Το σχέδιο της κυβέρνησης για μια “ψηφιακή πολιτεία”

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

 

Του Άγγελου Ρωμανού

Την κατάργηση του ορίου του 3%, απλή αναλογική και δημοφηφίσματα από πολίτες- με 60.000 υπογραφές σχεδιάζει η κυβέρνηση σε ένα μπαράζ «θεσμικών αλλαγών» που θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου που απαιτεί τα 2/3 των βουλευτών απαιτεί πολιτικές συμμαχίες που επιδιώκει ο πρωθυπουργός- που ανακοίνωσε άλλωστε την πρόθεσή του η επόμενη βουλή να είναι αναθεωρητική.

Ανάμεσα στις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα είναι η κατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών- όπως η Β΄Αθηνών και οι μονοεδρικές/ διεδρικές, των βουλευτών επικρατείας και η δυνατότητα να προτείνουν νομοσχέδια ομάδες βουλευτών. Στο στόχο των αλλαγών θα είναι τα βουλευτικά προνόμια, η αποζημίωση για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και ο περιορισμός των προνομίων των πρώην πρωθυπουργών.

Η αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων είναι το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να επιδιώξει συναινέσεις στις αλλαγές επισείοντας τα μεγάλα χρέη των δύο μεγάλων κομμάτων, για τα οποία θα ακούμε συχνά αναφορές στην Βουλή.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μια κυβέρνηση των δυνάμεων πoυ μας έστειλαν εδώ, τον ελληνικό λαό» είπε κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας «γιατί θέλουμε στο τέλος της μέρας να δίνουμε λογαριασμό στο λαό και μόνο στον ελληνικό λαό και όχι στις οικονομικές εξουσίες και την ολιγαρχία. Βούληση μας να επιστρέψουμε την εξουσία σε αυτούς που μας την δίνουν, σε αυτούς που ανήκει. Από τον λαό προερχόμαστε και σε αυτόν θέλουμε να επιστρέψουμε την εξουσία που μας δίνει».

Η θεσμική μεταρρύθμιση

Το πρόσφατο «άνοιγμα» του πρωθυπουργού στα «αντινεοφιλεύθερα κόμματα», αλλά και την «Νέα Δημοκρατία»- από την οποία ζήτησε να ψηφίσει τον νόμο για τα μέσα ενημέρωσης- δεν είναι άσχετο από την επιδίωξη για μεγάλες αλλαγές στην διοίκηση, το εκλογικό σύστημα, ένα πάγιο φορολογικό σύστημα και την απλή αναλογική ως πάγιο σύστημα. Ανάμεσα στις σκέψεις του είναι και η μείωση του αριθμού βουλευτών, αλλά και η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τον άλλο ή με άλλο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει στο σημερινό αδιέξοδο- που οδηγεί τα κόμματα να φηφίζουν πρόεδρο από το άλλο κόμμα ή να οδηγούνται σε εκλογές.

Οι λέξεις που θα κυριαρχήσουν στο λεξιλόγιο των υπουργών είναι «διαφάνεια» και καλύτερη λειτουργία του κοινοβούλιου με το δικαίωμα πρότασης των βουλευτών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και  σύστασης εξεταστικής επιτροπής από μικρότερο αριθμό βουλευτών.

Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των κομμάτων η σκέψη είναι να έχουν δικαίωμα σε αποζημίωση όλα τα κόμματα που παρουσίασαν συνδυασμούς στο 50% των εκλογικών περιφερειών και έλαβαν το 0,5% των εγκύρων ψήφων. Η κρατική αποζημίωση λαμβάνει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, για λόγους ισότητας στον πολιτικό ανταγωνισμό: τα μικρότερα κόμματα θα αποζημιώνονται με μεγαλύτερο συντελεστή από ό,τι τα μεγαλύτερα.

Μια πρόταση που θα συζητηθεί είναι η κρατική αποζημίωση να μην είναι διαχειρίσιμη μόνο από την ηγεσία ενός κόμματος και ο τραπεζικός δανεισμός να μην υπερβαίνει το 10% της κρατικής αποζημίωσης. Φυσικά θα απαγορευθεί η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από off shore εταιρείες, καθώς και οι κάθε είδους χορηγείες εταιρειών, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο θα έχει αρμοδιότητα να ελέγχει κόμματα και υπουργούς, χρηματοδοτήσεις και τις προεκλογικές δαπάνες.

Το σημερινό εκλογικό σύστημα είναι κατά γενική ομολογία προβληματικό, φτιαγμένο στα μέτρα των άλλοτε μεγάλων κομμάτων με πολλά αδιέξοδα. Αν το πρώτο κόμμα π.χ δεν συναινεί δεν μπορεί ένας συνασπισμός κομμάτων και μεγαλύτερα ποσοστά να σχηματίσουν κυβέρνηση. Οι ευκαιριακές συμμαχίες προκαλούν πολιτικές τερατογενέσεις και θέτουν το πρώτο κόμμα όμηρο των συμμάχων του, που στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από μια άλλη παράταξη. Πολλοί συνταγματολόγοι- όπως ο Γ.Σωτηρέλης κρίνουν πως παραβιάζει την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου, αφήνει έξω από την Βουλή κόμματα που ψηφίζει ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων και δίνει σε πολλές εκλογικές περιφέρειες το μεγαλύτερο μέρος των εδρών στο πρώτο κόμμα.

Η “ψηφιακή πολιτεία”

Η νέα κυβέρνηση με στόχο μια ‘ψηφιακή δημοκρατία» μελετά τρόπους να μπορεί ο πολίτης να ελέγχει την δημόσια διοίκηση και να καταργήσει την γραφειοκρατία. Στα βήματα αυτά ο αναπληρωτής υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Χριστόφορος Βερναρδάκης ανακάλυψε χθες ότι πέντε χιλιάδες υπάλληλοι έπαιρναν μισθό γενικού γραμματέα -2.800.000 ευρώ καθαρά- κι ανακοίνωσε πως θα καταθέσει νομοσχέδιο για μείωση του μισθού τους –κατά 20-25%- και την φορολόγηση του συνόλου των αποδοχών των βουλευτών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Η αξιολόγηση θα συμβάλει στην καλύτερη κατανομή των θέσεων εργασίας, στην καλύτερη περιγραφή της εργασίας του καθενός ανάλογα με τα προσόντα του, τις ιδέες του, τις δεξιότητές του. Για να τον κάνει καλύτερο ή για να τον αξιοποιήσει σε μια θέση που μπορεί να είναι περισσότερο παραγωγικός» είπε. «Η κινητικότητα θα είναι εθελοντική, «έξυπνη» και με κίνητρα για τους εργαζόμενους. Οι κενές θέσεις θα ανακοινώνονται online και θα επιχειρείται να «κουμπώσουν» με την ειδικότητα και τα προσόντα των ενδιαφερόμενων υπαλλήλων. Εάν οι κενές θέσεις δεν μπορούν να καλυφθούν με τον τρόπο αυτό, τότε θα γίνονται προσλήψεις. Προτεραιότητα θα έχουν όσοι έχουν περάσει στο Δημόσιο με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

«Το μισθολόγιο δεν θα συνδέεται με το βαθμολόγιο, με στόχο τον εξορθολογισμό του. Στόχος θα ο εξορθολογισμός στο μισθολόγιο του δημοσίου, δηλαδή «μια ενοποίηση ομοειδών μισθολογίων» και «μια μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων για την ίδια δουλειά. Θα κοιτάξουμε πρώτον να μην υπάρχει μείωση στο βασικό μισθό του Δημοσίου, αυτό είναι σίγουρο, όπως επίσης ότι για μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων είναι βέβαιο ότι θα δουν και μια μικρή αύξηση στους μισθούς, από το 2016».

Το σχέδιο προβλέπει εθνικό μητρώο δημοσίων υπαλλήλων με ψηλά εκπαιδευτικά και διοικητικά προσόντα –υπό την ευθύνη του ΑΣΕΠ και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης με μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα απλοποιεί μετατάξεις και αποσπάσεις. Ένα νέο πειθαρχικό δίκαιο θα στοχεύει στην πιο γρήγορη απόδοση της δικαιοσύνης και η διασύνδεση TAXIS, δημοτολογίων, ληξιαρχείων- θα επιταχύνει την αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών με «ηλεκτρονικά ΚΕΠ» -μέσω της πύλης ΕΡΜΗΣ.

Η νέα «ψηφιακή διακυβέρνηση» υπόσχεται να καταργήσει τα «χαρτιά» και να μπορεί ο πολίτης να βρίσκει ότι χρειάζεται στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο ή να τα τυπώνει στον κομπιούτερ του.