Φυλάξτε το καλοκαίρι στα ντουλάπια σας!!!

 

Γράφει η Καλυψώ


Σήμερα ξεκινάει και επίσημα το φθινόπωρο! Πλησιάζει λοιπόν το τέλος των καλοκαιρινών φρούτων και καρπών. Τώρα όμως όλα είναι πιο γλυκά και πιο νόστιμα αλλά και πιο φθηνά.

Η τέλεια κατά συνέπεια στιγμή να φτιάξουμε τις σάλτσες και τα τσάτνεϋ για τον χειμώνα.

Πέστο– κι έγινε…. Ή η γρήγορη ιταλική σάλτσα

Οι βασιλικοί έχουν ήδη ανθίσει και μετά βίας θα επιβιώσουν τις επόμενες εβδομάδες (πλην του χειμωνιάτικου!). Είναι η στιγμή λοιπόν να μαζέψουμε τα φύλλα τους. Γρήγορα και εύκολα φτιάχνουμε τη σάλτσα πέστο και την διατηρούμε στον καταψύκτη για όλον τον χρόνο. Εγώ είμαι φανατική της κλασσικής συνταγής. Μπορεί όμως κανείς να παίξει και με άλλα υλικά όπως η λιαστή τομάτα αντί του βασιλικού, το αμύγδαλο αντί του κουκουναριού και πάει λέγοντας.

Για δύο βάζα των 400 γρ.:img_1236

20 φύλλα (κατά μέσο όρο και υπολογίζοντας τα μέτρια) πλατύφυλλου βασιλικού

70 γρ. κουκουνάρι

6 σκελίδες σκόρδο

200 γρ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα

200 -250 γρ. περίπου λάδι

Πολτοποιούμε τα φύλλα, το σκόρδο και το κουκουνάρι στο μπλέντερ με λίγο λάδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε διαδοχικά λάδι και παρμεζάνα ώστε να έχουμε μια παχύρευστη /κρεμώδη σάλτσα.

Γεμίζουμε τα βάζα μας και τα βάζουμε στον καταψύκτη. Όταν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη σάλτσα αρκεί να την βγάλουμε από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν. Τα 400 γρ. πέστο είναι αρκετά για μισό κιλό ζυμαρικά. Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά μας παίρνουμε μία κούπα του τσαγιού από το νερό που έβρασαν και διαλύουμε το πέστο μας. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και ανακατώνουμε πάνω στη φωτιά με τη σάλτσα.

 

Τσάτνεϋ σταφύλι

Είναι μια γευστική γλυκόξινη σάλτσα που συνοδεύει αρμονικά τυριά και αλλαντικά ή κρύα κρέατα.

dsc05170

Για δύο βάζα των 400 γρ.:

1 κιλό σταφύλια σταφίδα

500 γρ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια

10 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζάνι του τσαγιού καστανή ζάχαρη

1 φλιτζάνι του τσαγιού ξύδι από κρασί ή μήλο

2-3 κόκκινες καυτερές πιπερίτσες (ανάλογα με το πόσο πικάντικη τη θέλουμε)

1 κουταλιά της σούπας σπόρους μουστάρδας

Αλατοπίπερο

Βράζουμε όλα τα υλικά μας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξαντληθεί όλο το ζουμί.

Όσο η σάλτσα είναι καυτή, γεμίζουμε τα βάζα μας και τα σφραγίζουμε. Καλό είναι να την αφήσουμε 2 μήνες πριν τη χρησιμοποιήσουμε.