Το παρασκήνιο της επίσκεψης: Tελικά ο Πάπας κατάφερε να δει τον Τσίπρα

Του Νίκου Γαλάτη

papas-tsipras-2
Ο πρωθυπουργός υποδέχεται τον Πάπα, αλλά εκείνος μοιάζει να προσπαθεί να θυμηθεί …αν τον έχει ξαναδεί. Η προηγούμενη συνάντησή τους έγινε ανάμεσα πολύ κόσμο, αλλά ο τότε αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης την παρουσίασε σαν προσωπική που άρχισε τον διάλογο Αριστεράς- Καθολικής Εκκλησίας. Ίσως γι΄αυτό ο ποντίφηκας δεν ανέφερε αυτή τη φορά το όνομά του.

Ο Πάπας ήρθε, είδε και απήλθε. Η κυβέρνηση έσπευσε να εξαργυρώσει πολιτικά την επίσκεψη, αλλά πίσω από το πρωτόκολλο διαβάζουμε το άγνωστο παρασκήνιο μιας κίνησης που βρήκε αντίθετους κύκλους της Εκκλησίας κι έγινε με την προϋπόθεση να γίνει σε νησί και να είναι …ολιγόωρη..

Το πρώτο μυστήριο είναι η απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας από την συνάντηση των τριών Ιεραρχών αν και εκείνος έστειλε την πρόσκληση, αλλά τελικά “η ελληνική κυβέρνηση θα καλωσορίσει τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο”. “Στο νησί θα βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται πράγματι εκεί και έχει μια συνομιλία με τον Πάπα- Φραγκίσκο στην οποία κόβονται τα λόγια του Πάπα όταν η ΕΡΤ δείχνει τα βουνά και τις τουρμπίνες του αεροπλάνου. Δεν ήταν ατύχημα, αλλά όπως εξήγησαν οι παρουσιαστές η κάμερα του Βατικανού και όχι της ΕΡΤ είναι εκείνη που μπαίνει μέσα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Πάπα.

Η συνάντηση έγινε βιαστικά κι οι τρεις ιεράρχες επιβαίνουν -παραβιάζοντας το πρωτόκολλο- σε ένα αυτοκίνητο- χωρίς τον πρωθυπουργό- για την Μόρια, όπου εκείνος τους ξαναυποδέχεται. Ο φακός δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα να στριμώχνεται ανάμεσα Ιεράρχες, αλλά παραδόξως αποτραβιέται και λείπει από τον αποχαιρετισμό. Τι σημαίνουν όλα αυτά;  Τα μηνύματα θα συνεχισθούν ωστόσο με την επίσκεψη Ιερώνυμου στην Θράκη και με δηλώσεις του Πάπα στο αεροπλάνο πως η συνάντησή τους δεν έχει σχέση με την πολιτική.

Η πρώτη “συνάντηση”

Η πρώτη συνάντηση Τσίπρα- Πάπα έγινε με τον τότε αρχηγό σξιωματικής αντιπολίτευσης να μπαίνει στο Βατικανό με μια ομάδα πουτ αποτελούσαν η οργάνωση Φοκολάρι και ο αυστριακός ηγέτης Ουάλτερ Βάιερ. Χωρίς να υπάρχουν φωτογραφίες η συνάντηση προβλήθηκε ως προσωπική επαφή που μέσα σε είκοσι λεπτά μίλησαν για όλα και συμφώνησαν ένα διάλογο Αριστεράς- Εκκλησίας. Ο κλάδος ελιάς που χάρισε ο Τσίπρας στον Πάπα στην εικόνα δεν υπάρχει.
Η πρώτη συνάντηση Τσίπρα- Πάπα έγινε με τον τότε αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπαίνει στο Βατικανό με μια ομάδα που αποτελούσαν η οργάνωση Φοκολάρι και ο αυστριακός ηγέτης Ουάλτερ Βάιερ. Χωρίς να υπάρχουν φωτογραφίες η συνάντηση προβλήθηκε ως προσωπική επαφή που μέσα σε είκοσι λεπτά μίλησαν για όλα και συμφώνησαν ένα διάλογο Αριστεράς- Εκκλησίας. Ο κλάδος ελιάς που χάρισε ο Τσίπρας στον Πάπα στην εικόνα δεν υπάρχει.

Η Ιερά Σύνοδος δέχτηκε την πρόταση να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος ένα νησί του Αιγαίου, εφόσον πρόκειται για μία ολιγόωρη, εκτός πρωτοκόλλου και καθαρά ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη. «Η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με την βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου» στέλνει το μήνυμα. Όχι το αντίθετο! Και όνομα του πάπα μπαίνει πρώτο στην ανακοίνωση, αλλά τελευταία η υπογραφή του. Ποιος τελικά έφερε τον Πάπα;

Δεν έχει περάσει καιρός από ένα ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στο οποίο αναφέρεται πως ο Αρχιεπίσκοπος κατέθεσε στην Σύνοδο σφραγισμένο φάκελο, απόρρητο, προκειμένου να φυλαχθεί στο εμπιστευτικό Αρχείο της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου. Οι λόγοι για τους οποίους ο Μακαριώτατος δεν παραβρέθηκε στη Σύνοδο των Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Σαμπεζύ, δεν ήταν προσωπικοί, αλλά προέρχονταν από ενέργειες που υπονομεύουν την Εκκλησία της Ελλάδος και το κύρος της. Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να έχει ενοχληθεί από την εξουσία που θέλει να δώσει ο Πατριάρχης στο γραφείο του στην Ελλάδα.

“Πολύ θλιβερές ειδήσεις. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ -το alter ego του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου- γνωστός Παγκοσμιοσυμβουλίτης έπαιξε κατ’ εντολήν το δικό του βρώμικο ρόλο για να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος την Ελλάδα. Ως “Νεωκόρος” παριστάνει τον κλόουν αλλά στα μουλωχτά ή στα φανερά παίζει πολύ βρώμικο οικουμενιστικό ρόλο”.

Tελικά ποιος έφερε τον Πάπα; Τα δημοσιεύματα ξεκαθαρίζουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο υπεύθυνος για την πρόσκληση του Πάπα όσο κι αν προσπάθησαν να την καπελλώσουν οι Φαναριώτες.

” Ήταν πραγματικά ἀνατριχιαστικό στό ἁγιασμένο μέ αἷμα ἡρώων τοῦ Γένους μας καί νεομαρτύρων τῆς Πίστεώς μας χῶμα τῆς εὐλογημένης Λέσβου νά περπατᾶ ὁ ἐνσαρκωτής τῆς μεγαλύτερης στήν ἱστορία ἀλλοιώσεως τοῦ Χριστιανισμοῦ καί ἀρχηγός τοῦ πιό ἁμαρτωλοῦ κράτους στόν κόσμο, ἀνάμεσα σέ ἀνθρώπινες φιγοῦρες πού ἀνέμιζαν σημαιάκια τοῦ Βατικανοῦ καί σκηνοθετημένους πρόσφυγες πού γονάτιζαν καί φύλαγαν τήν ….παντούφλα του!”

lesvos_papas_afiksi Η επίσκεψη επανέφερε στην επικαιρότητα την πρώτη συνάντηση Πάπα-Τσίπρα. Γιατί δεν υπήρξαν φωτογραφίες; Ο Πάπας δέχτηκε τον Τσίπρα ή ο Τσίπρας «χώθηκε» σε μια αντιπροσωπεία της οργάνωσης Φοκολάρι με τον αυστριακό κομμουνιστή Ουάλτερ Μπάγιερ για να αποσπάσει μια συνάντηση που μετά ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας»;

H φωτό που υπάρχει δείχνει πράγματι μια ομάδα –με τον Τσίπρα κουρασμένο από την πολύωρη αναμονή- μέσα στο …τσούρμο.  Η συνάντηση είχε κανονιστεί, όπως ανέφερε η αυστριακή δημόσια τηλεόραση- από τον Franz Kornreif της κοινότητας Φοκολάρι- που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η ιστορικής σημασίας συνάντηση έγινε στο πόδι και πάντως δεν ήταν μια επίσημη συνάντηση Τσίπρα-Πάπα, όπως άφησε να εννοηθεί η εφημερίδα ‘Αυγή». Δεν γνωρίζουμε αν ο Πάπας είπε αυτά που είπε ο Τσίπρας ότι είπε. Οι δηλώσεις του αυστριακού για τη συνάντηση ήταν ολιγόλεπτες, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως μίλησαν για τα πάντα.

«Mία εικόνα με τον Πάπα, επηρεάζει τον απλό κόσμο γιατί αμβλύνει γωνίες και διαλύει προκαταλήψεις του παρελθόντος που υπάρχουν πάντα για ένα αριστερό κόμμα» ‘εγραψε τότε ο Σωτ. Τζούμας στον Εξάψαλμο. «Όμως, το ταξίδι αυτό δεν προετοιμάστηκε σωστά και με σεβασμό στο πρωτόκολλο που εφαρμόζει το Βατικανό. Αν γινόταν με αυτόν τον τρόπο,η συνάντηση μπορεί να αργούσε λίγο παραπάνω, αλλά η προβολή που θα εξασφαλίζονταν στον Τσίπρα θα ήταν μεγάλη και θα του δίνονταν μία μοναδική ευκαιρία για διεθνή δημοσιότητα! Το ταξίδι, όμως, αυτό όπως έγινε,μας δίνει το δικαίωμα να το χαρακτηρίσουμε ως μία «αρπαχτή» του Τσίπρα».ts1_477_355

Σύμφωνα με το δημοσίευμα  ο θόρυβος και η εκμετάλλευση  ενόχλησαν τη συντηρητική πτέρυγα στο Βατικανό  που άδειασε τον Τσίπρα. «Αν μάλιστα αποκαλυφθεί ή ακόμη χειρότερα αν διαπιστωθεί με στοιχεία ότι και η φωτό που κυκλοφόρησαν είναι μαϊμού, τότε η βλάβη στον Τσίπρα θα είναι ανήκεστος! Πήγε για μαλλί στον Πάπα και βγήκε κουρεμένος!”. Oι φαρμακόγλωσσες- της τότε κυβέρνησης έλεγαν πως ο Τσίπρας ….μεταμφιέστηκε σε Focolari για να μπει από πλάγια πόρτα στο Βατικανό. Δεν υπήρχε στο πρόγραμμα του Πάπα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.  Ούτε τον κάλεσε ποτέ προσωπικά να τον …γνωρίσει, ούτε αναφερόταν σ΄αυτόν η φράση –πως “ο ήχος της φωνής του έχει τη μελωδία της ελπίδας”..

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε πως είναι «αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι» αλλά το είπε σε όλους. Όχι στον τότε αρχηγό της αντιπολίτευσης. Ο Αλ. Τσίπρας είπε πως ο Πάπας μίλησε για ένα νέο κόσμο αξιών, για τις δομικές αιτίες των ανισοτήτων και της φτώχειας, την ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών,  την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό καθώς και για τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα. Τέλος, συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργηθεί μία οικουμενική συμμαχία απέναντι στη φτώχεια και τις ανισότητες μέσα από τη συνέχεια της επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Χριστιανικής Εκκλησίας. Όλα αυτά σε είκοσι λεπτά; Αν και  ο αυστριακός συνάδελφος  είχε λίγα λόγια για την συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για όσα ειπώθηκαν τόση ώρα όση …δεν έφτανε για να ειπωθούν

“Του μετέφερα την πραγματική εικόνα από την Ελλάδα. Και του είπα πως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και εγώ προσωπικά, είμαι αποφασισμένος να βάλω ένα τέρμα σε αυτή την πολιτική και για αυτό χρειαζόμαστε και τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη”. Προφανώς δεν άκουγε ο Τσίπρας τον Πάπα να μιλάει, αλλά ο Πάπας τον Τσίπρα να του λέει «εγώ προσωπικά». ‘Τέλος, συμφωνήσαμε ότι ο διάλογος ανάμεσα στην αριστερά και τη χριστιανική εκκλησία πρέπει να συνεχιστεί. Εκκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, εντούτοις σερνόμαστε πάνω σε κοινές αξίες. Στην αλληλεγγύη, την αγάπη για τον συνάνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αγωνία μας για παγκόσμια ειρήνη».

ÌÕÔÉËÇÍÇ---ÁÖÉÎÇ ÔÏÕ ÐÁÐÁ ÖÑÁÃÊÉÓÌÏÕ ÔÇÓ ÑÙÌÇÓ ÕÐÏÄÏ×Ç--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓΟ Πάπας δώρισε στον Αλέξη Τσίπρα το παπικό μετάλλιο καθώς και το έργο του “Η Χαρά του Ευαγγελίου” . Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δώρισε στον Ποντίφικα ένα στεφάνι ελιάς, σύμβολο της ειρήνης. Ωστόσο δεν έχουμε καμιά απόδειξη γι αυτό ούτε βλέπουμε τον Τσίπρα, ενώ περιμένει,  να κρατά κλάδο ελιάς. Τόχε πάρει μαζί του ή το προμηθεύτηκε στην Ιταλία; Που είναι τώρα το δώρο του Πάπα;

Το site Left.gr την επόμενη είχε τίτλο «Πανικός στο Μαξίμου για την επίσκεψη Τσίπρα στον Πάπα”. Όταν έμαθαν από τα πρωτοσέλιδα για τη συνάντηση ο τότε πρωθυπουργός Α. Σαμαράς επικοινώνησε αμέσως τηλεφωνικά με τον Ευ.Βενιζέλο και τον ρώτησε «πώς γίνεται να συναντά τον Πάπα ο Τσίπρας; Υπάρχει τρόπος;» Ο Ευ. Βενιζέλος, ως ΥΠΕΞ,  επικοινώνησε με τις υπηρεσίες του ομολόγου του στο Βατικανό, καρδινάλιου Πιέτρο Παρολίν. Του είπε ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν κατέχει αξίωμα στην κυβέρνηση. Η απάντηση του Πάπα – Πόλη του Βατικανού, 18 Σεπτεμβρίου – ήταν πως η συνάντηση δεν είχε πολιτική σημασία.

Η νέα συνάντηση δεν έγινε σε θερμό κλίμα κι όταν το αυτοκίνητο του πάπα ξεκίνησε δεν πήρε μαζί του τον πρωθυπουργό- που πήγε να τον υποδεχθεί, αλλά τους άλλους δυο ιεράρχες. Ο Αλέξης τους ξαναυποδέχεται. Ο Πάπας δεν θυμάται το όνομά του και η ΕΡΤ κόβει το πλάνο την κρίσιμη στιγμή. Του έλεγε πως ήθελε να ξανακούσει τη φωνή του που “είχε τον ήχο της ελπίδας” ή πως δεν χρειάζεται κάποιον να τον …ερμηνεύει;