“Ege’de gerilim- Ένταση στο Αιγαίο”: Από τα Ίμια στους Ανθρωποφάγους και ξανά στα Ίμια

Του Νίκου Λακόπουλου

Ege’de gerilim…” θα πει ένταση στο Αιγαίο. Η Ακτοφυλακή παρενέβη, η σημαία της Ελλάδας έχει αφαιρεθεί” θα γράψει πρώτη η Χουριέτ που ανέδειξε το θέμα. Η Ακτοφυλακή κατέβασε τις σημαίες από ένα ελληνικό νησί, που ανέβασαν τρεις Έλληνες, αλλά ο δήμαρχος λέει πως είναι ακόμα εκεί. Το ελληνικό υπουργείο δεν ξέρει τίποτα, ενώ στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού δεν ήταν η Ακτοφυλακή, αλλά κομάντος της Sat- που δεν αναφέρει τίποτα στην ιστοσελίδα  της. Τι συνέβη τελικά στο νησάκι με το όνομα Ανθρωποφάγοι- που ακόμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός το λέει με το ελληνικό του όνομα;

«Ήταν ξαφνική απόφαση την ώρα που πίναμε καφέ», δηλώνει ο ένας νεαρός. “Ανεβάσαμε τις σημαίες και ρίξαμε και στεφάνι στη θάλασσα προς τιμήν του Μπαλταδώρου». «Στα τουρκικά παράλια, σηκώθηκε ξανά μία ελληνική σημαία σε βραχονησίδα” λέει η Χουριέτ- και την κατέβασαν, αλλά δεν υπάρχει κανένα βίντεο. Η φωτό της Χουριέτ δείχνει τους Έλληνες να ανεβάζουν κι όχι κομάντος να κατεβάζουν τη σημαία.

Στο μεταξύ έχει σημάνει συναγερμός στα επιτελεία των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Ναυτιλίας μαζί με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αρχικά για να δουν αν λείπει κάποια σημαία όχι μόνο από τις πέντε βραχονησίδες που οι τρεις νεαροί ισχυρίζονται ότι τις τοποθέτησαν αλλά και από τις υπόλοιπες «αμφισβητούμενες», από την τουρκική ηγεσία, νησίδες. Το Λιμενικό Σώμα επιβεβαιώνει με παρατήρηση «εξ’ όψεως» ότι η ελληνική σημαία βρίσκεται στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος» -ενώ στην άλλη υπάρχει πάντα.

 

Η κρίση στα Ίμια

Ο «Ανθρωποφάς» μαζί με άλλα 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές» από τους Τούρκους. Συχνά τουρκικά μαχητικά πετάνε στον εναέριο χώρο, αλλά αυτή τη φορά ο Μπίναλι Γιλντιρίμ βεβαιώνει πως ο ίδιος ο διοικητής SAT Hurşit πήγε στο βράχο και κατέβασε τη σημαία της Ελλάδας. Μήπως πήγε, αλλά σε άλλη βραχονησίδα;

Από το γεγονός ότι ούτε το site της SAT αναφέρει κάτι σχετικό και δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό με Τούρκους κομάντος θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει ψέμματα κάνοντας ένα …καψόνι στην ελληνική πλευρά που εμφανίζεται να μην γνωρίζει καν το περιστατικό. Την ίδια ώρα ο Γκλιντιρίμ ψεύδεται και στα τουρκικά μέσα και εμφανίζει την Ελλάδα να προκαλεί με …αύξηση των παραβιάσεων. Τι έχει συμβεί;

Αντί του υπουργού Πάνου Καμμένου εμφανίζεται ο αναπληρωτής του Φώτης Κουβέλης να κάνει την εκτίμηση ότι οι Τούρκοι κατασκεύασαν την «είδηση», εξαιτίας του πρόσφατου περιστατικού στη Ρω. «Δεν υπήρξε περιστατικό τουρκικής ακτοφυλακής ή ειδικών δυνάμεων να κατέβασαν τη σημαία. Η αφαίρεση σημαίας δεν προκύπτει από κατέβασμα ακτοφυλακής ή ειδικές δυνάμεις. Είχαμε το περιστατικό της Ρω όπου με μια εξαιρετική κίνηση το ελληνικό φυλάκιο έδιωξε το τουρκικό ελικόπτερο. Ισως να ήθελαν με την “είδηση” αυτή να ισορροπήσουν αυτό που κατά τη γνώμη τους μπορεί να είναι αρνητικό γι’ αυτούς».

Όλα μας οδηγούν στα Ίμια το 1996 όταν οι δύο χώρες έφτασαν κοντά στην ένοπλη σύρραξη με αποτέλεσμα τρεις Έλληνες αξιωματικοί να χάσουν την ζωή τους όταν το ελικόπτερο όπου επέβαιναν έπεσε μυστηριωδώς στη θάλασσα. Ο τότε δήμαρχος Καλύμνου ύψωσε μια σημαία. Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες με την ελληνική σημαία υψωμένη στα Ίμια -όπως τώρα- προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη.

Tότε δυο δημοσιογράφοι της Χουριέτ πήγαν με ελικόπτερο δυο μέρες μετά και υπέστειλαν τη σημαία υψώνοντας μια τουρκική. H επιχείρηση  βιντεοσκοπήθηκε και προβλήθηκε από το τηλεοπτικό της Χουριέτ. Το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού “Αντωνίου” κατέβασε την τουρκική σημαία και ύψωσε την ελληνική αν και οι διαταγές ήταν μόνο να υποσταλεί η τουρκική σημαία.

Το βράδυ Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάστηκαν στη Μικρή Ίμια να φυλάξουν τη σημαία τη νύχτα, αλλά πήραν εντολή να μείνουν εκεί. Είναι η εποχή που ο Μπιλ Κλίντον αναφώνησε ‘Θα κάνετε πόλεμο για τρεις κατσίκες;”. Δεν είχε περάσει καιρός αφότου ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο είχε προσαράξει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Μικρή Ίμια και εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το λιμεναρχείο Καλύμνου έσπευσε με ρυμουλκό, αλλά ο πλοίαρχος αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή!

Τελικά δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκόλλησαν το τουρκικό φορτηγό και το οδήγησαν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Την επόμενη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιδίδει διακοίνωση ότι οι βραχονησίδες Ίμια ανήκουν στην Τουρκία. Ήταν η αφορμή για να πάει ο δήμαρχος στο νησί.  Η πρωθυπουργός Τσιλέρ δηλώνει στη Βουλή ότι η ελληνική σημαία θα κατέβει. Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια όταν πέφτει το ελληνικό ελικόπτερο -σε συνθήκες κακοκαιρίες.

Το σχέδιο της Τσιλέρ

Δυο μήνες μετά μια ακταιωρός πάει στο νησί για να κατεβάσει μια σημαία που είχαν αναρτήσει μέλη της οργάνωσης Ελληνοαμερικάνικη Ένωση που ήθελαν  να τελέσουν τρισάγιο στην μνήμη των στρατιωτών που χάθηκαν -έχοντας άδεια από το Λιμεναρχείο Καλύμνου- αλλά όχι και για τη σημαία.  Η εντολή ήταν να πάρουν τις σημαίες από το νησί, πριν από τους Τούρκους -πράγμα που έγινε υπό την πίεση τουρκικών F16 που πετούσαν για να τους εμποδίσουν.

Μερικά χρόνια μετά μια τούρκικη πυραυλάκατος πλησίασε στις μικρονησίδες των Ιμίων με τον ίδιο τον Αρχηγό του Στρατού, Χουλουκί Ακάρ. Όταν έφτασε η Ελληνική κανονιοφόρος “Κραταιός” τα τούρκικα πλεούμενα αποχώρησαν μετά από εφτά λεπτά. Ένα μήνα αργότερα ένα ελληνικό σκάφος εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό, αλλά ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήταν ατύχημα.  Λίγο αργότερα δυο Έλληνες στρατιωτικοί συλλαμβάνονται στα σύνορα για παραβίασή τους μια νύχτα με χιόνι. Η ανάμιξη της στρατοφυλακής -αντί του στρατού- μαζί με δημοσιεύματα ότι είχαν αφαιρεθεί οι πάσσαλοι δημιουργούν την υπόνοια ότι το συμβάν ήταν προσχεδιασμένο.

Τρία χρόνια μετά την κρίση στα Ίμια στο βιβλίο του με τον τίτλο Η λαίδη με τη μάσκα ο δημοσιογράφος Φαρούκ Μπιλντιριτζί αποκάλυψε ότι η πρωθυπουργός Τσιλέρ οργάνωσε την επιχείρηση, ενώ οι στρατιωτικοί δίσταζαν. Το πλοίο που διέσωσαν τα ελληνικά ρυμουλκά είχε κόψει τον κάβο για να βρεθεί στα -κατά την άποψή του – τουρκικά χωρικά ύδατα με σκοπό να αμφισβητήσει την ελληνική κατοχή.

Φαίνεται ότι η Τσιλέρ είχε ζητήσει από τον ναύαρχο Γκιουβέν Ερκάγια να συλλάβει Έλληνες στρατιώτες, αλλά ενώ μεταφέρονταν στρατιωτικές μονάδες και πολεμικά αεροσκάφη με τους κομάντος SAT να κατευθύνονται προς τον κόλπο Γκιουμούσλουκ, ήρθε η παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών. “Η Τσιλέρ για πολύ ώρα δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα του Κλίντον. Στις εννέα το βράδυ ο Κλίντον τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ντεμιρέλ και η Τσιλέρ αναγκάστηκε να απαντήσει. Στις 12. 30 η Τσιλέρ ξανακάλεσε τον Ερκάγια και του ζήτησε την αναβολή της επιχείρησης”. Οι κομάντος είχαν φτάσει στην άλλη βραχονησίδα και ύψωσαν την τουρκική σημαία.

Ας δούμε τώρα τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας. Οι Τούρκοι αναδεικνύουν οι ίδιοι στα μέσα ενημέρωσης ένα συμβάν τριών νεαρών σε ένα νησί το Πάσχα με το οποίο δεν ασχολείται κανένας. Γιατί; O Γκιλντιρίμ γνωρίζει ότι κανένας αρχηγός της SAT δεν πήγε ο ίδιος μάλιστα να κατεβάσει την σημαία. Καλεί μήπως τους Έλληνες να την κατεβάσουν ή μήπως προαναγγέλλει μια απόβαση εκεί- αφού προετοιμάσει την κοινή γνώμη;

Η καθαρή απειλή

Το σκηνικό παίρνει νέες διαστάσεις όταν δύο τουρκικά μαχητικά πετάνε στη Ρω και ζητάνε τα …στοιχεία πτήσης από τον πιλότο του ελληνικού ελικοπτέρου που μεταφέρει τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό- οπλισμένα. Σήμερα δια στόματος του αντιπροέδρου Μπεκίρ Μποζντάγ η Τουρκία δεν μιλάει για γκρίζες ζώνες, αλλά λέει πως “οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».

Η Τουρκία επιμένει ότι κατέβασε την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος» όσο ισχυρές δυνάμεις συγκεντρώνονται απέναντι από τα Ίμια για την άσκηση “Εφές”, που θα αρχίσει στις 7 Μαϊου-τη μεγαλύτερη ίσως ετήσια άσκηση του τουρκικού στόλου. «Για να μην προκληθούν ανεπιθύμητα γεγονότα στο Αιγαίο και στα νησιά η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προβοκατόρικες και επιθετικές ενέργειες. Σε αντίθετη περίπτωση μπορούν να συμβούν πικρά  γεγονότα που δεν τα επιθυμούμε κι εμείς. Για να εμποδιστεί αυτό η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να επαναλάβει τις προβοκατόρικες παιδικού τύπου ενέργειες” θα πει ο Μπεκίρ Μποζντάγ.

Τι θα πει όμως θα συμβούν “πικρά γεγονότα” στο Αιγαίο και τα νησιά; O Γκιλντιρίμ την ίδια ώρα που σηκώνει το τηλέφωνο για να μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα δεν κάνει λάθος όταν λέει πως ο ίδιος ο αρχηγός των κομάντος της Sat πήγε και κατέβασε τις σημαίες. Μπορεί απλώς να κάνει λάθος στο χρόνο που -δεν- συνέβη, αλλά μπορεί να συμβεί. Ίσως και στη βραχονησίδα.

Εντελώς τυχαία ο Μποζντάγ καθώς λέει πως τα Ίμια είναι τουρκικά θυμάται την Κυπριακή ΑΟΖ και τους Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν στον Έβρο, λέει πως δεν είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιμένει: “Η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της που προβλέπουν οι συμφωνίες. Αρχικά είχαν δοθεί υποσχέσεις για την έκδοση των τρομοκρατών δεν τήρησαν τη συμφωνία. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε την έκδοση των μελών FETO. H Eλλάδα αν κάνει θετικό βήμα θα είναι θετικό και για τις δυο χώρες. Αν δεν κάνει θετικό βήμα η Τουρκία ως αρχή αμοιβαιότητας θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο».

 

https://youtu.be/TH-NQ9Z416s