Όταν η Ντόρα κάνει την ανάγκη φιλοτιμία

Του Γ. Λακόπουλου

Όλοι στη ΝΔ ξέρουν ότι η μετακίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη από την εποπτεία του Τομέα Εξωτερικών και Άμυνας  στα οικονομικά μία -ακόμη- κίνηση εξοβελισμού της από τον αδελφό της.

Έκτοτε η Ντόρα αρκείται σε χαμηλές πτήσεις. Ειδικά από τότε που της υπέδειξαν να μην κάθεται στη Βουλή “δίπλα στον πρόεδρο”, μετακόμισε στα ορεινά, περιόρισε τις δημόσιες εμφανίσεις της και ασκεί σαν αγγαρεία τα καθήκοντα της υπεύθυνης του κόμματος για την παρακολούθηση του υπουργείου Οικονομικών.

Λέγεται ότι το πήρε απόφαση ότι ήταν γραφτό να την βγάλει από την πολιτική ο αδελφός της.  Ότι δεν βγαίνει στο κλαρί  -όπως έκανε με το Σαμαρά- αποδίδεται στις πληροφορίες ότι έπεισε τον “πρόεδρο του κόμματος” να υποστηριχθεί ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων ο γιος της Κώστας Μπακογιάννης. Κυριακή, κοντή γιορτή.

Μέσα στην απροθυμία της η Ντόρα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ουσιαστικά  ακύρωσε τον εαυτό της.  Αναφερόμενη στην επίσκεψη του Κυριάκου στη Γερμανία είπε: “Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον κ. Σόιμπλε το σχέδιο της εξόδου από την κρίση. Εμείς πιστεύουμε ότι τα πλεονάσματα πρέπει να πάνε στο 2% και να μειωθούν οι φόροι. Και έχει αρχίσει να γίνεται η μείωση των πλεονασμάτων γιατί η ΝΔ το έχει βάλει ως πρώτο στόχο”.

Με άλλα λόγια η πρώην ισχυρή πολιτικός παραδέχεται τον παραγκωνισμό της. Αλλιώς πώς μπορεί να εξηγήσει ότι δεν συνόδευε το πρόεδρο του κόμματος  σε μια συνάντηση με τον Γερμανό “ομόλογό” της και στην παρουσίαση ενός θέματος που είναι της αρμοδιότητάς της;

Πώς γίνεται να εξηγεί τα οικονομικά  πλάνα του ο πρόεδρος της ΝΔ χωρίς την αρμόδια τομεάρχη δίπλα του;

Ουσιαστικά ο Κυριάκος την έκοψε από το ταξίδι στο οποίο λόγω “χαρτοφυλακίου” ήταν επιβεβλημένη η παρουσία της. Ίσως γιατί στη πρώτη συνάντηση με τη Μέρκελ η Ντόρα βρέθηκε να κάθεται απέναντι την Καγκελάριο – αυτήν ξέρουν, αυτήν εμπιστεύονται” που έλεγε μια παλιά διαφήμιση- και ο ίδιος παραδίπλα.

Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι στην οικογένεια Μητσοτάκη παίχθηκε ένα δράμα το 2015-16.  Η Ντόρα στερήθηκε του δικαιώματος της δεύτερης ευκαιρίας από τον Κυριάκο -που είχε ήδη συμμαχήσει εναντίον της με τον Σαμαρά.

Προς το παρόν δείχνει να το κατάπιε. Αν έχει κατά νου ό,τι έχουν και … πολλοί ακόμη στη ΝΔ και κάνει την ανάγκη φιλοτιμία προσωρινά, θα δείξει.