Όλοι μαζί τα φάγαμε

Του Τάκη Ψαρίδη

«Όλοι μαζί φταίμε», είπε ο κος Μητσοτάκης και σύσσωμη η κυρίαρχη δημοσιογραφία σπεύδει να ακολουθήσει αλλάζοντας άρδην το «ρεπορτάζ».

Στην αρχή παπαγάλιζε ότι πρόκειται κυρίως για ανθρώπινο λάθος και πως το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο του ..σταθμάρχη.

Όμως αυτό το «ρεπορτάζ» δεν έπειθε κανέναν, ούτε και την ίδια την κυβέρνηση, γι’ αυτό και άλλαξε η γραμμή. Είναι διαχρονική η παθολογία αλλά φταίει πιο πολύ ο Σύριζα.

Μόνο που οι παθολογίες είναι διαχρονικές αλλά οι ευθύνες της τρέχουσας τετραετίας συγκεκριμένες, γι’ αυτό ούτε και αυτό το «ρεπορτάζ» πείθει. Αντιθέτως εξαγριώνει περισσότερο τον κόσμο που ξεσπά σε μια  ιστορική αγανάκτηση στις πλατείες της χώρας. «Μέγα πλήθος» και «μέγα πάθος».

Τώρα η παρατρεχάμενη δημοσιογραφία σπεύδει ασθμαίνοντας και χωρίς ίχνος ντροπής. Αλλάξει και πάλι το «ρεπορτάζ», όπως αλλάζει τα πουκάμισα και ακολουθεί την νέα κυβερνητική γραμμή. «Όλοι μαζί φταίμε». Δηλαδή όχι ακριβώς εμείς. Φταίει αυτό το προβληματικό και ελεεινό κράτος και οι εργατοπατέρες. Αυτό το κράτος που παραλάβαμε..  Που παραλάβαμε από τους εαυτούς μας δηλαδή.

Όμως ούτε και αυτό το «ρεπορτάζ» πείθει. Τα ρίχτερ οργής είναι πολύ ισχυρά και κατακρημνίζουν το «επιτελικό» κράτος των «αρίστων» στα εξ ων συνετέθη. Και οι εκλογές πλησιάζουν… 

Είναι να λυπάται κανείς αυτήν την δύσμοιρη δημοσιογραφία και την ακροκεντρώα διανόηση που την στηρίζει.  Μια πρόταση. Μήπως να επιστρέψουν στο παλιό και δοκιμασμένο «ρεπορτάζ», του «όλοι μαζί τα φάγαμε»; Σάμπως και αυτοί δεν «έφαγαν»; Άλλωστε, τι διαφορά έχει το «όλοι μαζί φταίμε» από το «όλοι μαζί τα φάγαμε»;