Η δυστυχία του να είσαι αριστερός και να ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Χρήστος Γκίμτσας

Τους πίστεψες και τους ακολούθησες. Είπες και εσύ που διαβάζεις ποίηση, αλλιώς τι αριστερός θα ήσουνα, ότι   ήλθε ο καιρός να λάβουν τα όνειρα εκδίκηση”’. Σου καλάρεσαν εκείνα τα συνθήματα, όπως ‘’Η τους  τελειώνουμε ή μας τελειώνουν ‘’, αλλά μάλλον είχες ξεχάσει πως με κάποια τέτοια διχαστικά, σε κάποιες άλλες εποχές, σε είχαν βάλει στο περιθώριο οι ‘’άλλοι  ‘’.

Τους ακολούθησες λοιπόν, ανακατεμένος μέσα τις ‘’συνιστώσες’’, σε εκείνες τις θηριώδεις και άγριες διαδηλώσεις και στην λογική ‘’ή αυτοί η εμείς’’ είδες με τα μάτια σου το έγκλημα της Marfin, γιατί κάπως έτσι  θα πολεμούσατε  τον  καπιταλισμό, το κεφάλαιο, ταξικό εχθρό  τέλος πάντων. Μπορεί τότε να είπες, πως  υπάρχουν και αστοχίες, πως ο αγώνας έχει και παράπλευρες απώλειες και συνέχισες μαζί τους  στο ‘’παρακάτω’’,  πιστεύοντας πως η εθνική ανεξαρτησία  θα έρχονταν με τα ‘’ Go home Merkel’’ και   πως θα    μαθαίναμε   τους νεοαποικιοκράτες να  χορεύουν στον ρυθμό των δικών μας καρσιλαμάδων.  Πως η πολιτική της ΠΦΑ (Πρώτης Φοράς Αριστερά) θα άλλαζε τον πολιτικό χάρτη της Νότιας Ευρώπης επί το προοδευτικότερον , μαζί με τους  Ισπανούς  Ποδέμος  και τις λοιπές προοδευτικές δυνάμεις της Μεσογείου.

Γέμιζες με επαναστατική χαρά  όταν άκουγες  πως με ένα νόμο και ένα άρθρο  θα καταλύατε τα μνημόνια των προηγουμένων γραικύλων , θα επανέρχονταν οι συντάξεις και οι μισθοί στις προηγούμενες αξίες τους, θα διαγράφατε το εθνικό χρέος και πως αν δεν ήθελαν οι Ευρωπαίοι να βοηθήσουν , υπήρχαν και αλλού πορτοκαλιές, όπως στην Ρωσία και την Βενεζουέλα.

Την πρώτη κρυάδα όμως την πήρες όταν κάποιο πρωί βρήκες τις κούφιες τράπεζες κλειστές από τον πρώτο επί των οικονομικών υπουργό της Π.Φ.Α.  Από μέσα σου τότε  είπες, πως με τέτοιο μπάχαλο που άφησαν οι προηγούμενοι, τι περίμενες να κάνει ο Βαρουφάκης, μέχρι να τον εκπαραθυρώσει ο πρωθυπουργός Τσίπρας και τότε κατάλαβες πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

Εκείνο όμως που δεν μπόρεσες να χωνέψεις, αφού πρώτα το κατάπιες αμάσητο, ήταν η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Εσύ, που μία ζωή αριστερός, δεν καταδεχόσουν ούτε φωτογραφία να βγάλεις μαζί τους, και όχι να συγκυβερνάς. Έφτυσες όμως τον κόρφο σου  και είπες με τους άλλους ομόσταυλούς σου , για την ιστορική ανάγκη των συμβιβασμών.

Δεν μπορείς βέβαια να ξεχάσεις το πόσο υπερήφανος ένιωσες, όταν ο Αρχηγός  σε κάλεσε να συναποφασίσετε  δια του δημοψηφίσματος, για την τύχη της Πατρίδας. Ήταν μία σπάνια στιγμή, που σου δόθηκε το δικαίωμα να βροντοφωνάξεις ‘’ ΟΧΙ’’ στους Ευρωπαίους  καπιταλιστές και στα ντόπια τσιράκια του, όπως οι πρόγονοί μας επάνω στα βουνά της Πίνδου.

Έφυγε λοιπόν ο Αρχηγός για τις Βρυξέλλες, οπλισμένος με το  δικό σου ‘’ΟΧΙ’’, αλλά δεν ξέρω πως ένιωσες όταν γύρισε πίσω  με το ‘’ΝΑΙ,’’ με το τρίτο και φαρμακερό μνημόνιο παραμάσχαλα, το σπυρί στα χείλη του από την αγωνία και τα αυτιά κατακόκκινα από τα τραβήγματα της  Μέρκελ και του Σαρκοζί. Τότε μάλλον κατάλαβες τι σημαίνει πολιτική κωλοτούμπα. Πλην όμως,  κατά πως λένε αυτοί που ξέρουν, μ΄ αυτά τα καμώματα η Ελλάδα χρεώθηκε  με καμιά εκατοστή δις χρέος επιπλέον.

Μετά από όλα αυτά, άρχισες να ζαλίζεσαι  και να απορείς. Τι σόι Π.Φ.Α. είναι αυτή  που όχι μόνο δεν έσωσε την χώρα από τα μνημόνια, αλλά έφερε καινούργιο, που αύξησε  τον  Φ.Π.Α. και  τον ΕΜΦΙΑ που θα καταργούσε, που θα ελάττωνε τους φόρους ενώ τους αύξησε, που σε έβαλε και ανακεφαλαιοποίησες τις τράπεζες  και που  μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις  όπως και οι ‘’πριν’’.

Εντάξει, είπες σφίγγοντας τα δόντια. Τι να σου κάνει και η κυβέρνηση της Π.Φ.Α. ύστερα από τα τόσα εγκλήματα των προηγούμενων. Χρειάζονται και σκληρά μέτρα για να ορθοποδήσει η οικονομία και να σωθεί η Πατρίδα, πριν πέσει στα βράχια. Και μέσα σε όλα αυτά, ένιωθες πως η ‘’δική’’ σας κυβέρνηση, είχε το Μ. Η. Π. (Μεγάλο Ηθικό Πλεονέκτημα), που χαρακτηρίζει διαχρονικά την Αριστερά! Μόνο που όταν κοίταξες προς τα υπουργικά έδρανα, εκτός των ΑΝΕΛ που σε γελοιοποιούσαν ονομάζοντας σε ‘’σύντροφο’’, είδες και τα πρόσωπα αυτών που αναδύθηκαν  από τον πάτο του βούρκου του ‘’Βαθέως ΠΑΣΟΚ’’ .

Θυμάσαι ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Είναι οι ίδιοι που ήθελες να  τιμωρήσεις ως διεφθαρμένους και έβαλες πλάτη στην αριστερο- δεξιά  κυβέρνηση ‘’Τζανετάκη ‘’. Όχι μόνο δεν τους τιμώρησες, αλλά βοήθησες με την ψήφο σου να επιβιώσουν, εξασφαλίζοντας προνομιούχες θέσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκείνο όμως που σε ενόχλησε περισσότερο απ’ όλα,  ήταν οι αγαπούλες  με τον υπερατλαντικό σύμμαχο που κάποτε τον βαφτίσατε  ‘’φονιά των λαών’’. Από τότε δεν ξαναπήγες στην πορεία του πολυτεχνείου. Είναι που δεν άντεχες να βλέπεις τον Αρχηγό που κάποτε διαδήλωνε μαζί σου, να σφιχταγκαλιάζεται  με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, και  να τον χαρακτηρίζουν  ‘’ δικό τους παιδί!’’, εκεί, μέσα στην πρεσβεία τους, στην Αθήνα.

Ξαναέσφιξες  τα δόντια και  είπες  ,εντάξει όλα αυτά, αλλά  ο βασικός στόχος, η κάθαρση της κοινωνίας από εκείνα τα στοιχεία που ρήμαξαν  και κατάκλεψαν την χώρα , παραμένει ακέραιος. Πέντε χρόνια και ακόμα περιμένεις να τιμωρηθούν εκείνοι που είναι κρυμμένοι στην λίστα Λαγκάρντ,  που έστησαν το colpo grosso  της Simens , της Novartis, του ΚΕΕΛΠΝΟ και όποιων άλλων. Μάταια περιμένεις να δεις συλλήψεις και χειροπέδες και μέχρι σήμερα μόνο κάποιος Λοβέρδος βρέθηκε  για να απολογηθεί.

Και όχι μόνο αυτό . Εσύ που είσαι παλιός, θυμάσαι πως είχαν  σηκωθεί και οι πέτρες ακόμα στην δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, ζητώντας την τιμωρία των δολοφόνων. Τώρα με κυβέρνηση της Π.Φ.Α. βλέπεις τους δολοφόνους  του  Π. Φύσσα  να κυκλοφορούν  ελεύθεροι πέντε χρόνια τώρα και σκύβεις το κεφάλι απελπισμένος.

Και μέσα σε  όλα αυτά, άρχισαν  να βγαίνουν από το σκοτάδι κάτι φιδοκέφαλα, όπως ο Καλογρίτσας, ο Πετσίτης, ο Λαυρεντιάδης, ο Ιβάν,  όλοι κολλητάρια και παρατρεχάμενοι του Μαξίμου και του  alter ego  του πρωθυπουργού που ακούει στο όνομα Παππάς.  Και να μαθαίνεις μάλιστα, πως ο τελευταίος,  μπαινόβγαινε  στα γραφεία εφοπλιστών, συνδιαλέγονταν οικονομικά μαζί τους, και παζάρευε με εκδότες εφημερίδων . Και  ακόμα, μία τράπεζα- λέγε με Attika Bank- να γίνεται συριζαίικο ‘’πορτοφόλι’’. Ότι έκαναν και οι προηγούμενοι δηλαδή.

Και εκεί που έλεγες με σφιγμένη καρδιά να τους δώσεις ακόμα μία ευκαιρία ξαναψηφίζοντας τους στις επερχόμενες εκλογές, κάτι με την  ιστορία της Μάντρας και του Ματιού, κάτι με τα γεγονότα  των Εξαρχείων και των φυλακών του Κορυδαλλού,  κατάλαβες την απόλυτη ανικανότητα της κυβέρνησης της Π.Φ.Α. και το μπάχαλο της κυβερνητικής μηχανής.

Και  σαν να μην έφταναν όλα αυτά, να και ο Αρχηγός Αλέξης να κάνει διακοπές, έτσι χωρίς τσίπα, μέσα σε εφοπλιστική θαλαμηγό, την  στιγμή που εσύ μία ζωή στερημένος  και λιτοδίαιτος αριστερός , κάνεις ένα χρόνο τώρα λογαριασμούς  για πέντε ημέρες διακοπών , σε κάποια ενοικιαζόμενα του Πλαταμώνα!
Όταν όμως κάποιοι προσπαθούν να κρίνουν τα πεπραγμένα αυτών των ανθρώπων που εσύ τους  πίστεψες, εκείνοι ελευθερώνουν το ντόμπερμαν που ακούει στο όνομα Πολάκης για απαντήσει με λάσπη απειλή και εξευτελισμό. Συμπεριφορές  ξένες με την δική σου πολιτική ανατροφή.

Τώρα,  έχεις μπροστά σου τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή,  και  για να σωθεί  το κονκλάβιο του ΣΥΡΙΖΑ, κήρυξε  πανστρατιά επιστρατεύοντας ότι ’’πρόθυμο’’ υπήρχε στην πιάτσα , βάζοντας κάτω από την μύτη σου ένα ψηφοδέλτιο  από  τα υπόλοιπα των ΑΝΕΛ, μέχρι  τον μεγαλοπαράγοντα του Πειραιά  της intracom και παλαιότερα του Ολυμπιακού.  Που  οι οικογενειακές του  διαπλοκές με τον αλήστου μνήμης Τόμπρα του ΟΤΕ, άφησαν εποχή. Θυμάσαι, φαντάζομαι!

Και  νοιώθω πόσο εξοργίστηκες, εσύ γνήσιο τέκνο του ‘’114’’, των Λαμπράκηδων , του Ρήγα και της ΚΝΕ, όταν εκείνος ο  ανεκδιήγητος υπουργός  προερχόμενος από το σκληρότατο ΠΑΣΟΚ και σήμερα φανατικός συριζαίος, επισκέφτηκε γλύφοντας  για ψήφους, το ρασοφόρο των Καλαβρύτων. Τον  ένθερμο της ‘’Χρυσής Αυγής’’, δηλωμένο φασίστα και συνταγματάρχη της χωροφυλακής στην περίοδο της δικτατορίας. Την στιγμή μάλιστα που ο Αρχηγός Αλέξης προσέτρεχε  ακόμα και στο σκοπευτήριο της Καισαριανής για να ‘’προσκυνήσει’’ στην μνήμη των εκεί εκτελεσμένων πατριωτών.

Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα ψηφίσεις στις επερχόμενες εκλογές, εσύ ένα γνήσιο τέκνο της αριστεράς, του ουμανισμού, του διαφωτισμού,  του σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο και της  δημοκρατίας.  Μην  κάνεις όμως συμψηφισμούς του είδους: «Μήπως και οι άλλοι που έρχονται, είναι καλύτεροι;» Μην καταδεχθείς,  τέτοιες  αυταπάτες, παρ’  όλο που έχεις δίκαιο .  Οι επερχόμενοι, ίδιοι  και χειρότεροι αποδείχθηκαν κατά καιρούς. Και ούτε να ανεχθείς την προσβολή με τα προεκλογικά μπαξίσια που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Θα ήθελα μόνο  να σου πω,  πως ο δικός σου αγώνας αρχίζει μετά τις όποιες εκλογές.  Όταν ο κάθε κατεργάρης θα έχει εισπράξει τα αργύρια του πολιτικού του τυχοδιωκτισμού.  Εσύ να είσαι μακριά απ’ αυτούς, και ότι έγινε, έγινε.  Και μαζί με εκείνους που νοιώθουν σαν εσένα, καιρός να χτίσετε  τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, έτσι ‘’για να λάβουν τα όνειρα εκδίκηση’’.

 

[email protected]