Φαρμακοποιοί: H αναστολή της απεργίας

 

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

 

Θορυβήθηκε σφόδρα η κυβέρνηση από την πανελλαδική απεργία των φαρμακοποιών, καθώς είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες έντονες αντιδράσεις πολιτών και ασφαλισμένων, ιδιαιτέρως εκείνων οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για τα κλειστά φαρμακεία.

Δύο επιλογές είχε η κυβέρνηση: Ή θα εξέδιδε πάραυτα την αναμενόμενη κοινή υπουργική απόφαση με την οποία θα δινόταν το δικαίωμα σε επιχειρηματίες μη φαρμακοποιούς να ιδρύουν και να λειτουργούν ιδιωτικά φαρμακεία στην χώρα μας ή θα οπισθοχωρούσε πάραυτα έναντι της συμφωνίας με τους δανειστές μας και θα προωθούσε τώρα το αίτημα των φαρμακοποιών εκείνοι και όχι επιχειρηματίες μη φαρμακοποιοί να κατέχουν την πλειοψηφία τωνμετοχών στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας.

Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επέλεξαν την δεύτερη εναλλακτική και άσκησαν τις προηγούμενες δύο ημέρες ασφυκτικές πιέσεις προς την συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών προκειμένου να ανασταλεί η πανελλαδική απεργία του κλάδου. Όπερ και εγένετο! Η απεργία ανεστάλη με απόφαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου.

Το πρόβλημα μετατίθεται τώρα στην ίδια την κυβέρνηση, όπως καθίσταται απολύτως κατανοητό, αλλά εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα:

Σύμφωνα με την πληροφορία την οποία μας μετέφεραν στελέχη της συνδικαλιστικής ηγεσία των φαρμακοποιών, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει δηλώσει στους ιδίους ότι η τρόικα δεν απαντά στα ηλεκτρονικά μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με τα οποία διατυπώνεται η πρόταση οι άδειες λειτουργίας για τα ιδιωτικά φαρμακεία στην χώρα μας να ανήκουν αποκλειστικά και μόνον σε διπλωματούχους φαρμακοποιούς…