Το «Μισέλgate», οι πολιτικές και οι ποινικές ευθύνες: οι αντιφάσεις, τα ψέματα της κυβέρνησης και μια “έρευνα” που κατέληξε σε… μπουρδούκλωμα

Του Νίκου Λακόπουλου

Η προσπάθεια του Μαξίμου να κλείσει την υπόθεση με την διαρροή προσωπικών δεδομένων με καρατομήσεις και την απομπομπή της Ασημακοπούλου, προλαβαίνοντας τις δικαστικές έρευνες αποκαλύπτει πως κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει που αφορά την ασφάλεια των εκλογών.

«Eίναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Δεν είναι ζήτημα ασφάλειας εκλογών. Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προσπαθώντας να βγάλει από το κάδρο την υπουργό Εσωτερικών.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ υποστήριξε πως δεν έλαβε τις λίστες από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά τις συγκέντρωσε στη διάρκεια της πενταετούς θητείας της σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Η υπουργός Εσωτερικών το δέχτηκε και τελικά μάθαμε πως τις πήρε από το κόμμα, άρα τελικά έφυγαν από το υπουργείο Εσωτερικών!

Σύμφωνα με την «έρευνα» της Κεραμέως, η διαρροή των δεδομένων έγινε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου- όταν η πολιτική ευθύνη ανήκε στην υπηρεσιακό υπουργό Καλλιόπη Σπανού- κι άρα δεν αφορούν την επιστολική ψήφο.

Πώς το ξέρει αυτό η κυβέρνηση και πώς ξέρει ότι δεν υπάρχει κι άλλη λίστα; Πώς έγινε η έρευνα και πώς διαπιστώθηκε η εμπλοκή του γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας; Kι αν η διαρροή έγινε μέσω συνεργάτη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, γιατί ανέλαβε εκείνος κι όχι η υπουργός μια πολιτική ευθύνη που δεν μπορούσε να έχει;

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real» o Παύλος Μαρινάκης είπε «πως το ένα συμπέρασμα είναι ότι κάποια mails έφυγαν, ενώ δεν έπρεπε να φύγουν μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου του 2023 από συνεργάτη του τότε γενικό γραμματέα του ΥΠΕΣ κ. Σταυριανουδάκη γι’ αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε, αν και δεν έχει πλέον αυτά τα καθήκοντα, έχει άλλα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς, ή οτιδήποτε σχετικό με τις εκλογές».

‘Ο Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από τα τωρινά του καθήκοντα για λόγους πολιτικής ευθύνης αν και δεν είχε μέχρι σήμερα τα καθήκοντα αυτά γι’ αυτό και όλο αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τις εκλογές, ούτε με την επιστολική ψήφο. “Γιατί μιλάμε για στοιχεία που προέκυψαν μετά την ψηφοφορία, αλλά είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων».

Κάπου, κάποιος, κάποτε…

Όσον αφορά τον γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «μέσω του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ του κ. Θεοδωρόπουλου φαίνεται ότι πήγαν σύμφωνα με αυτά που προέκυψαν από αυτή την έρευνα στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς, αν η ίδια γνώριζε»(!!!).

Παράλληλα ο Παύλος Μαρινάκης αποκάλυψε πως «τα στοιχεία δόθηκαν κάποιο χρονικό διάστημα, εβδομάδες, μήνες, μέσω του δεύτερου προσώπου, πριν από την αποστολή του email που έκανε. Όμως, το πρόσωπο αυτό τα είχε πολλούς μήνες πριν, από ό,τι έχουμε καταλάβει που το προσδιορίζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών του 2023».

Ποιοι είναι αυτοί που το “προσδιορίζουν” κάπου (!) μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών, πώς έγινε αυτή η έρευνα με ποιες διαδικασίες και πού είναι τα επίσημα έγγραφα της έρευνας που έδειξε πως κάπως, κάπου, κάποτε έγινε διαρροή; Kαι γιατί το “πρόσωπο” δεν κατονομάζεται, αλλά ξέρουμε ότι είναι συνεργάτης του γενικού γραμματέα που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε -αν και τέτοια ευθύνη μπορεί να έχει μόνο η υπουργός;

Tι θα πει “δεν έχει πλέον αυτά τα καθήκοντα, έχει άλλα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς, ή οτιδήποτε σχετικό με τις εκλογές» και γιατί δεν πρέπει να μάθουμε τι είδους καθήκοντα έχει ένας γενικός γραμματέας που παραιτείται -για να αναλάβει ευθύνες άλλων- και γιατί δεν μιλάει ο ίδιος;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -κι όχι η υπουργός Εσωτερικών- ανακοινώνει τα συμπεράσματα μιας έρευνας που δεν ξέρουμε πώς και από ποιους έγινε, ούτε υπάρχει κάποιο πόρισμα, αλλά αναφορές σε συνεργάτη του γραμματέα -που δεν μαθαίνουμε το όνομά του, ούτε φαίνεται να παραιτήθηκε ή να απολύθηκε.

“Κάποια emails έφυγαν” (!) μέσω του Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ του κ. Θεοδωρόπουλου και “φαίνεται” -δεν είμαστε σίγουροι- ότι πήγαν σύμφωνα με αυτά που προέκυψαν από αυτή την έρευνα στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, “χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς, αν η ίδια γνώριζε”!

Φαίνεται, για να χρησιμοποιήσουμε το ρήμα που χρησιμοποιεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι η κ. Ασημακοπούλου χρησιμοποίησε “κάποια”(!) emails που της έστειλε ο γραμματέας Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπορεί να γνωρίζει αν η ίδια γνώριζε ότι … τα έλαβε!

Οι ποινικές ευθύνες

«Το πρωταρχικό μας ερώτημα παραμένει: Ποιος έδωσε την εντολή για την παράδοση προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο στο κόμμα της ΝΔ;»ρωτά ο ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει πολιτική ευθύνη και πρέπει να αναληφθεί. Δεν είναι μόνο οι αντικειμενικές ευθύνες του γενικού γραμματέα ή κάποιου στελέχους του υπουργείου. Είναι σαφές ότι εγείρεται θέμα για την υπουργό Εσωτερικών» θα πει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας.

«Πριν λίγες ημέρες η κ. Κεραμέως μας διαβεβαίωνε σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ1 ότι τα στοιχεία δεν έχουν φύγει από το υπουργείο Εσωτερικών. Διέρρευσαν όπως αποδεικνύεται από το υπουργείο Εσωτερικών”.

ΤΟ ΚΚΕ ζητά την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και συμπεραίνει πως “οι δικαιολογίες ότι η διαρροή των στοιχείων έγινε την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης – μόνο και μόνο για να μείνει στο απυρόβλητο η κυρία Κεραμέως και κατ’ επέκταση η ίδια η κυβέρνηση – προκαλούν τη νοημοσύνη του λαού».

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι σίγουρος γι΄αυτό:

«Τα στοιχεία δόθηκαν στην κα. Ασημακοπούλου κάποιο χρονικό διάστημα, εβδομάδες, μήνες, μέσω του δεύτερου προσώπου, πριν από την αποστολή του mail που έκανε, όμως το πρόσωπο αυτό τα είχε πολλούς μήνες πριν από ό,τι έχουμε καταλάβει, που το προσδιορίζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών“.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN θα πει: “Το θέμα είναι το κόμμα από πού την πήρε. Το πρόβλημα είναι ο αρμόδιος γενικός γραμματέας ενός υπουργείου πώς στέλνει τη λίστα, εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα».

Η Νίκη Κεραμέως λέει την… αλήθεια όταν λέει πως η κ. Ασημακοπούλου δεν πήρε την λίστα από το υπουργείο, αλλά την… πήρε το κόμμα και το ερώτημα είναι πόσες φορές έχει συμβεί αυτό και σε ποιους άλλους διέρρευσε.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι η όποια εμπλοκή του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ στις εκλογές και η ταχύτητα με την οποία έδρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυσιάζοντας μια ευρωβουλευτή και δυο στελέχη του κόμματος ίσως επειδή οι δύο έρευνες που διεξάγονται παράλληλα μπορεί να αποκαλύψουν ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο.

Οι ποινές που αντιμετωπίζουν όσοι βρεθούν ένοχοι μπορεί να φτάσουν ως τα είκοσι χρόνια και το ερώτημα είναι αν οι τρεις καρατομηθέντες, η Ασημακοπούλου, ο γενικός γραμματέας και ο υπεύθυνος Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας θα πάρουν όλη την ευθύνη πάνω τους ή θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους με αποκαλύψεις που θα αφορούν το κόμμα και την υπουργό που δεν έχει μόνο πολιτικές ευθύνες.

Ως τότε η υπουργός Εσωτερικών οφείλει να ενημερώσει τουλάχιστο τα πολιτικά κόμματα για το πώς έγινε -αν έγινε- η έρευνα με στοιχεία και ονόματα κι όχι με παιδαριώδεις δικαιολογίες όπως “τα στοιχεία δόθηκαν κάποιο χρονικό διάστημα, εβδομάδες, μήνες, μέσω του δεύτερου προσώπου, πριν από την αποστολή του email που έκανε”.

‘Το πρόσωπο αυτό τα είχε πολλούς μήνες πριν, από ό,τι έχουμε καταλάβει που το προσδιορίζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών του 2023» θα πρέπει να έχει ονοματεπώνυμο, εκτός αν δεν υπάρχει και χρησιμοποιείται για… μπουρδούκλωμα απο μια κυβέρνηση που νομίζει ότι απευθύνεται σε ηλίθιους.