Digea και Κανάλια τα θέλουν όλα στα μέτρα τους

Του Γιάννη Σιδηρόπουλου

Όποτε στη δημόσια συζήτηση έρχεται το θέμα της DIGEA (σημ: εταιρεία που συστάθηκε από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας) και των τηλεοπτικών αδειών, είτε τα τεχνικά δεδομένα συσκοτίζουν μια υπόθεση πολιτική, είτε η μνήμη του σκανδαλώδους διαγωνισμού για το ψηφιακό σήμα με προαπαιτούμενο  το «μαύρο» της ΕΡΤ,  γεννά δυσάρεστους συνειρμούς.

Στην ουσία η Digea και οι ιδιοκτήτες-μέτοχοι με τις αιτιάσεις τους επιχειρούν, για πολλοστή φορά, να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο όπου οι υπάρχοντες ενδιαφερόμενοι θα δικαιούνται από μία άδεια. Ένας τέτοιος διαγωνισμός δεν θα έχει λογική και κυρίως δεν θα μπορεί να  δικαιολογήσει υψηλή τιμή εκκίνησης και ανταγωνισμό για την απόκτησή της.

Στη σημερινή κατάσταση, και αφού η DIGEA αποτελεί τον μοναδικό παρόχο, η ψηφιακή μετάδοση του σήματος της ΕΡΤ μέσω της εν λόγω εταιρείας παρατείνεται με διαδοχικές συμβάσεις λόγω των καθυστερήσεων στους διαγωνισμούς για την προμήθεια σχετικού εξοπλισμού από την ΕΡΤ, ώστε να αυτονομηθεί και να διαμορφώσει ένα παράλληλο δίκτυο  (ίσως και ως εναλλακτικός πάροχος όπως θα προσδοκούσαν αρκετοί). Η απειλή της Digea να μην ανανεώσει τη σύμβαση που λήγει το φθινόπωρο προφανώς είναι προκλητική και αυθαίρετη. Στην ουσία, ο μονοπωλιακός πάροχος μετάδοσης ψηφιακού σήματος επιχειρεί να αποκλείσει τη Δημόσια Τηλεόραση. Το νομικό πλαίσιο είναι απολύτως ασαφές και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης  Λ. Κρέτσου για προσδοκίες νέου «μαύρου» αποτυπώνει την πολιτική διάσταση.

Πρακτικά πιέζουν  ώστε  να «ανοίξει» θεωρητικά εκ νεου η συζήτηση για τον αριθμό των αδειών (μόλις έκλεισε) να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις ώστε να αποφευχθεί ο διαγωνισμός και ενώ εκκρεμεί η απόφαση -που παρέλειψε το ΕΣΡ-  για την τιμή εκκίνησης, όπως είναι υποχρεωμένο από το Νόμο. Σημειώνεται πως με ανακοίνωσή τους οι καναλάρχες απέρριψαν και την απόφαση του ΕΣΡ για τις επτά άδειες και τώρα ζητούν 12.

Στην ουσία η Digea και οι ιδιοκτήτες-μέτοχοι με τις αιτιάσεις τους επιχειρούν, για πολλοστή φορά, να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο όπου οι υπάρχοντες ενδιαφερόμενοι θα δικαιούνται από μία άδεια. Ένας τέτοιος διαγωνισμός δεν θα έχει λογική και κυρίως δεν θα μπορεί να  δικαιολογήσει υψηλή τιμή εκκίνησης και ανταγωνισμό για την απόκτησή της. Ταυτόχρονα θα ήθελαν να αποδυναμώσουν και τους νέες παίκτες που δεν ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντά τους (είναι διαφορετικό κάποιος να κατέχει μια από τις 4 ή 7 άδειες και άλλο να έχει μία από τις 12 όπως αυθαίρετα καθόρισαν τον αριθμό) και χαμηλό ως συμβολικό τίμημα για την κατοχή των συχνοτήτων. Εν ολίγοις, θέλουν να πάρουν δωρεάν τις άδειες και να δίνουν ελάχιστα για τις συχνότητες, ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς.

Η DIGEA όμως θα συνεχίσει να εισπράττει υπέρογκο τίμημα από τους επαρχιακούς σταθμούς ενώ  απαλλαχθεί, σκανδαλωδώς, από την υποχρέωση να καλύψει με σήμα τις δυσπρόσιτες περιοχές, τις οποίες ανέλαβε τελικά να χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε να έχουν έστω δορυφορική πρόσβαση (έστω στα εθνικά κανάλια).

Εν κατακλείδι, η Digea και οι ιδιοκτήτες χειρίζονται την αγορά και το τηλεοπτικό φάσμα ως «λάστιχο»: Το φάσμα είναι απεριόριστο  όταν πρόκειται να αποφύγουν τη διαγωνιστική διαδικασία αλλά πεπερασμένο όταν πρόκειται για την ποιότητα εκπομπής, ειδικά των περιφερειακών σταθμών. Η διαφημιστική αγορά είναι «μεγάλη» ώστε να χωράει όλους τους διαθέσιμους παίκτες αλλά πολύ «μικρή» για να  δικαιολογεί ένα διαγωνισμό με υψηλή τιμή εκκίνησης και συνθήκες ανταγωνισμού ή μίνιμουμ θέσεων εργασίας. Στο τέλος της ημέρας, μάλλον ομολογούν ότι θέλουν να συνεχιστεί το «πλιάτσικο» στο δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων.

Το δημόσιο συμφέρον προστατεύεται μόνο από την άμεση διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις άδειες, τη δημιουργία εσόδων για το δημόσιο – με ένα ξεκάθαρο δείγμα των δυνατοτήτων της αγοράς από τον πρώτο διαγωνισμό- και την εξορθολογισμό του τηλεοπτικού τοπίου.

 Η Digea και οι ιδιοκτήτες χειρίζονται την αγορά και το τηλεοπτικό φάσμα ως «λάστιχο»: Το φάσμα είναι απεριόριστο  όταν πρόκειται να αποφύγουν τη διαγωνιστική διαδικασία αλλά πεπερασμένο όταν πρόκειται για την ποιότητα εκπομπής, ειδικά των περιφερειακών σταθμών. 

Κόντρα στο δημόσιο συμφέρον, οι καναλάρχες επιχειρούν να υποδείξουν στην Κυβέρνηση το νομικό πλαίσιο που θα τους βόλευε. Οι επίμονες υποδείξεις των ιδιοκτητών συνομολογούν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι επιχειρηματίες ήταν αυτοί που διαμόρφωναν το νομικό πλαίσιο της αρεσκείας τους υποκαθιστώντας  νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Άλλωστε το σκανδαλώδες νομικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε για να διέπει τη μονοπωλιακή αγορά της Digea δείχνει ότι «κόπηκε και ράφτηκε» στα μέτρα τους.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS