Φωτογραφίες αντί εξαιρετικών CV

Του Ιωάννη Δαμίγου

 

Άλλη μια χαμένη ευκαιρία ποιοτικής δημοκρατίας πέρασε ανεκμετάλλευτη από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στις πρόσφατες εκλογές για την ΚΕ του κόμματος. Αξιοπρόσεκτα βιογραφικά (όχι πολλά, είναι η αλήθεια), κόπου, γνώσης και εμπειρίας, με αμέριστη διάθεση προσφοράς, έμειναν στα αζήτητα του ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων.

Και είναι λογικό στην χώρα του παραλόγου! Αλλοίμονο, ποια βιογραφικά πτυχίων, γλωσσών, αναγνωρισμένων στην πράξη ικανοτήτων και εξαιρετικών δυνατοτήτων, επαίνων με υψηλό  βαθμό δυσκολίας σπουδών και ενεργών καθημερινών πρωτοβουλιών ανάδειξης ανθρώπινης αξίας, θα αναμετριόνταν με σκέτα “κομματικά”; Των κομματικών βιογραφικών των ….  πέντε γραμμών και των …. πέντε φωτογραφιών με αντίστοιχα μεγαλοστελέχη, να αποδεικνύουν και να επιδεικνύουν τους πιστούς θαυμαστές ακόλουθους.

Αχρείαστα τα χρόνια και οι κόποι απόκτησης υψηλών δεξιοτήτων σκέψης και πράξης, υπομονής αλλά και επιμονής κατανόησης και κτήσης ιδεών και αξιών, εμπρός σε πέντε selfie photos γελαστών πολιτικών με τον/την υποψήφια να κάνει το σήμα της νίκης! Η εικόνα μετράει και η πιθανή σχέση με τον/την πολιτικό, που κρύβει ο καημένος το “πιάσιμο” των γνάθων από το μόνιμο χαμόγελο, χαμηλό αντίτιμο του “σταυρού” προτίμησης!

Ποιος ρομαντικός ικανός θα καταδεχθεί να ανταγωνισθεί με τέτοιους όρους και κανόνες, τους καπάτσους και τις τσαούσες, που παίζουν στα δυο δάχτυλα τις δημόσιες σχέσεις και τα social media; Πώς να αντιπαρέλθεις τις λίστες προτίμησης ημετέρων, που είχαν τους εκλεγμένους, πριν καταθέσεις την …. υποψηφιότητά σου; Σιγά μην άφηναν την ικανότητα να υποσκελίσει την καπατσοσύνη της πονηράδας, εκεί να κοιτάξεις “πτυχία” μηχανορραφίας και συνομωσίας αλληλοϋποστήριξης. Το μείον της ομαδοποίησης, προ κοινού σκοπού και κινδύνου (;), μοιραία.

 Έτσι αναζητούμαι μάταια το νέο, μέσα από την επιβίωση του παλαιού, με πασπαλίσματα ανανέωσης τρόπου κυρίως, με σκοπό και στόχο την επικράτηση. Κατά τα άλλα θα υμνούμε τους νέους, θα προσκαλούμε τους ικανούς, αλλά θα πρέπει να περιμένουν έως ότου απορροφηθούν από το “σύστημα”, εκπαιδευμένοι και χρήσιμοι πλέον, στον κομματικό μηχανισμό.

Πέρα λοιπόν της γνώσης, που δεν είναι δα και απαίτηση, πρέπει και να το “έχεις”. Τότε ναι, θα ψηφιστείς, αλλά πίσω από τους παλαιούς, αν μείνει χώρος. Ως τότε βγάζε φωτογραφίες, κάνε αναρτήσεις, μα κυρίως “δούλεψε” το τηλέφωνο, τις δημόσιες σχέσεις και ομαδοποιήσου. Ο συνδυασμός αυτών, αποδίδει. Ξέρω.