Το μετέωρο βήμα της Κεντροαριστεράς

Του Νίκου Γαλάτη

Περίπου 36% των ψηφοφόρων θεωρεί θετική εξέλιξη ένα φορέα της Κεντροαριστεράς, αλλά μόνο 27% θα τον ψήφιζε, αν και είναι περισσότεροι (31%) όσοι ανήκουν σ΄αυτόν. Πόσοι θα συμμετέχουν όμως στις εκλογές για τον νέο φορέα; Η τελευταία δημοσκόπηση της Καπα Reserch για το Βήμα λέει 11%.

Τόσο είναι και το ποσοστό που δείχνει η έρευνα ότι θα τον ψηφίσει. Οι μισοί προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι κυρίως από το Ποτάμι (17%) και το ΚΙΔΗΣΟ (15%). Είναι μια μαγική εικόνα αφού το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που μετέχουν στην ίδρυση νέου φορέα είναι λιγότερο από το 10,4% που δίνει κατ΄αρχήν η δημοσκόπηση.

Αυτό μας κάνει να συμπεραίνουμε πώς ο νέος φορέας -είναι ήδη τρίτο κόμμα- με ένα διψήφιο νούμερο θα σφηνωθεί ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ- χωρίς να απειλεί όμως τα ποσοστά τους. Το 86% των ψηφοφόρων δεν ενδιαφέρονται και δεν θα ψηφίσουν τον Νέο και Άγνωστο Φορέα.

Ως γνωστόν το ΠΑΣΟΚ με την ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες εκλογές πήραν ως Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,28 -ήτοι 341.390 ψήφους. Το Ποτάμι 4% -ήτοι 222.166 ψήφους. Υπάρχουν κάπου 152. 557 ψήφοι (2,47%) του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών- του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου- το οποίο δεν  κατέβηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου- κλίνοντας υπέρ του …ΣΥΡΙΖΑ.  Φαίνεται πώς ένα μέρος αυτών των ψήφων επιστρέφει στο νέο φορέα, αλλά οι μισοί του και οι μισοί ψήφοι του Ποταμιού -222.166 στις τελευταίες εκλογές- σε ένα μεγάλο μέρος έχουν χαθεί στην πορεία.

Με απλά λόγια η συσπείρωση των τριών κομμάτων συν την ΔΗΜΑΡ και την συμμετοχή των Καμίνη και άλλων …δημοκρατικών δυνάμεων δεν συμπληρώνει το ποσοστό που είχε το ΠΑΣΟΚ πριν την πρώτη του πτώση –με ηγέτη τον Γ. Παπανδρέου. Τον Γενάρη του 2015 το άθροισμα του ΠΑΣΟΚ (4,68% + ΚΙΔΗΣΟ (2,47) +  ΔΗΜΑΡ- του Κουβέλη (0,49) ήταν 8%.  Το Ποτάμι από 373.935 ψήφους τον Γενάρη (6,ο5%) έχασε τον Σεπτέμβρη όταν πήρε 222.166 ψήφους (4,09%). Το ΚΙΔΗΣΟ δεν κατέβηκε. Που πήγαν οι ψήφοι που λείπουν; Πώς εξατμίστηκαν περίπου μισό εκατομμύριο ψήφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς;

Το πρώτο ζητούμενο των εκλογών για το νέο φορέα είναι ακριβώς αυτό. Αν θα συσπειρώσει ξανά το ποσοστό αυτό ή αυτό που είχε πάρει το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη πτώση του 12,3%- ή όχι. Η πρώτη απάντηση –προς το παρόν- είναι πώς η διεύρυνση του με άλλες “δημοκρατικές δυνάμεις” δεν πετυχαίνει αυτό το στόχο, ούτε απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. 

Δημιουργεί όμως το Τρίτο Κόμμα σε κοντινή απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ (17%) με το ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης πώς η Φώφη Γεννηματά είναι –ελάχιστα- πιο δημοφιλής από τον …Αλέξη Τσίπρα –που παραμένει λιγότερο δημοφιλής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη, αλλά κλείνει ελαφρώς προς τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων του χώρου και την στροφή του προς τα αριστερά. Αλλά δεν μπορεί να αποφασίσει αν πρέπει να συνεργασθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ(15%) ή τη Νέα Δημοκρατία (17%). Προτιμά (28%) να καθορίσει τη στάση του ανάλογα με τον αποτέλεσμα των εκλογών.

Φαίνεται να προτάσσει την ανάγκη να εκφράσει ο νέος φορέας την μεσαία τάξη (64%) παρά τα λαϊκά στρώματα (45%). Δεν ανησυχεί για την παλινόρθωση της Δεξιάς (8%) όσο ενδιαφέρεται να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (32%).

Ωστόσο θέλει να κινηθεί αριστερά (37%) περισσότερο από όσο δεξιά (29%). Είναι ένας χώρος διχασμένος, κυκλοθυμικός, αναποφάσιστος, γεμάτος διλήμματα που μπορεί να αλλάξει γνώμη ανά πάσα στιγμή. Που δεν εμπιστεύεται –παρά μόνο κατά 11%- τα κόμματα, την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ. Που αισθάνεται ανασφάλεια και θυμό (60%).  Αλλά που πιστεύει στο ίδιο ποσοστό πώς η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση. Που θα ψήφιζε- στο ίδιο ποσοστό- πάλι Όχι, αλλά θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη.