Τα μυστήρια του ανασχηματισμού

Γράφει ο Θανάσης Τσεκούρας

 Η κυβέρνηση απέτυχε σε δύο από τους πιο κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών: την Ασφάλεια και την Υγεία.

«Γκανιάξαμε» από χθες με το επικοινωνιακό στόλισμα των αλλαγών στην κυβέρνηση και την ταυτοτική αναπαραγωγή του απ’ όλα τα «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ.

«Παπαγάλισμα» πρώτο και πιο κουραστικό.

Δεν ήταν ανασχηματισμός, αλλά «στοχευμένες παρεμβάσεις» στη σύνθεση της κυβέρνησης. Υπέροχα. Τρεις υπουργοί άλλαξαν θέσεις (Χρυσοχοΐδης, Άδωνις, Δόμνα), άλλος ένας εισήλθε στην κυβέρνηση (Μαρινάκης). Αλλά όλα αυτά δεν λέγονται ανασχηματισμός. Και πώς λέγονται; Ξέρω ‘γώ, Tετάρτη της Πεντηκοστής, Αγία Κυριακή, φτου ξελεφτεριά, η Παναγία των Παρισίων. Ό,τι θέλετε, εκτός από ανασχηματισμό. Γιατί η λέξη ενοχλεί τον Πρωθυπουργό, για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους.

Πάμε παρακάτω.

«Παπαγάλισμα» δεύτερο.

Οι «στοχευμένες παρεμβάσεις» έγιναν για να ξεκινήσει πιο δυνατά η κυβέρνηση με τη νέα χρονιά. Μήπως η εκτίμηση συνιστά ομολογία αποτυχίας σε καίριους τομείς της διακυβέρνησης; Ούτε να το σκέφτεστε, πιπέρι στο στόμα, ντροπή σας αμαρτωλοί είναι η αποστομωτική απάντηση. Καλά και τότε, αν όλα ήταν ακμαία και ανθηρά, ποια μύγα τσίμπησε τον Κυριάκο να αρχίσει τα «φύγε ‘σύ, ελά ‘σύ» με τη βασιλόπιτα στο στόμα;

Μα, για να πάμε από το καλό στο καλύτερο, η απάντηση. Σοφόν το σαφές…

Σε μια πιο ελεύθερη ερμηνεία και κυρίως έξω από το «κλουβί» με τους εξωτικούς «παπαγάλους», η κυβέρνηση απέτυχε σε δύο από τους πιο κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών: την Ασφάλεια και την Υγεία.

Και ο ανασχηματισμός συνιστά ομολογία αποτυχίας.

Αν μάλιστα για τον πρώτο τομέα, η διαπίστωση είναι αυτονόητη, εξ ου και η καρατόμηση του δύσμοιρου Γιάννη Οικονόμου, για τον δεύτερο, οι επεξηγήσεις είναι πιο σοφιστικέ. Άλλωστε πρέπει να προστατευθεί το προφίλ του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ανέλαβε την αποστολή να βελτιώσει την «Προστασία του Πολίτη».

Όμως η αποτυχία είναι δεδομένη – αρκεί μια βόλτα στα περισσότερα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας για να φανεί η εγκατάλειψη, η εξαθλίωση και η παρακμή. Εξ ου και η επιστράτευση του Άδωνι. Αν όλα πήγαιναν καλά στην Υγεία, αν η ηγεσία του υπουργείου είχε βάλει τις βάσεις για εκσυγχρονισμό και αναδιάταξη του συστήματος, τότε η δουλειά θα ήταν εύκολη. Με τη μέθοδο της συνέχειας. Αναβαθμίζοντας αναπληρωτές και υφυπουργούς για να συνεχίσουν το έργο. Η μετάθεση του Άδωνι αποδεικνύει ότι το έργο ήταν δυσδιάκριτο και τα αποτελέσματα περίπου μηδενικά.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR