Τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ; Αλαλούμ: Ο Πρόεδρος απειλεί με διαγραφή, “εάν παρεκκλίνει ένας βουλευτής”, για μια απόφαση που δεν… πήρε ακόμα -και θα πάρει μόνος του, αλλά την έχει ήδη ανακοινώσει!

Του Νίκου Λακόπουλου

«Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί με ένα ζευγάρι ομόφυλων ζευγαριών να έχει δικαίωμα στον πολιτικό γάμο; «Έχει κανείς; Να σηκωθεί». Κανένας δεν σηκώθηκε, αλλά πολλοί άκουσαν έντρομοι ή απορημένοι τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να θέτει ένα ερώτημα στη Κεντρική Επιτροπή που είχε απαντηθεί ήδη αφού όλοι ψήφισαν την πρόταση του κόμματος για τη νομοθεσία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μια μέρα πριν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Star έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας για ένα θέμα στο οποίο δεν διαφώνησε κανείς από την κοινοβουλευτική ομάδα -αφού ψήφισαν όλοι μια πρόταση, την οποία ακύρωσε ο ίδιος ο Κασσελάκης αφού μιλώντας στο Star ανακοίνωσε πως θα ψηφίσει… άλλη πρόταση, την πρόταση Μητσοτάκη κι ας είναι το νομοσχέδιο “ατελές”.

Προφανώς η κομματική πειθαρχία έχει νόημα για το αν θα ψηφίσουν οι βουλευτές την πρόταση Μητσοτάκη κι όχι την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς για ποιο λόγο να την επιβάλλει αφού όλοι την έχουν υπογράψει; Kομματική πειθαρχία σημαίνει ότι όποιος βουλευτής δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων -που θα προτείνει ο Μητσοτάκης- θα διαγραφεί. Κι εδώ αρχίζει το αλαλούμ.

Η Δώρα Αυγέρη διορθώνει τον Πρόεδρο και λέει πως δεν θα διαγραφεί. Ο Γιώργος Τσίπρας που μιλούσε στο Kontra Channel το έμαθε από την τηλεόραση και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, μιλώντας στο Blue Sky, είπε πως «εγώ διαφωνώ με την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Πιστεύω ότι κομματική πειθαρχία δεν χρειάζεται, έχουν λυθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτά. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται», δήλωσε από την πλευρά του στην ΕΡΤ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Διονύσης Καλαματιανός. Κι ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είπε ότι η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει έναν “συμβολισμό” (!), καθώς “υπήρξε η εμβληματική πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου που υπογράφεται από όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όλους τους βουλευτές”.

Η Αυγέρη αναιρεί τον Κασσελάκη και κείνος την Αυγέρη

Η εκπρόσωπος τύπου ήταν σαφής στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα ψηφίσει νομοσχέδιο, που ενδεχομένως θα καταθέσει η κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών:

«Αν έχει έρθει στη Βουλή κάτι που πραγματικά αναγνωρίζει το δικαίωμα του γάμου σε όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως, είναι αυτή η πρόταση νόμου που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όπως θα πρέπει να είναι ένας νόμος, μια πρόταση νόμου που να αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό ισότιμα, να δίνει και το δικαίωμα της τεκνοθεσίας και της απόκτησης παιδιών. Αυτός είναι ο νόμος έτσι όπως θα έπρεπε να είναι σε ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο κράτος. Χωρίς «ναι, μεν, αλλά», αστερίσκους, παρενθέσεις και ολίγον από γάμο”.

Είναι σαφές πως η εκπρόσωπος τύπου… παρεκλίνει από τις αποφάσεις που θα πάρει ο Πρόεδρος -αν και τις έχει ήδη πάρει.

“Θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις”

Τελικά(;) ο Κασσελάκης θα αποφασίσει αν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο όταν το δει, αλλά έχει ήδη πει πως “αυτό το νομοσχέδιο -έστω ατελές- θα γίνει νόμος του Κράτους χάρη στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ”. Και για να μην υπάρχει καμμιά αμφιβολία -αδειάζοντας την εκπρόσωπο Τύπου που τον είχε αδειάσει” είναι σαφής όταν λέει σε μια καισαρικού τύπου ανάρτηση πως αν κάποιος δεν πειθαρχήσει θα πάρει τις αποφάσεις Του.

“Όταν δω το νομοσχέδιο της ΝΔ, θα σας δημοσιοποιήσω την άποψή μου. Αδιαμεσολάβητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα. Εάν αυτό προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας Βουλευτής από τον δρόμο της πρόοδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις”.

Προσοχή: Θα πάρει -αυτός και μόνος- τις ανάλογες αποφάσεις, ούτε επιτροπές δεοντολογίας, ούτε όργανα. Άλλωστε στη συνέντευξη του Στ. Κασσελάκη στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής για το πώς βλέπει την λειτουργία και τον ρόλο του κόμματος:

“Όπως στις εταιρείες υπάρχει ένα business plan το οποίο εκτελεί ένας επιχειρηματίας, ένας διευθύνων σύμβουλος, και αυτό μετά από ένα χρονικό διάστημα φέρνει αποτελέσματα, έτσι και στα κόμματα πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος θα εκτελείται. Ποια είναι η διαφορά;”.

Ο Πρόεδρος δεν συζητά, παραγγέλει από την ομάδα “του” να επεξεργαστεί τις αποφάσεις του και όποιος διαφωνεί απειλείται με διαγραφή με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας -σε μια απόφαση που δεν… πήρε ακόμα -και θα πάρει μόνος του, αλλά την έχει ήδη ανακοινώσει στο Star.

Η θητεία του Κασσελάκη και ο ναύαρχος

ΥΓ: Για την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε πάλι ο Ευάγγελος Αποστολάκης στην τηλεόραση του Open άγνωστο με ποια ιδιότητα. Θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο και συγκεκριμένα, τις δύο πρώτες εβδομάδες σε στρατό ξηράς και πιο συγκεκριμένα στα τεθωρακισμένα του Αυλώνα.

Όπως είπε, “παρότι θέλει να υπηρετήσει για περισσότερο χρόνο, η διάρκεια της θητείας του Στέφανου Κασσελάκη είναι 15-20 μέρες, ενώ την υπόλοιπη θητεία του είναι υποχρεωμένος να την εξαγοράσει”.

Πώς και γιατί τη θητεία ενός πολίτη την “διαχειρίζεται” ένας πρώην ναύαρχος -δηλαδή την θητεία προέδρου αριστερού κόμματος ένας βουλευτής παραμένει αναπάντητο. Αλλά ούτε στις μπανανίες δεν συμβαίνουν αυτά ακόμα ακόμα κι αν ο πολίτης που θα στρατευτεί δεν είναι κοινός θνητός, αλλά πρίγκηπας.