Tα σενάρια τρόμου για την ελληνική οικονομία και το πολιτικό αδιέξοδο: ο Μητσοτάκης, το “παγκόσμιο γίγνεσθαι” και το ελληνικό σουβλάκι

Του Νίκου Λακόπουλου

Με ολόκληρο τον κόσμο να ζει τον εφιάλτη ενός πολέμου που θα αλλάξει τον πλανήτη -για την Ελλάδα ακούγονται σενάρια τρόμου- η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να πάρει κάποια μέτρα με πρώτο-πρώτο, όπως γράφεται, η …αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Μαζί με την μείωση του ΕΝΦΙΑ -βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας- η κυβέρνηση θα ενισχύσει -λέει- τα ευάλωτα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια -αν και τα περιθώρια αύξησης των δημοσίων δαπανών είναι περιορισμένα.

Τα σενάρια τρόμου με έκρηξη του μέσου πληθωρισμού ακόμα και στο 11,1% στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή συνοδεύονται από μία προτροπή “η κυβέρνηση μην υποκύψει στις «Σειρήνες» της πολιτικής πόλωσης και των κοινωνικών πιέσεων, διατηρώντας σταθερό το τιμόνι της δημοσιονομικής πολιτικής”.

Φαίνεται πως δεν γίνεται ταυτόχρονα να μειώνουμε τους φόρους και να αυξάνουμε τις δαπάνες -κάτι που ήταν βέβαια γνωστό όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν τα πάντα στην μεσαία τάξη κυρίως -που μάλλον αποτελούν όσοι έχουν αυτοκίνητο και χρει΄άζονται βενζίνη για να κινηθούν.

«Κατανοούμε ότι η έντονη πολιτική πόλωση που επικρατεί δεν ενθαρρύνει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα” λέει η έκθεση, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε για “προκλήσεις με άγνωστη διάρκεια και έκβαση”.

“Η δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας απαιτεί μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση. Διαφορετικά, αν η χώρα μας οδηγηθεί σε νέα αύξηση του δημόσιου χρέους, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει δυσάρεστες δημοσιονομικές καταστάσεις”.

Βέβαια υπάρχουν και πιο αισιόδοξες προβλέπεις. «Δε βλέπω ότι ο πληθωρισμός θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα» θα πει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, αν και “δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει».

 «Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις διαθέτουν χρηματικά αποθέματα που απέκτησαν από τα επιδόματα στην πανδημία κι έτσι μπορούν να αντέξουν την ακρίβεια για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς λεφτά

Είναι μια υποστήριξη προς την κυβέρνηση ή έμμεση κριτική για το ότι τα 43 δισ. που έπεσαν στην διάρκεια της πανδημίας έγιναν καταθέσεις; Oι οικονομικοί αναλυτές πάντως βλέπουν πως η ελληνική οικονομία θα κινηθεί σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μείωση των ειδοσημάτων με αυξημένο πληθωρισμό και ακρίβεια -με απλά λόγια φτώχεια που θα πλήξει τους ήδη φτωχούς και μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα.

Αν το χρέος μας θα εκτιναχθεί ακόμη περισσότερο θα πρέπει να αναμένουμε ένα νέο μνημόνιο και λιτότητα -ενώ αντίθετα με τον Γιάννη Στουρνάρα η ΓΣΕΒΕΕ λέει πως τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά δεν έχουν χρήματα να καλύψουν τις ανάγκες τους για 19 ημέρες το μήνα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μειώνει τον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν σπίτι, αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν σουβλάκι. Η κοροϊδία είναι μεγαλύτερη με την “γεναία αύξηση” του κατώτατου μισθο΄ύ -όταν η ακρίβεια είναι πιο γεναία.

“Ο έλεγχος χάθηκε. Η κυβέρνηση είναι οικονομικά χρήσιμη μόνο για μεγάλα συμφέροντα. Η αγωνία είναι για την επόμενη ημέρα. Ποιός θα μαζέψει τα σπασμένα κομμάτια με τόσους φτωχούς και θυμωμένους” θα τουιτάρει ο Γιώργος Κύρτσος -θυμωμένος ο ίδιος με το πρώην κόμμα του.

Η Οικονομία και η πολιτική κρίση

Στο άμεσο μέλλον η ανικανότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να θέσουν τέρμα στον πόλεμο και οι επιπτώσεις του στην καθημερινότητα των πολιτών θα φέρει κοινωνική διαμαρτυρία και πολιτικές αλλαγές με νέα πολιτικά άνθη.

Στην Ελλάδα η αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη -πότε με άλλοθι την πανδημία, πότε τον πόλεμο- ενισχύει την Ακροδεξιά με φόντο ένα εκλογικό αδιέξοδο.

Η λύση της “προοδευτικής διακυβέρνησης” μοιάζει μονόδρομος με ένα πρόγραμμα σωτηρίας -που δεν υπάρχει. Μια νέα οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε πολιτική κρίση -καθώς οι επόμενες και οι μεθεπόμενες εκλογές θα είναι αρχή πολιτικών εξελίξεων.

Προφανώς μια νέα πολιτική κρίση θα επιδειν΄ώσει την κατάσταση στην οικονομία και η κραυγή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τον κίνδυνο της πόλωσης και την πολιτική συναίνεση παίρνει έχει έναν δραματικό τόνο.

Καθώς η αντιπολίτευση δεν προσφέρει μια πρόταση διακυβέρνησης στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται κάποιος που με μια πρόταση -που δεν έγινε δεκτή-μείωσε τις τιμές του αερίου παγκοσμίως και έκανε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τον θαυμάσει:

Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αρκείται σε παθητικό ρόλο θεατή απέναντι στις εξελίξεις. Με συνεχείς διπλωματικές ενέργειες, με διεθνείς πρωτοβουλίες, με όπλα μας την αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι αλλά και το διεθνές κύρος του πρωθυπουργού ο οποίος πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις επίλυσης των διεθνών ζητημάτων».

Μάλλον όμως ο πρωταγωνιστ΄ής στην επίλυση διεθνών ζητημάτων δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα για να μειώσει και την τιμή στο σουβλάκι.