Τα στρατιωτάκια της κας Γεννηματά και η κα Κουντουρά

Του Τάκη Ψαρίδη

Αλγεινή εντύπωση προξενεί το επίπεδο της πολιτικής «ανάλυσης» του Κινάλ ότι ο Σύριζα δεν είναι προοδευτικό κόμμα γιατί η Κουντουρά είναι …ακροδεξιά! Ακόμα και αν η κα Κουντουρά ήταν …ακροδεξιά, που σαφώς δεν είναι, η «ανάλυση» αυτή θα παραμείνει στην πολιτική ιστορία ως μνημείο παιδαριώδους προσέγγισης, γελοιότητας και μισαλλοδοξίας.

Η εντύπωση αυτή γίνεται ακόμα πιο αλγεινή, όταν οι λεγόμενοι «κορυφαίοι» του Πασόκ, καθώς και κάποιοι παλιοί και σοβαροί φίλοι μας, αποδέχονται πειθήνια και χειροκροτούν μια τέτοια «ανάλυση» και καταπίνουν αμάσητα κραυγαλέες αντιδημοκρατικές και αντιπροοδευτικές συμπεριφορές της κας Γεννηματά.

Προφανώς και το ζήτημα δεν είναι η Κουντουρά, αλλά η ηγεσία του Κινάλ που, στερούμενη σοβαρού πολιτικού λόγου, προσπαθεί να συγκαλύψει και να δικαιολογήσει, ακόμα και με αυτόν τον παιδαριώδη και γελοίο τρόπο, τον δεξιό χαρακτήρα της και να υποκλέψει ψήφους από τον προοδευτικό χώρο.

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα υπάρχει μια σύγχυση για το τι είναι προοδευτικός και προοδευτικό η οποία καλλιεργείται και σκοπίμως. Το βέβαιο είναι πως το αριστερό δεν ταυτίζεται απαραιτήτως και με το προοδευτικό, με κλασικό παράδειγμα το λεγόμενο και «ιερατείο» του ΚΚΕ. Μια βεβαιότητα παρέχουν επίσης τα έργα και οι πράξεις και οπωσδήποτε όχι τα λόγια.

Ας προσπεράσουμε λοιπόν τα πεπραγμένα του Πασόκ με τα σκάνδαλα, τη λαμογιά, την καταλήστευση του τόπου και την στροφή προς τον νεοφιλελευθερισμό και μάλιστα με την σφραγίδα των «γκουρού» αυτής της «θρησκείας», Μάνου και Ανδριανόπουλου. Ας προσπεράσουμε και την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ και στα μνημόνια και την κυβερνητική συνεργασία με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη και μάλιστα χωρίς να υφίσταται κοινοβουλευτική αναγκαιότητα. Για όλα αυτά το Πασόκ «ηττήθηκε στρατηγικά» από τον ελληνικό λαό με την καταβαράθρωση του στο 5%.

Ας σταθούμε όμως σε μερικά πρόσφατα γεγονότα που αποκαλύπτουν περίτρανα το πόσο δημοκρατική και προοδευτική είναι η ηγεσία του Κινάλ. «Αν κάτι προξενεί εντύπωση, είναι ο πειθήνιος τρόπος με τον οποίο οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ έχουν αποδεχθεί μια αντιδημοκρατική λειτουργία», λέει σε άρθρο του ο Παντελής Καψής, που δεν τον λες και συριζαίο. Ο κος Καψής αναφέρεται στις δημοκρατικές διαδικασίες στο Κινάλ που έχουν «εκφυλιστεί» για να κάνει ό,τι θέλει η επικεφαλής και τις οποίες αποδέχονται οι «κορυφαίοι» του Πασόκ σαν «ακούνητα και αμίλητα στρατιωτάκια».

Δεν έχει άδικο ο κος Καψής για την «δημοκρατικότητα» της κας Γεννηματά και ας την ανακάλυψε όψιμα τώρα που εκδιώχθηκε «δημοκρατικά» ο Βενιζέλος. Κανείς δεν ξεχνά τον «δημοκρατικό» τρόπο με τον οποίο η κα Γεννηματά, ως άλλος στρατηγός Ζαγοριανάκος, αποφάσισε και διέταξε για την Συμφωνία των Πρεσπών, παρά την αντίθετη άποψη όλων των άλλων μελών του πολιτικού συμβουλίου(!) 1-5 το σκορ φυσικά υπέρ του ενός! Και βεβαίως δεν είναι τυχαίο ότι για άλλη μία φορά ακολούθησε πιστά, ακόμα και σε ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα, τον κο Μητσοτάκη.

Ας δούμε τώρα και την προοδευτικότητα της κας Γεννηματά. Στο κορυφαίο εθνικό θέμα των Πρεσπών συντάχθηκε με την Δεξιά και υιοθέτησε ακόμα και ακροδεξιά ρητορική, σε αντίθεση με την κα Κουντουρά η οποία υπερψήφισε την συμφωνία, παρά την εντολή του αρχηγού της με τον οποίο ήρθε σε οριστική ρήξη.

Η κα Γεννηματά δεν ψήφισε την απλή αναλογική στηρίζοντας την Δεξιά αυτονομία, σε βάρος των μικρών κομμάτων και της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Αντιθέτως η κα Κουντουρά την υπερψήφισε.

Η κα Γεννηματά δεν ψήφισε σημαντικά νομοσχέδια στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη νομική αναγνώριση φύλου, σε αντίθεση με την κα Κουντουρά που τα υπερψήφισε. Η κα Γεννηματά, όλως τυχαίως, απουσίαζε απ τη Βουλή, όμως φρόντισε να εμφανιστεί ξεδιάντροπα στο Gay Pride 2019 προς άγραν ψήφων.

Η κα Γεννηματά έδιωξε τον Βενιζέλο αλλά ο βενιζελισμός παραμένει. Προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινή γνώμη ότι η εκδίωξη του Βενιζέλου είναι κάλεσμα στους προοδευτικούς ψηφοφόρους, όμως πρόκειται απλώς για την προστασία της καρέκλας της, εφόσον η θέση για την «στρατηγική ήττα» του Σύριζα και στρατηγική νίκη της ΝΔ παραμένει. Είναι δε, τόσο το αντισύριζα μένος της κας Γεννηματά, που δεν επιδιώκει απλώς την «στρατηγική ήττα» του Σύριζα, αλλά και την «ταπείνωση» του.

Ούτε και οι νικητές στις πραγματικές εμπόλεμες καταστάσεις δεν επεδίωξαν την ταπείνωση του εχθρού τους. Τώρα η κα Γεννηματά προχωρά ακόμα πιο βαθειά. Ζητά την «οριστική ήττα» του συριζα, μια φράση που ανατριχιάζει γιατί θυμίζει την «οριστική λύση» άλλων εποχών.

Η κα Γεννηματά και τα «στρατιωτάκια» της κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που αποδείχθηκε στις ευρωεκλογές είναι πως από το αντισύριζα μέτωπο ωφελήθηκε μόνο η ΝΔ. Οι υπόλοιποι του μετώπου, άλλοι δεν κέρδισαν όπως το Κινάλ και άλλοι καταποντίστηκαν. Και όμως εξακολουθούν να εξιστορούν το μνημειώδες σε γελοιότητα αφήγημα τους. Ότι θα «τελειώσουν» λέει πρώτα τον Σύριζα, ώστε μετά να χτυπήσουν την Δεξιά! Ο ιδεολογικός τους εχθρός, όπως ισχυρίζονται, είναι η Δεξιά, αλλά αυτοί θα «τελειώσουν οριστικά» αυτόν που μάχεται την Δεξιά! Σχιζοφρένεια, ή θρασύτατη πολιτική απάτη;

Εκείνο όμως που, τουλάχιστον σε εμένα, προξενεί την πιο αλγεινή εντύπωση, είναι η κακοήθεια, οι ύβρεις και οι χαρακτηρισμοί με τους οποίους αντιμετωπίζουν παλιούς συντρόφους και στελέχη τους που αγωνίστηκαν και ήπιαν νερό μαζί. Ακόμα και κορυφαία στελέχη όπως οι δύο πρώην Γεν. Γραμματείς του κόμματος. Βεβαίως αποφεύγουν να εξετάσουν το πού οφείλεται αυτή η μαζική φυγή από το Κινάλ. Διότι τότε θα πρέπει να παραδεχτούν, ότι είτε το Κινάλ έχει γίνει δεκανίκι της δεξιάς εδώ και χρόνια τώρα, ή το Πασόκ αποτελεί μια βιομηχανία παραγωγής «γυρολόγων» και «αμοραλιστών» όπως λένε, οπότε αυτό πρέπει να το κοιτάξουν πολύ σοβαρά.

Ο κος Καψής εξηγεί ότι πρόκειται για «πειθήνια στρατιωτάκια» που καταπίνουν όλα αυτά για ένα και μοναδικό λόγο. Την επανεκλογή τους. Ας δεχτούμε λοιπόν αυτόν τον ηθικό και πολιτικό αμοραλισμό των στελεχών. Όμως οι άλλοι, οι απλοί και σοβαροί φίλοι μας, τι διεκδικούν;  Τι είναι αυτό που τους κάνει να καταπίνουν τα πάντα και να μετατρέπονται σε ανεγκέφαλους και πειθήνιους χειροκροτητές; θα το πω για άλλη μια φορά. Είναι το αντισύριζα μένος με το οποίο τους πότισε το επικοινωνιακό επιτελείο του κου Μητσοτάκη μαζί με τα κυρίαρχα μίντια. Τα δικά τους μίντια. Θα το καταλάβουν κάποτε;; Προσωπικά πάντα θα ελπίζω.