Erdoğan ή Erdo-ğaz®

Του Σωκράτη Αργύρη

Γενικά οι Έλληνες ανησυχούν μόνο για ένα πράγμα. Να μη τους πειράξεις την ησυχία τους είτε την φυσική είτε την πνευματική. Είναι άνθρωποι που τα θέλουν όλα έτοιμα.

Έτσι κάθονται στον καναπέ τους και ακούν όλους τους νέους star που λέγονται αναλυτές που είτε είναι δημοσιογράφοι χωρίς ιδιαίτερες σπουδές ή καθηγητές πανεπιστήμιων που ζουν πλουσιοπάροχα επιδοτούμενοι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Πρόσφατα παραδείγματα είναι όταν ο Μακρόν έβαλε veto για την έναρξη συνομιλιών για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πήραν θέση κατά του Μακρόν αλλά κανείς δεν ανέλυσε τη θέση του Πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας που συμφώνησε με αυτόν και με το veto του.

Άλλο παράδειγμα είναι η υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και του Λίβυου πρωθυπουργού, ο όποιος παρεμπιπτόντως είναι τουρκικής καταγωγής, άρχισαν ξανά τις αναλύσεις για τους χαμένους υδρογονάνθρακες μας, χωρίς να έχουν διαβάσει τι αυτοί υπέγραψαν.

Εάν όμως κάποιος διαβάσει προσεκτικά την ανακοίνωση των Τούρκων θα αντιληφθεί ότι η Τουρκία και η Λιβύη φοβήθηκαν να οριοθετήσουν τις ΑΟΖ τους όπως διαφήμιζε για αρκετό καιρό τώρα ο Ερντογάν.

Έτσι στην ανακοίνωση των Τούρκων αναφέρονται μόνο τα εξής:

Υπογράψαμε με την Κυβέρνηση της Τρίπολης Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ασφάλεια και τη Στρατιωτική Συνεργασία, ενώ ταυτόχρονα, υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεννόησης για τη θάλασσα, κάτι που απορρέει από το διεθνές δίκαιο».

Γιατί για να ξέρουμε το Διεθνές Δικαστήριο το 1985 στην υπόθεση οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας Λιβύης – Μάλτας, έκρινε ότι «…τα δικαιώματα στον υποθαλάσσιο χώρο (βυθό και υπέδαφος) της ΑΟΖ ορίζονται σε πλήρη αναφορά με το καθεστώς της υφαλοκρηπίδας».

Και πιο ξεκάθαρα ακόμη, όπως το ίδιο πάντα Δικαστήριο υπογραμμίζει συμπληρωματικά «…αν και είναι δυνατή η ύπαρξη υφαλοκρηπίδας χωρίς ΑΟΖ δεν είναι δυνατό να υπάρξει ΑΟΖ χωρίς αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα».
Επίσης ο γνωστότερος Τούρκος διεθνολόγος Yucel Acer σε πόνημά του για το Αιγαίο, γράφει σε μια υποσημείωσή του ότι η Τουρκία ενεργεί έτσι ώστε να αποτρέψει την Ελλάδα από το να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται για τα Παράκτια Αρχιπελάγη:

Yucel Acer, «The Aegean Maritime Disputes and International Law», υποσημείωση 156: «It is noted that Turkey has not applied the straight baselines system since June 1973 in order not to encourage Greece to apply the same system in the Aegean Sea. See İnan & Başeren, (1996), p. 58.»
Μετάφραση:

«Η Τουρκία δεν εφαρμόζει το σύστημα των ευθειών γραμμών βάσης από τον Ιούνιο του 1973, για να μην ενθαρρύνει την Ελλάδα να εφαρμόσει το ίδιο σύστημα στο Αιγαίο.»

Στη σελ. 26 γράφει: «It is emphasized that if Greece benefits from its right to the system of straight baselines as a party to the 1982 Convention, it would gain considerable maritime areas as its Aegean coasts are deeply fringed and surrounded by many islands and islets in close vicinity».

Μετάφραση:

«Τονίζεται ότι αν η Ελλάδα επωφεληθεί από το δικαίωμά της στο σύστημα των ευθειών γραμμών βάσεως, ως συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του 1982, θα αποκτήσει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές [του Αιγαίου], επειδή οι ακτές της είναι βαθιά πλαισιωμένες (σ.σ. από νησιά) και περιβάλλονται από πολλά νησιά και νησίδες σε κοντινή απόσταση.»

Σε απλά νομικά για να ξέρουμε στη δική της υφαλοκρηπίδα, η κάθε παράκτια χώρα δεν ασκεί εθνική κυριαρχία, όπως στα χωρικά ύδατα αλλά ένα συγκεκριμένο δικαίωμα (π.χ. εκμετάλλευση του βυθού), το οποίο, όμως, ασκείται αποκλειστικά (το κυριαρχικό δικαίωμα υπολείπεται νομικά της εθνικής κυριαρχίας).

Και επειδή πολύ λόγος γίνεται για το περίφημο casus belli της Τουρκίας για την τυχόν επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, γιατί τότε η Τουρκία δεν ασκεί μονομερώς αυτό το δικαίωμα αφού ήδη τμηματικά το έχει ήδη κάνει στη Μαύρη Θάλασσα από το 1964 και στις Μεσογειακές της ακτές από το 1982.

Τελικά το μόνο που θα του απομείνει του Erdoğan είναι να αλλάξει το επίθετό του σε Erdo-ğaz® ώστε να ταιριάζει με τις βλέψεις του.

*Ο Σωκράτης Αργύρης έχει κάνει σπουδές Ιστορίας και Οικονομίας στη Γαλλία και Αγγλία.