Το BBC Radio 3 για το ελληνικό brain drain και την Παράδοση

Toυ Νίκου Λακόπουλου

Πρόσφατα ανακαλύψαμε ένα μουσικό αφιέρωμα στην Ελληνική μουσική παράδοση αλλά ταυτόχρονα στο σύγχρονο ελληνικό brain drain που έκανε το δημοφιλές κορυφαίο παγκοσμίως βρετανικό κανάλι που έχει φανατικούς ακροατές σε όλο τον κόσμο.

Το ελληνικό σύγχρονο brain drain, που δυστυχέστατα  αποτελεί και την μελλοντική μάστιγα της χώρας μας, αποτυπώθηκε  μέσα σε σύντομο πρωτότυπο μουσικό ρεπορτάζ του BBC Radio 3 που επιμελήθηκε ο ραδιοφωνικός παραγωγός και συνεργάτης του Βρεττανικού καναλιού στην Ελλάδα Γιώργος Μαρκάκης.

Η Ελλάδα και νέοι μουσικοί αντιπρόσωποι της, ήταν ο μουσικός προορισμός του νέου ραδιοφωνικού προγράμματος Music Planet / Road Trip του BBC Radio 3 που έχει για ξεναγούς τις Loppa Kothari και Kathryn Tickell και συνεργάτη σε αυτό επεισόδιο τον Έλληνα παραγωγό.

Τα στιχάκια των λαϊκών τραγουδιών της Ελλάδας που μιλούσαν για ξενιτιά και ξεριζωμό από την δεκαετία του ΄20  και μεταγενέστερα πάντα τραγουδιόνταν στην Ελλάδα από τον λαό μας και ποτέ δεν ήσαν τόσο επίκαιρα και δημοφιλή τις τελευταίες δεκαeτίες  όσο σήμερα ξανά μια και περισσότερο από μισό εκατομμύριο νέοι μας άνεργοι έφυγαν προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Το νέο κύμα μεταναστών και πως αυτό αποτυπώνεται σήμερα συναντά την μουσική παράδοση του τόπου μας αφού πατάει συχνά θεματικά πάνω σε στίχους παλιών ελληνικών τραγουδιων, κομμάτια όπως αυτό από το 1926 με τον Αχιλλέα Πούλο, που διασκευάζονται από σημερινούς ταλαντούχους εκπροσώπους  που όχι μόνο έμειναν στην πατρίδα μας αλλά κάνουν και καριέρα πραγματικά διεθνή στο εξωτερικό όπως π.χ. ο  Θεσσαλονικιός δημιουργός και ερμηνευτής Δημήτρης Μυστακίδης.

Στο σύντομο αλλά μεστό αυτό αφιέρωμα παρουσiάζονται  μεταξύ των άλλων οι Θανάσης Παπακωσταντίνου, ο δημοφιλής στη νεολαία Γιάννης Χαρούλης αλλά και μια από τις σημαντικότερες φωνές της ελληνικής παράδοσης, η Κατερίνα Παπαδοπούλου παρέα με τον κορυφαίο λυράρη της παράδοσης του Πόντου, Σωκράτη Σινόπουλο.

Η μόνη διαφορά για την μάστιγα του ξεριζωμού παλαιότερα με το σήμερα, ήταν κυρίως η προσφυγιά από την Μικρά Ασία και στις επόμενες δεκαετίες που ακολούθησαν, λόγω της οικονομικής μεταπολεμικής δυσπραγίας. Η ανειδίκευτη εργατιά που επάνδρωνε φάμπρικες, λάντζες εστιατορίων και στοές μεταλλευτικές του εξωτερικoύ,  σε αντιδιαστολή με τις αιτίες του σημερινού  brain drain που δεν είναι τίποτα περισσότερο από  το σκάσιμο της φούσκας που μάθαμε να  αποκαλούμε ‘πρόσφατη οικονομική κρίση,αλλά που δεν είναι τίποτα άλλο από την οικονομική και πολιτική κακοδιαχείριση δεκαετιών του τόπου μας.

Συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά μάλιστα θα γράφαμε πως ο ίδιος ο παρουσιαστής αυτού του αφιερώματος και συνεργάτης του BBC o  Γιώργος Μαρκάκης δεν αποτελεί εξαίρεση του σύγχρονου Ελληνικού brain drain. Είναι ο μοναδικός Έλληνας ραδιοφωνικός βραβευμένος με Prix Europa που παρόλο ότι συνεργάστηκε με την ΕΡΤ από το 1982, μέχρι πρόσφατα την περίοδο 2010- 2015- στο Kosmos 93,6  -και είναι εδώ και 20 χρόνια  ειδικός συνεργάτης  4 μεγάλων ευρωπαϊκών ραδιο-καναλιών – BBC Radio 3, RBB (Γερμανίας) NRK( Νορβηγίας) και SR (Σουηδίας)- παραμένει και αυτός άνεργος και αναξιοποίητος από την δημόσια ραδιοφωνία στην πατρίδα μας.

https://soundcloud.com/odiki-voithia/bbc-radio-3-feature-on-greek-music-4th-may-2018