Φώφη Γεννηματά: Αυτοδιάλυση

Του Γ. Λακόπουλου

Η τελευταία παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά, που απασχόλησε την επικαιρότητα, ήταν όταν ένας σχολιαστής- φίλος της κατά δήλωση του-  παρερμήνευσε τους λόγους της απουσίας της από μια ψηφοφορία και της έκανε πλάκα με μια αναφορά σε κομμωτήριο.

Συμβαίνουν αυτά: όταν έχεις δώσεις την εντύπωση ότι ψηφίζεις όπως θέλει το «σύστημα» η τυχαία απουσία σου μπορεί να παρεξηγηθεί.

Η Φώφη το πήρε ως “σεξισμό” εναντίον της και μόνο το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ δεν ζήτησε να συγκληθεί για να εκδώσει ψήφισμα υπέρ της. Το ζήτησε πάντως από τα κόμματα και την ΕΣΗΕΑ

Έκτοτε κάνει κάποιες μικρομεγαλίστικες παρεμβάσεις, αλλά δεν αξίζουν περισσότερο από μονόστηλο στις εφημερίδες. Κανείς δεν ασχολείται πλέον με το κόμμα της.

Ή μάλλον: το μόνο που απασχολεί τους πολιτικούς παρατηρητές για το Κινάλ είναι πότε θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να το διαλύσει. Εξ αντανακλάσεως  αγωνιούν και στον ΣΥΡΙΖΑ για να πάρουν ό,τι δεν θα απορροφήσει η  ΝΔ.

Κοντολογίς η Φώφη απέτυχε ως αρχηγός κόμματος, ακριβώς γιατί δεν έχει τα προσόντα για αρχηγός κόμματος.

Αν δεν είχε κάνει την κουτουράδα να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ, για να γίνει κι αυτή «ιδρύτρια», και αν δεν είχε συμπράξει με τον Μητσοτάκη -προσδοκώντας στη συγκυβέρνηση μαζί του- θα μπορούσε να διεκδικήσει περισσότερο χώρο στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη φέροντας σε δύσκολη θέση τον Τσίπρα. Αλλά τώρα είναι πολύ αργά για δάκρυα Στέλλα.

Ακόμη και αν ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ και βάλει τον ήλιο στη μαρκίζα, θα πρέπει να διεκδικήσει την ηγεσία από τους Παπανδρέου, Ανδρουλάκη, Γερουλάνο.  Άστο καλύτερα.

Το Κινάλ εξελίχθηκε σε «άχρηστο» κόμμα. Έτσι δεν υπήρχε ρόλος για την επικεφαλής του. Αναπόφευκτα στις επόμενες εκλογές θα πέσουν τίτλοι τέλους.

 Αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Μητσοτάκης είναι πλέον πανίσχυρος, με ευρεία αποδοχή και με πολλά λεφτά στην διάθεσή του.

Το μόνο που μπορεί να περιμένει η Φώφη από τον άνθρωπο με τον οποίο ψήφισε μαζί στα πιο κρίσιμα θέματα -όπως οι Πρέσπες, η απλή αναλογική και η Προανακριτική Παπαγγελόπουλου- είναι πόσους βουλευτές θα της πάρει.

Για να ενισχύσει τις εφεδρείες του σε περίπτωση που ο Σαμαράς θα προσπαθήσει να του κάνει κανένα χουνέρι, όπως στον πατέρα του- αν και δείχνει χλωμό πλέον.

 Οι υπόλοιποι θα αναζητήσουν θέσεις στα ψηφοδέλτια του Τσίπρα για να παραμείνουν στη Βουλή. Έτσι κι αλλιως πλέον οι μετακινήσεις πολιτικών από κόμμα σε κόμμα έγιναν σαν τις μετεγγραφές ποδοσφαιριστών από τη μια ομάδα στην άλλη.

Θεωρητικά της μένει η ιδέα της αποκατάστασης της πολιτικής τιμής και υπόληψης του κόμματός της δια της συγχώνευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Να  πάει στον Τσίπρα, όπως πήγαν ο Μαύρος και ο Ζίγδης, αλλά και ο μέγας Ηλίας Ηλιού, με δήλωσή του στον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν αποδείχθηκε υπέρτερο μέγεθος από αυτούς.

Θα ξεπλυθεί έτσι το άγος της συγκυβέρνησης Βενιζέλου -Σαμαρά, που έκανε το ΠΑΣΟΚ ουρά της Δεξιάς και το ατόπημα της ίδιας να κρατήσει το Κινάλ της απέναντι στην Αριστερά. Αλλά αυτό το σενάριο φαίνεται να καίγεται λόγω αντιδράσεων στο κύκλο  της.

Η εσχάτη λύση πολιτικής λύτρωσης και αξιοπρέπειας για την κόρη του Γ. Γεννηματά, είναι η αυτοδιάλυση. Θα διασωθεί από το διασυρμό της μοναξιάς που την περιμένει.

Κυρίως θα προσφέρει υπηρεσίες στη Δημοκρατική Παράταξη που  θα χρειαστεί τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση για την αντιμετώπιση του  «γιγαντωμένου» πλέον Μητσοτάκη.

Να κηρύξει το Κινάλ σε διάλυση. Και από εκεί και πέρα, στελέχη και βουλευτές, ας πάρει ο καθένας το δρόμο του. Όπως τον έχουν πάρει από χρόνια οι παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, όταν τους πούλησαν οι μετά Α. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη ηγεσίες.