Το αποτύπωμα του δυστυχήματος των Τεμπών και οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες

Του Πασχάλη Τεμεκενίδη

Το δυστύχημα των Τεμπών και οι αναταράξεις που προκάλεσε στο πολιτικό σκηνικό, λίγες μάλιστα εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των Βουλευτικών εκλογών, έχουν ανακατέψει την εκλογική τράπουλα και έχουν φέρει νέα μετεκλογικά σενάρια στο προσκήνιο.

Κατ’ αρχάς, η υποχώρηση των δημοσκοπικών επιδόσεων της Νέας Δημοκρατίας σε συνδυασμό με την ήπια ενίσχυση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν δείχνει να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της φθοράς του Κυβερνώντος κόμματος, απομακρύνουν σημαντικά – χωρίς βέβαια να την εξαφανίζουν – την πιθανότητα να προκύψει από την κάλπη της 21ης Μαΐου μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία μέσα από την συνεργασία δύο ή περισσότερων κόμματων.

Και βέβαια, αναφέρομαι σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που δεν έχουν αποκλειστεί εκ των προτέρων από τα εμπλεκόμενα μέρη: μια τέτοια πλειοψηφία δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει το ΚΚΕ που δεν συζητάει καν το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε Κυβερνητικό σχήμα, δεν θα μπορούσε να αφορά σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αφού αμφότερα τα κόμματα αυτά έχουν ήδη αποκλείσει μια τέτοια σύμπραξη ως παρά φύσιν σε συνθήκες κανονικότητας, δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει στο ίδιο σχήμα το ΜεΡΑ25 με την ΝΔ ή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – όλοι έχουν δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρονται ούτε καν να συζητήσουν μεταξύ τους – ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει αποκλείσει την συνεργασία με την Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου. Άρα, τι μένει; Μια σύμπραξη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή μια σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όμως τα νέα δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι πιθανόν τα νούμερα να μην βγαίνουν στις πρώτες, τουλάχιστον, εκλογές.

Οι δεύτερες εκλογές είναι όμως μια διαφορετική υπόθεση. Εκεί το πρώτο κόμμα θα αποκτήσει κλιμακούμενο μπόνους εδρών. Συνεπώς, οι πιθανότητες επίτευξης αυτοδυναμίας αυξάνονται κατακόρυφα και η τελική έκβαση εξαρτάται από δυο παράγοντες: το ποσοστό του 1ου κόμματος και το άθροισμα των εκτός Βουλής κόμματων. Πριν το δυστύχημα των Τεμπών, τα δημοσκοπικά δεδομένα έδειχναν ότι η ΝΔ θα φλέρταρε με πολύ μεγάλες πιθανότητες με την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Όμως το δυστύχημα στα Τέμπη και η δημοκοπική υποχώρηση της ΝΔ θέτουν σε αμφιβολία την επίτευξη αυτοδυναμίας ακόμα και μετά τις δεύτερες εκλογές και επαναφέρουν ως πιθανό το σενάριο μιας Κυβέρνησης συνεργασίας. Κι εδώ ξαναμπαίνει στην εξίσωση το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Πώς αντιμετωπίζει, λοιπόν, το εκλογικό σώμα την ενδεχόμενη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ σε κάποιο Κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας;

Επί της ουσίας, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται μοιρασμένοι μεταξύ τριών, κυρίως, επιλογών:

  • την σύμπραξη με την ΝΔ (26%), την
  • σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ (27%) και
  • την άρνηση συμμετοχής σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση συνεργασίας είτε με την ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ (25%).

Τα πράγματα είναι εξίσου μοιρασμένα και μεταξύ των σημερινών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καθώς το 27% απορρίπτουν κάθε συνεργασία είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ, το 26% προκρίνει συνεργασία με την ΝΔ και το 24% με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η αποδοχή της θέσης Ανδρουλάκη ότι σε περίπτωση σχηματισμού Κυβέρνησης συνεργασίας με ΝΔ η ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδεχτεί ως Πρωθυπουργό ούτε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε τον κ. Τσιπρα αντίστοιχα, είναι μεν μειοψηφική αλλά με αξιοπρόσεκτο  ποσοστό (37%) που ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα στους σημερινούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ η θέση αυτή βρίσκει μαζικότατη αποδοχή (80%), ενώ συμφωνεί και το 51% των ψηφοφόρων που κινούνται στην λεγομένη «γκρίζα» ζώνη (ήτοι αναποφάσιστοι και όσοι επιλέγουν την αποχή ή το άκυρο/λευκό).

Σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη, η πλειοψηφία (56%) των ερωτηθέντων αποδίδει το συμβάν στην κακή οργάνωση και τις ελλείψεις κατάλληλων υποδομών και μόλις το 9% θεωρεί υπεύθυνο για την τραγωδία αποκλειστικά ένα ανθρώπινο λάθος, ενώ 1 στους 3 περίπου (34%) δηλώνουν ότι για την τραγωδία ευθύνονται τόσο το ανθρώπινο λάθος όσο και η κακή οργάνωση και οι ελλείψεις υποδομών. Η συντριπτική δε πλειοψηφία δηλώνουν ότι οι μαζικές μεταφορές πρέπει να βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο κι όχι υπό τον έλεγχο ιδιωτών (68% έναντι 23%).


Περίπου 1 στους 4 (23%) δηλώνουν ότι έχουν αλλάξει γνώμη σχετικά με την ψήφο τους στις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές, μετά την τραγωδία των Τεμπών. Μάλιστα, όταν καλούνται να δηλώσουν ποιο κόμμα σκέφτονταν να ψηφίσουν πριν το δυστύχημα στα Τέμπη η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 39%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό που καταγράφεται ως πρόθεση ψήφου υπέρ του Κυβερνώντος κόμματος  (26%), ενδεικτικό της σημαντικής ζημίας που έχει προκαλέσει η τραγωδία των Τεμπών στην εκλογική πορεία της ΝΔ.

  • Ο Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης είναι Διευθυντής Ερευνών της Palmos Analysis

ΑΠΟ ΤΟ TVXS