Το «μαξιλάρι του Τσακαλώτου» και η νέα γκάφα του Κασσελάκη

Του Νίκου Λακόπουλου

Μετά το δείπνο του Αλέξη Τσίπρα με τον Γαβριήλ Σακκελαρίδη -ένα πρόσωπο που βρίσκεται στην επικαιρότητα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- ο πρώην πρωθυπουργός αποδέχτηκε το αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη να συναντηθούν στο γραφείο του στη Λεωφόρου Αμαλίας.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα -λένε οι πληροφορίες- και ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία του για τη συνεχόμενη ένταση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση”.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με στόχο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι «πιο μνημονιακή απόφαση δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου».

Μια χοντράδα που έρχεται σε αντίθεση με την ομιλία που είχε κάνει στο συνέδριο του Economist όταν εκθείασε το γεγονός ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δισ. στα ταμεία το 2019″.

Ήταν τότε που ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ζητήσει και συναντήθηκε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο -όπως και με τον Νίκο Φίλη” ή έπαιρνε τηλέφωνο τον Δημήτρη Βίτσα για να του ευχηθεί “χρόνια πολλά” για την γιορτή του.

Τελικά ανακάλυψε την Πέμπτη Φάλαγγα”, τις σάλτσες Πουμαρό και τους υπονομευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τα τοπικά νομίσματα του Τσακαλώτου και τις δηλώσεις Κατρούγκαλου χάνοντας σε αξιοπιστία του -αν είχε ποτέ- και δείχνοντας έναν άνθρωπο που αλλάζει απόψεις ανάλογα με την συγκυρία.

Η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν πως το μαξιλάρι δεν μπορούσε να είναι μικρότερο και ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τότε μίλησε για “υπονόμευση του συλλογικού άθλου του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 υπό την καθοδήγηση και την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα” που “διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον”.

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης που αποχώρησε από το κόμμα θα πει στο Mega πως “η χώρα το 2018 αντιμετώπιζε δύο επιλογές με το τέλος του μνημονίου να επιστρέψει στις αγορές. Η επιλογή Α ήταν το ανοίξει μία πιστοληπτική γραμμή με το ΔΝΤ. “Η λύση των 37 δισ. ήταν η λύση που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Τα 37 δισ. σε αντίθεση με ό,τι ακούγεται, δεν είναι φόροι”.

“Το μαξιλάρι ήταν από φορολογία κάτι της τάξης των 7 δισ. Και για κάθε ένα ευρώ από τα 7 δισ. που βάζαμε στο μαξιλάρι, η Ευρώπη έβαζε και ένα ευρώ στην «τσέπη». Δεν ήταν προϊόν εφορίας το μαξιλάρι ούτε τίποτα. Αυτή είναι η απάντηση μας σε κάθε έναν που ξέρει τι είναι το μαξιλάρι, τι λέει ανοησίες”.

Ο Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως “το μαξιλάρι ήταν αναγκαίο και αν γίνει μια εξαιρετικά επιτυχής ρύθμιση του χρέους, που μας έδωσε ένα καθαρό διάδρομο μέχρι το 2032.

Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση που για μια επόμενη κυβέρνηση, όχι εμάς, αφήσαμε γεμάτα ταμεία”.

Ο Στέφανος Κασσελάκης – σε γραμμή Πολάκη- για να πλήξει τον Τσακαλώτο τελικά έστειλε την σφαίρα στον Αλέξη Τσίπρα κι αποδείχτηκε άσχετος με τα οικονομικά -που τα ξέρει καλύτερα από τον Μητσοτάκη!- ώστε να αναγκάσει τον Γιάννη Δραγασάκη να του πει να… πάει να διαβάσει.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι πως ο Κασσελάκης αποδομεί το μεγαλύτερο επίτευγμα, τον “άθλο” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι πώς εμφανίζεται ως χαμαιλέοντας που αλλάζει δέρμα και μπορεί κάλλιστα να βγει με νέα δήλωση να υπερασπιστεί το…. “μαξιλάρι”.

Η θολούρα για τις απόψεις του μαζί με κεντροδεξιές θέσεις για το κεφάλαιο και την φορολογία μπορεί να κάνει την ομάδα της Ατχσιόγλου να μιλά για εναλλακτική δεξιά, αλλά ο σοφός λαός στις δημοσκοπήσεις όταν τον ρωτάνε αν ο Κασσελάκης είναι αριστερός ή δεξιός απαντάει σε μεγάλο ποσοστό πως “δεν είναι τίποτα από όλα αυτά”!

Ο πρώην υπουργός Άρης Μπαλτάς -που αποχώρησε- μιλάει για “πολιτικό μηδέν”, ο Τόσκας -που επίσης αποχώρησε- για λάιφ στάιλ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πολύ λίγο χρόνο να αποδείξει πως μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ηγέτης ενός κόμματος της Αριστεράς.

Αλλιώς -όπως έχουμε ήδη γράψει- θα αποδειχθεί μια χαρισματική πολιτική κούκλα που, αν δεν κάνει πωλήσεις, το κόμμα θα πρέπει να την… επιστρέψει στο κατάστημα.

ΑΠΟ ΤΟ RADAR.GR