N. Μπίστης:«Με την εξαέρωση του ΠΑΣΟΚ και την εσφαλμένη πορεία του ΚΙΝΑΛ το βάρος πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ»

«Έχουμε πολλά κοινά σημεία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξελίσσεται μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Γι’ αυτό και η αμοιβαία προσέγγιση παρά τις διαφορές που υπάρχουν σε επί μέρους ζητήματα», δηλώνει ο Νίκος Μπίστης, πρωταγωνιστικό στέλεχος της πρωτοβουλίας «Γέφυρα», σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «News 247». Κάνει δε για «μεγάλη στροφή» που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και σηματοδοτεί αυτοκριτική, που «γίνεται βήμα-βήμα» και τονίζει:

«Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι του 2015 κάνει μια μεγάλη στροφή και μάλιστα με επιταχυνόμενους εσχάτως ρυθμούς δεν μπορεί να συλλάβει τη μεγάλη εικόνα και θα αναδεικνύει ως μείζον πρόβλημα επιμέρους συμπεριφορές, ενοχλητικές και καταδικαστέες, οι οποίες όμως δεν θα εμποδίσουν την συνολική στροφή».

Για τον ρόλο της «Γέφυρας» λέει ότι είναι «μια συσπείρωση που θα διευκολύνει με τις πρωτοβουλίες της την συνάντηση προοδευτικών πολιτών από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες οι οποίοι μπορούν να δουν την μεγάλη εικόνα στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Και προφανώς έχουν την βούληση να αντιπαλέψουν τον συνδυασμό εθνικολαϊκισμού και Νεοφιλελευθερισμού που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις κατακτήσεις 70 χρόνων, από το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου. «Σε αυτό έχουμε πολλά κοινά σημεία με τον ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνει.

Εξηγώντας την αποχώρησή του από το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνει ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Φώφη Γεννηματά «σε σχέση με τους άλλους συνυποψηφίους της είχε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να ενώσει και να οδηγήσει τον χώρο σε ανάκαμψη και συνολικά την προοδευτική παράταξη στην νίκη», όμως «δεν συνέβη αυτό από δυο κορυφαίες επιλογές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Η πρώτη είναι η σύμπλευση με την ΝΔ με το πρόσχημα της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Και η δεύτερη η στάση του ΚΙΝΑΛ στο Μακεδονικό».

«Οι ομιλίες πολλών βουλευτών του για τις Πρέσπες ήσαν ανατριχιαστικές, οι δε αναφορές σε απάτριδες και νεοκομμουνιστές μας γύρισαν χρόνια πίσω», προσθέτει. «Οι Πρέσπες είναι ο θρίαμβος της λογικής, της δύναμης του προωθητικού συμβιβασμού, του ενσυνείδητου πατριωτισμού. Και η ήττα του εθνικισμού. Το κατάλαβαν αμέσως σε όλο τον κόσμο. Θα το συνειδητοποιήσουν σε λίγους μήνες και όσοι καλοπροαίρετοι δυσφορούν», επισημαίνει σε άλλο σημείο της συνέντευξή του.

Επιπλέον εκτιμά ότι τόσο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν «ενθουσιάζονται» με την προοπτική συνεργασίας με την ΝΔ. «Ενθουσιάζεται, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας και βεβαίως οι εμπνευστές της…στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι ολόκληρο το ΚΙΝΑΛ διολίσθησε στο αντί ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», προσθέτει και σημειώνει:

«Η θέση του ΚΙΝΑΛ είναι στην Προοδευτική Συμμαχία. Γι’ αυτό εμείς στην «Γέφυρα» ασκούμε κριτική στην πολιτική του αλλά δεν κόβουμε τις γέφυρες. Τις κρατάμε για μετά τις εκλογές».

Ερωτηθείς αν «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική στροφή», ο Νίκος Μπίστης τονίζει «ούτε θέλω ούτε κατά την γνώμη μου πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατική στροφή» επισημαίνοντας ότι «η ίδια η Σοσιαλδημοκρατία σήμερα στην Ευρώπη ζει φάση ουσιαστικής επανίδρυσης που συνήθως την αποκαλούμε στροφή προς τα Αριστερά».

«Οι ελπίδες που είχαμε για ρύθμιση και έλεγχο της παγκοσμιοποίησης σε συνθήκες θριάμβου της φιλελεύθερης Δημοκρατίας διαψεύστηκαν. Αντιθέτως οδηγηθήκαμε σε αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και του εθνικολαϊκισμού στις αναπτυγμένες χώρες. Το δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ αυξήθηκε, το κενό καλύπτουν σκοτεινές και επικίνδυνες δυνάμεις. Οι σοσιαλδημοκράτες και σοσιαλιστές με καθυστέρηση αναζητούν σύγχρονες αριστερές απαντήσεις σε παλιά και νέα προβλήματα που γεννά η οικονομική κρίση και η κρίση αξιών. Μετατοπίζονται προς τα αριστερά και εκεί θα συναντηθούν με δυνάμεις της άλλης Αριστεράς που εγκαταλείπει τις αυταπάτες για μια συνολική ρήξη με το σύστημα», προσθέτει.

Σημειώνει ότι αυτές οι πολιτικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη σε Ισπανία και Πορτογαλία, «αύριο και στην Γερμανία, η Ιταλία τώρα ξεκινάει, στην Γαλλία τα πράγματα είναι πιο δύσκολα» και προσθέτει:

«Στην Ελλάδα με την εξαέρωση του ΠΑΣΟΚ και την εσφαλμένη πορεία του ΚΙΝΑΛ το βάρος πέφτει εκ των πραγμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ. Η προοδευτική Συμμαχία θα προκύψει μέσα από πρωτότυπες διαδρομές. Σε αυτό θα συμβάλει η Γέφυρα».