Όταν ο Πέτσας ανακοινώνει κυρώσεις “που πονάνε” από …την Unesco και ο Μητσοτάκης αρχίζει τα τηλέφωνα…

Η κυβέρνηση καταδίκασε “με έντονο τρόπο” δια του Πρωθυπουργού την απόφαση να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Ήταν μία δήλωση χλιαρή που δεν αντιλαμβάνεται το συνέβη ή κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται.

Επανήλθε στο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που μίλησε για κυρώσεις, αλλά φαίνεται όμως αυτές οι κυρώσεις δεν θα ληφθούν από την Ελλάδα, αλλά από διεθνείς οργανισμούς που προκαταλαμβάνει ο κ. Πέτσας:

«Η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων».

Ο κ. Πέτσας ανακοινώνει συνέπειες -χωρίς αμφιβολία- αλλά η Unesco έχει ήδη ανακοινώσει τις “κυρώσεις”. Θα επανεξετάσει το καθεστώς και ζητάει διάλογο με την Τουρκία -η οποία σπεύδει να δηλώσει ότι το άνοιγμα Τζαμιού της Αγίας Σοφίας για προσευχή πληροί τις υποχρεώσεις της UNESCO.

Το θέμα αναλαμβάνει ο Νίκος Δένδιας που ζητά από την ΕΕ «να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας», αλλά σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Όχι για την Αγιά Σοφιά -που το θέμα της δεν θα συζητηθεί καν στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

 Οι παγκόσμιες αντιδράσεις, χλιαρές! Η Ευρώπη κοιμάται. Η Δύση αυτοκτονεί» επεμβαίνει ο ….Αντώνης Σαμαράς -εννοώντας πως η κυβέρνηση κοιμάται.

Και τότε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει τα …τηλέφωνα.

Ποιους πήρε, τι είπε, τι πέτυχε δεν θα μάθουμε ποτέ. Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως “θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας”.

Τόση απομόνωση η …Τουρκία.