Όταν ο Π. Πολάκης επιμένει να διασύρει το υπουργείο του, τη χώρα και τον Πρωθυπουργό, αντί να αναλάβει την ευθύνη του

Του Γ. Λακόπουλου

Κατ’ ανάγκη θα μιλήσω σε πρώτο πρόσωπο. Το άρθρο μου για το -διεθνές- θέμα σε βάρος του που δημιούργησε μόνος του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης προκάλεσε την αντίδρασή του. Και θύελλα διαμαρτυριών εναντίον μου στο Διαδίκτυο- ελπίζω όχι κατευθυνόμενων.

Οι πολίτες μπορούν να έχουν τη γνώμη τους για τις κακές δημόσιες συμπεριφορές των πολιτικών. Να τους επευφημούν γι’ αυτό και να εναντιώνονται σε όποιον τις επικρίνει. Το έχω ξαναδεί το φαινόμενο, μερικές δεκαετίες νωρίτερα, με το “Πέστα, Μένιο”. Γι’ αυτό θα απαντήσω μόνο στον υπουργό.

Σε μια νεότερη ανάρτησή του -στην οποία επαναλαμβάνει όσα είπε στον επίτροπο Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις- επιτίθεται ονομαστικά στον Νίκο Χατζηνικολάου που τον επέκρινε επίσης και ζωγραφίζει εμένα. Ως “δημοσιογράφο οπαδό και εργολάβο της “κεντροαριστερής σύγκλισης” με “ανοιχτά παράθυρα ” και στη σημιτική λαμογιά”.

Δεν γνωρίζω τον Παύλο Πολάκη. Δεν έτυχε να διασταυρωθούμε ποτέ. Και πιστεύω ότι δεν χάνω πολλά. Δεν θα ταιριάζαμε άλλωστε ως παρέα. Εγω δεν παριστάνω τον ντόμπρο: είμαι. Δεν πετάω σπόντες στο διαδίκτυο. Λέω καθαρά με την υπογραφή μου ό,τι έχω να πω για οποιονδήποτε. Δεν κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου και δεν καταφεύγω σε ψευτομαγκίτικες δικαιολογίες, όταν είμαι εν αδίκω. Α, και δεν λέω μπαρούφες- προσέχω τουλάχιστον. Όσο για το υφάκι ότι όποιος του ασκεί κριτική είναι με τη “λαμογιά” δεν πουλάει.

Του φταίει και η “κεντροαριστερή σύγκλιση”

Πάνω από όλα το μόνο που δεν μου έχει προσάψει κανείς είναι “λαμογιά”. Κανείς. Και ιδιαίτερα “σημιτική”. Καλώς ή κακώς, ανήκω στους σφοδρότερους επικριτές του Κ. Σημίτη και του “εκσυγχρονισμού” εδώ και πολλά χρόνια. Από το φιλοσημιτικό Βήμα ακόμη. Αν δεν ξέρει να ρωτάει. “Μάαθε πριν μιλήσεις !”,που λέει και ο ίδιος.

Αυτά τα περί εργολαβίας στην κεντροαριστερή σύγκλιση έχουν ενδιαφέρον. Όχι για μένα την οποία όντως υποστηρίζω. Αλλά ενδεχομένως και για τον Αλέξη Τσίπρα. Αν δεν έχει καθαρή εικόνα ποιοι δεν την θέλουν και την υπονομεύουν, προτιμώντας προφανώς της “συριζαίικη καθαρότητα”, καθώς η ανάδειξη του σημερινού Πρωθυπουργού σε φυσικό επικεφαλής της ελληνικής Κεντροαριστεράς θα τους βγάλει στο περιθώριο.

Και πάμε πάλι στην ουσία. Ο Παύλος Πολάκης δεν επικρίνεται γιατί καπνίζει. Γούστο του και καπέλο του. Επικρίνεται γιατί παραβιάζει το νόμο που οφείλει να εφαρμόζει πρώτος ο ίδιος ως αρμόδιος υπουργός. Και ως γιατρός βεβαίως -αλλά αυτό ας το βρει με την συνείδησή του.

Αυτή η παραβίαση του νόμου έχει συγκεκριμένα αρνητικά αποτελέσματα: όποιος καπνίζει σε κλειστούς χώρους βλάπτει την υγεία των άλλων. Δηλαδή παραβιάζει τα δικαιώματά τους. Τι δεν καταλαβαίνει;

Αυτό δεν ειναι “κεντροαριστερό” -είναι επιστημονικό. Και είναι θέμα σεβασμού των άλλων. Και το λέει ο νόμος, τον οποίο οφείλει να εφαρμόζει πάντα, όχι όταν… όταν ευκαιρήσει από άλλες δραστηριότητες…

Ανατολίτικη νοοτροπία

Αυτό ακριβώς επισήμανε, πολύ αυστηρά, ο κοινοτικός επίτροπος- Λιθουανός γιατρός με σπουδαίο βιογραφικό. Εκ καθήκοντος. Δεν έχει προσωπικά με τον Πολάκη. Τη δουλειά του έκανε. Και δι’ αυτής αναδείχθηκε βέβαια και η σύγχρονη ευρωπαϊκη κουλτούρα: πουθενά στην Ευρώπη -και όχι μόνο, ακόμη και στην Τουρκία- οι άνθρωποι δεν καπνίζουν σε κλειστούς χώρους. Όποιος το κάνει έχει συνέπειες.

Υπουργός ευρωπαϊκής χώρας που θα έπεφτε σ’ αυτό το παράπτωμα δεν θα έμενε ούτε ώρα στη θέση του. Συν την ποινική ευθύνη. Οι άνθρωποι στην Ευρώπη δεν καπνίζουν ούτε μέσα στα σπίτια τους. Όταν είναι καπνιστές, οι ίδιοι και οι επισκέπτες τους, βγαίνουν έξω. Το ίδιο και στα γραφεία, στα καταστήματα και τους λοιπούς χώρους εργασίας.

Απέναντι σ’ αυτόν το πολιτισμό ο Έλληνας αναπληρωτής Υγείας έδειξε τη δική του ανατολίτικη νοοτροπία. Και μάλιστα ως τζάμπα μάγκας, αφού απαντάει στον επίτροπο με υπεκφυγές: Δεν του είπε να κόψει το τσιγάρο για να παριστάνει τον θεριακλή του τύπου “θα το κόψω όταν αποφασίσω εγώ”. Πάλι καλά που δεν τον κατήγγειλε ότι παραβιάζει τα δικαιώματά του..

Επετηρίδα εφαρμογής νόμων

Ο -αρμόδιος- επίτροπος του είπε ότι δεν νοείται να καπνίζει σε δημόσιους χώρους, στο υπουργείο του ή οπουδήποτε γιατί αυτό κατά την κοινοτική και ελληνική νομοθεσία, είναι σε βάρος της υγείας των άλλων και απαγορεύεται από τον νόμο.

Η απάντηση Πολάκη -στον ενικό-είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Τι σχέση έχει η παρανομία που του επισημάνθηκε με το αν “ασχολείται τρία χρόνια με πιο σοβαρά πράγματα στο χώρο της υγείας από το τσιγάρο”.

Με τι ασχολείσαι και πώς είναι κάτι που το κρίνει ο Πρωθυπουργός που τον τοποθέτησε και κανείς άλλος- πριν την τελική κρίση στην κάλπη. Και εν πάση περιπτώσει: δεν είναι σοβαρό το τσιγάρο; Το έβγαλε από το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου; Ή μήπως υπάρχει … επετηρίδα στην εφαρμογή των νόμων;

.

Το να μη φοράει γραβάτα, είναι δικό του θέμα. Αλλά ας μην του κάνει εντύπωση όταν οι άλλοι παρατηρούν την εμφάνιση: τη γραβάτα, το ξύρισμα, τα πουκάμισα έξω του Βαρουφάκη. Υπάρχουν κάποιοι κώδικες, και για όποιον δεν θέλει να τους ακολουθήσει εκτός από άσκηση δικαιώματος είναι και στοιχείο αξιολόγησής του.

Άλλο η ευπρεπής εμφάνιση του Τσίπρα χωρίς γραβάτα και άλλο η άθλια κοκεταρία κάποιων υπουργών του, με την οποία ούτε στο σπίτι τους δεν θα τους έβαζαν κάποιοι.

Άλλα λόγια να… φωτογραφιζόμαστε

Να μην φοράει γραβάτα ως υπουργός, λοιπόν. Αλλά η θεωρία ότι “οι γραβατωμένοι που πέρασαν από δω χρεωκοπήσαν τη χώρα μας ” δεν δείχνει και πολύ υψηλό επίπεδο πολιτικής. Όπως δείχνει και ευθεία συμπεριφορά να του δείχνουν το φεγγάρι και να κοιτάζει το δάκτυλο: για την πράξη του επικρίθηκε. Όχι για την αποτύπωσή της σε φωτογραφία.

Άσχετο αν την “τράβηξε κρυφά κάποιος εκπρόσωπος εταιρείας Υγειονομικού υλικού που είχαμε καλέσει σε συνάντηση διαπραγματευτής στο υπουργείο και τους αναγκάσαμε να κατεβάσουν 20% τις τιμές που πουλούσαν τα είδη τους στα νοσοκομεία της χώρας μας”. Άλλα αντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα.

Αντί θα απολογηθεί για τη παρανομία του πετάει τη μπάλα στο κενό: “Όταν έληξε η συνάντηση και την αναπαρήγαγαν- τη φωτογραφία- πολλά ΜΜΕ τηλεοπτικά και ιντερνετικά από τα οποία κόψαμε περίπου 6-10 εκατομμύρια ευρώ διαφημιστική δαπάνη το χρόνο που έπαιρναν ΚΑΚΩΣ από το Υπουργίας” .Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένα.

Και εξυπναδούλες στον επίτροπο: “Ρωτά νέα συνάδελφο σου από την Ελλάδα, εκεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή, (φοράει και γραβάτα πάντα) πόσα τους έδινε κάθε χρόνο για προβολή μηνυμάτων της αντικαπνιστικής εκστρατείας τα οποια ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ!!!!! OKGUY“???


Βαρίδι για τον Πρωθυπουργό

Όποιος θέλει να καταλάβει, κατάλαβε. Το βέβαιο είναι ότι ο ευγενής πάντα Αλέξης Τσίπρας, ως Πρωθυπουργός της χώρας, δεν μπορούσε σε κανένα επίπεδο στη Ευρώπη να υπερασπιστεί την παράλογη συμπεριφορά του υπουργού του. Ούτε φυσικά να χρησιμοποιήσει το άξεστο ύφος του και την “επιχειρηματολογία” του. Και γι’ αυτό δεν ωφελεί τη κυβέρνησή του να έχει τέτοιον υπουργό. Είναι βαρίδι…

Μπορεί ο Παύλος Πολάκης να θέλει να θεωρεί ότι είναι “Κρητίκαρος”, τσαμπουκάς, “ασυμβίβαστος” ή ιδιότυπος και να βρίσκει ακροατήριο, σαν ιδιώτης, ακόμη και ως βουλευτής, μαγκιά του. Περί ορέξεως….

Αλλά η Ελλάδα όμως, όπως και κάθε χώρα, χρειάζεται υπουργούς που να σέβονται τη νομοθεσία και να μπορούν να εκπροσωπούν την κυβέρνησή τους και τους συμπολίτες τους με αξιοπρέπεια και πληρότητα στο διεθνές περιβάλλον. Τα υπόλοιπα, στους ψηφοφόρους και στις παρέες τους…

.