίδης που συμπράττουν στο ανοσιούργημα. Θα είναι εκεί όσοι έχουν καταθέσει τη διαφωνία τους με τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, όπως ο  Μιλτ. Παπαϊωάννου και ο Θαν. Τσούρας.

Η ευθύνη να σταματήσουν αυτή την κακόγουστη φάρσα πέφτει  τις πλάτες των νεότερων. Πριν από όλα στον Ν. Ανδρουλάκη που έχει την εντολή της βάσης να  κινήσει τον τροχό της ανανέωσης με το 45%% που πήρε.  Αλλά και σε άλλους σαν τον Παύλο Γερουλάνο που αντιτάχθηκε  στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ , αλλά και στη διάσπαση Παπανδρέου.  Υπάρχουν κι άλλοι που παρακολουθούν απελπισμένοι αυτό που συμβαίνει . Πολλοί παρότι είναι σύνεδροι δεν θα  πάρουν μέρος και άλλοι θα φύγουν στη μέση αν δουν ότι όλα χάνονται οριστικά.

Κάποιος  πρέπει να μιλήσει. Να καταγγείλει τις μεθοδεύσεις του άξονα Γεννηματά -Παπανδρέου και να ζητήσει κανονικές διαδικασίες.  Έστω και με συνέδρους που δεν έχουν εκλεγεί. Να απευθυνθεί στην κομματική βάση που άντεξε αυτά τα χρόνια τους εξευτελισμούς  από τις ηγεσίες και τις εκπτώσεις ιδεολογίας και πολιτικής – για να οδηγηθεί ως πρόβατο επί σφαγή σ’ αυτή την παρωδία. Την οποία θα σπεύσουν να ευλογήσουν ο Κ. Σημίτης που την οργάνωσε και ο Κυρ. Μητσοτάκης που την σπονσοράρει εξ αρχής.

Κάποιος να ανεβεί στο βήμα και να ανατινάξει αυτό το κατασκεύασμα αμνησίας,  ιστορικής αλλοίωσης και αμοραλισμού. Να υπερασπιστεί τον Ανδρέα Παπανδρέου και τις ιδρυτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον να ζητήσει  να αποφασίσουν -με ψηφοφορία- τα μέλη του αν θα διαλυθεί το κόμμα τους. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει για την τύχη του ΠΑΣΟΚ παρά μόνο τα μέλη του.

Κάποιος να αντισταθεί στη μεθόδευση και να θυμίσει τι ήταν το  ΠΑΣΟΚ, ποιος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ποιοι διέσυραν και αποσάθρωσαν το κόμμα και γιατί πρέπει να αναστηθεί ως νέο ΠΑΣΟΚ στις ίδιες ιστορικές ράγες: ως ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό κίνημα, με νέα πρόσωπα και νέο πολιτικό λόγο. Να κάνει όσους  έχουν συνδεθεί με το ΠΑΣΟΚ να μην ντρέπονται…

Να καταγγείλει ότι ένα τέτοιο συνέδριο δεν χωράει τον νεομητσοτακισμό  και οφείλει να  είναι η συνέχεια της γραμμής που χάραξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όχι το τέλος της.