Τα γεωπολιτικά παιχνίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα άχρηστα πολιτικά συμβούλια και πώς μείωσε παγκοσμίως την τιμή του φυσικού αερίου κατά 50% με μία πρόταση

Του Νίκου Λακόπουλου

“Θα πάρετε ένα τσάι ή καφέ;” είπε ο Ερντογάν. “Προτιμώ νεράκι” είπε ο Μητσοτάκης, αποδεικνύοντας πως πήγε στην Κωνσταντινούπολη με χαμηλές προσδοκίες. Τον διέψευσε, όπως φάνηκε, ο Τούρκος Πρόεδρος όταν ήρθε, μαζί με το λαβράκι, χαλβάς με στραγάλι.

Αυτός ο χαλβάς φαίνεται πως «θεμέλιο» μιας “καλύτερης εποχής”: τον Απρίλιο, θα υπάρξει μία συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Άγκυρα. Το φθινόπωρο, αν οι διεθνείς συνθήκες το επιτρέπουν, θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο, πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσία του Ερντογάν και του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου!

Κι όλα αυτά όταν ξαφνικά ο Μητσοτάκης φαίνεται να σκέφτηκε πως καθώς έρχεται η Κυριακή της Ορθοδοξίας να πάει να δει τον Πατριάρχη. Τόσο απλά. Ο Ερντογάν τον κάλεσε για δείπνο και να του δείξει τον Βόσπορο, αφού ξαφνικά διαπίστωσε πως είναι γείτονες και σύμμαχοι. Ένα πιάτο θα περίσσευε για αυτόν που δεν επρόκειτο να συναντήσει. Μόνο γι’ αυτόν. Να μη φέρει μαζί του και τον…Δένδια.

Τι δεν πάει καλά στην εικόνα; Oι πληροφορίες λένε πως “οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους”.

O Mητσοτάκης είπε καθαρά πως “δώσαμε έμφαση στην οικοδόμηση μίας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας”. “Βάλαμε τα θεμέλια για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις”.

Προφανώς δεν μιλο΄ύσαν δυο ώρες για τις γραβάτες και ο Ερντογάν δήλωσε ΄ ότι “θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο”.

Τι θα πει όμως πρόοδος στα προβλ΄ήματα του Αιγαίου; Kαι τι θα μπορούσε να αποτελεί συνεργασία στον τομέα της Οικονομίας, όπως ε΄ίπε ο ¨Έλληνας Πρωθυπουργός; Tι σχέση έχει η επίσκεψη Σολτς στην Άγκυρα μια μέρα μετά και πολύ περισσότερο η επίσκεψη του Ισαάκ Χέρτσογκ μια βδομάδα πριν;

Ο χαλβάς από στραγάλι

Διάφορες πληροφορίες αναφ΄έρουν πως οι δυο ηγέτες τρώγοντας χαλβά με στραγάλι- όχι με σιμιγδάλι- αφού μίλησαν για την Ουκρανία μίλησαν για την ενεργειακή ασφάλεια και τη μεταφορά υγροποιημένο αερίου LNG από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όσο και το θέμα του αγωγού East Med.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναμεταδίδει το τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu κόβοντας την παράγραφο που αναφέρει τα θέματα που έθεσε ο Ερντογάν- ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν ως σύμμαχοι έναντι των προκλήσεων ασφαλείας, που αναδύονται στο φόντο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ελέω του πολέμου στην Ουκρανία.

Oι κυβερνητικές πηγές μιλ΄άνε πάντως για “θεμέλιο για μία καλύτερη εποχή στις σχέσεις των δύο κρατών” και η κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων στη Θεσσαλονίκη -αν γίνει- υπό την προεδρία Μητσοτάκη -Ερντογάν -αν είναι βέβαια ο πρώτος ακόμα πρωθυπουργός- σημαίνει μεγάλο “ντιλ”.

Πολλοί έχουν παρατηρήσει την απουσία του Νίκου Δένδια στη συνάντηση, αλλά αυτή δικαιολογείται αφού ο Μητσοτάκης- όπως είδαμε- πήγε να δει τον Πατριάρχη -Κυριακή της Ορθοδοξίας βλέπετε- και τον κάλεσε ανεπίσημα ο Ερντογάν -ως γείτονα και σύμμαχο, για φιλία δεν μιλ΄ήσανε- να φάνε λαβράκι.

Δεν χωράει ο Δένδιας -που κάνει και …θόρυβο. Τον χειρισμό της προετοιμασίας του ραντεβού έκαναν οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Ελένη Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν, οι οποίοι  με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, θα είχαν θέση και στο τραπέζι του γεύματος -πράγμα που δεν έγινε τελικά.

Πιθανόν το δείπνο να το πλήρωσε και ο Μπάιντεν που είχε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ερντογάν την Πέμπτη ή μοιράστηκε τα έξοδα με τον Σολτς που ενδιαφέρεται για τα “ενεργειακά θέματα”. Ο Μητσοτάκης πάντως ΄ήταν σαφής -αν και δεν εξήγησε γιατί δεν είχε λαβράκι για τον Νίκο Δένδια:

Ο Μητσοτ΄άκης και το “παγκόσμιο γίγνεσθαι”

“Η Ελλάδα και η Τουρκία είμαστε δυο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά είμαστε οι πυλώνες της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Και όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις είναι λογικό να συνομιλούμε”. Τι δεν καταλαβαίνουμε;

Πιθανόν ότι ο Μητσοτάκης κάνει διπλωματία πίσω από τις πλάτες της ίδιας της κυβέρνησης και χειρίζεται εθνικά θέματα ερήμην των άλλων πολιτικών αρχηγών. Αλλ΄ά ο Πρωθυπουργός ήταν επίσης σαφής όταν μίλησε για την βοήθεια στη Ουκρανία:

“ Οι αποφάσεις αυτές είναι αποφάσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού. Δεν διαβουλεύομαι για να πάρω αυτές τις αποφάσεις, ούτε ζητώ τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης [….] Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Προσωπικά δεν έχω συγκαλέσει κανένα. Δεν θεωρώ ότι προσφέρουν κάτι. Έχω συμμετάσχει σε κάποια. Θεωρώ ότι είναι μια συζήτηση η οποία δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον”. 

Πολύ περισσότερο είναι άχρηστα αυτά τα συμβούλια όταν μιλάμε για ΄έναν ηγέτη που κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βερσαλλίες,υποστήριξε πως τις τελευταίες ημέρες μειώθηκε η τιμή στην αγορά φυσικού αερίου κατά 50% μετά από τη «δική του πρόταση».

«Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αρκείται σε παθητικό ρόλο θεατή απέναντι στις εξελίξεις. Με συνεχείς διπλωματικές ενέργειες, με διεθνείς πρωτοβουλίες, με όπλα μας την αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι αλλά και το διεθνές κύρος του πρωθυπουργού ο οποίος πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις επίλυσης των διεθνών ζητημάτων» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μπροστά στο “παγκ΄όσμιο γίγνεσθαι” και το “διεθνές κύρος” του Πρωθυπουργού αυτά τα δείπνα με εξωτερική πολιτική από το παράθυρο, τα “ντίλς” που θα ΄φέρουν “νέα εποχή” στις σχέσεις με την Τουρκία -και θα λύσουν τα προβλήματα στο Αιγαίο -κατά τον Ερντογάν- είναι παιχνιδάκι για τον Μητσοτάκη.

Και να θέλει να εξηγήσει στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς -που δεν θέλει- πάλι δεν θα… καταλάβουν.

Το τουρκικό πρακτορείο πάντως αναφέρει ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του όγκου του διμερούς εμπορίου των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πότε τα είπαν, πότε τα συμφωνήσανε και πότε τα μέτρησαν -ένα απόγευμα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε -Κυριακή της Ορθοδοξίας που ήτανε- να πάει να δει τον Πατριάρχη;