H ελληνοτουρκική κρίση και η φθινοπωρινή επίθεση της Επιτροπής «Ελλάδα 2001»

Toυ Γ. Λακόπουλου

Απρόβλεπτο «σύμμαχο» βρίσκει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021 -που υπό την καθοδήγηση της Γιάννας Αγγελοπούλου σχεδιάζει τις εκδηλώσεις για τη 200η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση: τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών.

Η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει πλέον τις σχέσεις με την Τουρκία δίνει «βάθος» στις εκδηλώσεις της επετείου και αναβαθμίζει την δραστηριότητα της Επιτροπής: είτε συνεχιστεί η ένταση, είτε αποκλιμακωθεί, έχει ρόλο -με τη συγκατάθεση ολόκληρου του πολιτικού φάσματος: να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη  και να τονώσει το εθνικό φρόνημα με το χαρακτήρα των εκδηλώσεων.

Η μεταφορά των ελληνοτουρκικών στο κέντρο της επικαιρότητας δίνει ιδιαίτερα πατριωτικό περιεχόμενο στην επέτειο του 2021 και η Επιτροπή  Αγγελοπούλου  -ως μοναδικός φορέας με διακομματική αποδοχή και συγκρότηση- αποκτά οιονεί εξουσιοδότηση να αναδείξει αξίες της Επανάστασης,  όπως μεταφέρονται στις σημερινές συνθήκες και  προεκτείνονται στο μέλλον.

 Η αποτύπωση της εθνικής προοπτικής στο πεδίο των εκδηλώσεών  που θα  οργανωθούν για την επέτειο θα αντιστοιχεί στο πνεύμα με το οποίο η πολιτική ηγεσία της χώρας θα διαχειριστεί τις διακυμάνσεις των σχέσεων με την σημερινή Τουρκία. Κάθε εκδήλωση θα είναι πλέον και ένα βήμα διατύπωσης των εθνικών θέσεων.

Τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν πριν από δυο αιώνες στην ίδρυση του νέοι ελληνικού κράτους δεν είναι μόνο το φόντο των εκδηλώσεων, αλλά και  πηγή έμπνευσης: τίποτε δεν είναι πιο ιερό, αλλά και πιο δημιουργικό από την Ελευθερία.

Από μια άποψη και να μην υπήρχε η συγκεκριμένη επιτροπή θα έπρεπε να δημιουργηθεί ως μηχανισμός κινητοποίησης της κοινωνίας. Με  βάση την ιστορική πορεία από το 1821 η 200η επέτειος αναδεικνύει την εθνική ταυτότητα της σημερινής Ελλάδας, ως δύναμης προόδου και ειρήνης και ως σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας, με κύρος στην περιοχή, με ισχύ και δύναμη υπεράσπισης της κυριαρχίας της.

Μέσα από το πλαίσιο των εκδηλώσεων της επετείου θα αναδειχθούν ο  σημερινός πατριωτισμός και η ενεργητική συσπείρωσή τον Ελλήνων. Χωρίς ακραίες εκφράσεις, αλλά με αυτοπεποίθησή και αυτογνωσία, που θα χαρακτηρίζουν πλέον το πνεύμα όσων θα  γίνουν το 2021. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο η Αγγελοπούλου και το επιτελείο της, ολοκληρώνουν το στάδιο της  προετοιμασίας. Η επιτροπή έχει αξιολογήσει ήδη εκατοντάδες προτάσεις και ιδέες που είχε στη διάθεσή της και ετοιμάζεται για τη φθινοπωρινή της επίθεση.

 Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς ανά την επικράτεια, διεθνείς παράγοντες και  σημαντικές προσωπικότητες.  Ήδη στην ιστοσελίδα της Επιτροπής πυκνώνουν στον χάρτη της χώρας οι «σημαίες» με τις τοπικές εκδηλώσεις.

 Σοβαρό πρόβλημα είναι το οικονομικό καθώς για τον εορτασμό δεν διατίθενται, από επιλογή, κρατικοί πόροι. Η Γιάννα Αγγελοπούλου κάνει τους υπολογισμούς της αποκλειστικά με χορηγίες  -που αναζητούνται πλέον και σε τοπικό επίπεδο, κατά την τελευταία ανακοίνωση.

 Το 2021 δεν θα είναι προφανώς μια φανταχτερή χρονιά, όπως ήταν το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα είναι όμως η πρώτη φορά στη νεότερη ελληνική ιστορία που το τελετουργικό μιας πανεθνικής διοργάνωσης θα αντιμετωπίζει το παρελθόν με νηφαλιότητα για να περιγράψει το παρόν και  να αναδείξει το μέλλον. Αν αυτό είναι σημάδι συλλογικής ωριμότητας, ο εορτασμός από τα 200 χρόνια της Απελευθέρωσης θα είναι κάτι περισσότερο από μια επέτειος.