Η Φώφη εντάσσει το ΠΑΣΟΚ στο μπλοκ του Κυριάκου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

 

 Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)Όσοι είχαν επιφυλάξεις  για τα κριτήρια  με  τα οποία η Φώφη Γεννηματά οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην καταψήφιση της  απλής αναλογικής τις αίρουν μετά την επιλογή της να υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση  Εξεταστικής Επιτροπής για τον … Βαρουφάκη.

Το επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη  για την Εξεταστική είναι  ότι  “πρέπει να μάθουμε τι συνέβη το  20015”.  Στην πραγματικότητα απλώς προσπαθεί να οργανώσει μια άσκηση αντιπολίτευσης για το κόμμα του. Τι έγινε το ξέρουν όλοι.

Η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα με λάθος πολιτική,  λάθος επιδιώξεις, λάθος τακτική και λάθος πρόσωπα, οδήγησε τη διαπραγμάτευση με την  τρόικα σε πλήρες αδιέξοδο. Οργάνωσε ένα αχρείαστο δημοψήφισμα που οδήγησε στις κλειστές  τράπεζες και τους –συνεχιζόμενους- ελέγχους κεφαλαίου και τελικά κατέληξε σε μια συμφωνία την οποία υπερψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής.

Αυτή η περίοδος με τους χειρισμούς της όμως κρίθηκε στις εκλογές που ακολούθησαν.  Άρα μόνο για εξεταστική επιτροπή δεν προσφέρεται. Σε τελευταία ανάλυση ποινικές  ευθύνες για πολιτικές επιλογές δεν υπάρχουν. Και αυτό που  μετράει είναι τι κάνει στο τέλος μια κυβέρνηση.

Λόγος  να  υποβληθεί αίτημα εξεταστικής επιτροπής θα υπήρχε αν ανέκυπταν ενδείξεις ποινικής ευθύνης προσώπων. Συγκεκριμένων προσώπων.

Αυτό ούτε η ΝΔ δεν το προέβαλε. Ζητάει  μόνο έρευνα ” για να μάθουμε”. Αλλά  οι εξεταστικές επιτροπές δεν είναι ομάδες εργασίας  ούτε  επιτροπές για …ρεπορτάζ.  Πρωτίστως δεν είναι  πολιτικά εργαλεία ενός κόμματος κατά των αντιπάλων του.

Ειδικά όταν μια  τέτοια πρόταση προέρχεται από τη  ΝΔ πριν από όλους θα  έπρεπε να είναι επιφυλακτική  η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πριν από 27 χρόνια ο πατέρας της σημερινής προέδρου του Κινήματος  ανέβαινε στα έδρανα της Βουλής για να καταγγείλει τη ΝΔ ενός άλλου Μητσοτάκη για μια άλλη εξεταστική επιτροπή κατά του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα  θέμα προς διερεύνηση από Εξεταστική επιτροπή. Υπάρχουν αρνητικοί συμβολισμοί και επιπλέον δεν υπάρχει και  πολιτικό αντικείμενο, αφού η πρόταση της ΝΔ   δεν είχε καμία τύχη. Ήταν δηλαδή άνευ αντικειμένου.

Όποιος θέλει να μάθει τι έγινε το 2015 δεν έχει παρά να ανατρέξει στο πλήθος των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν.  Η ΝΔ απλώς ευτέλισε την κοινοβουλευτική διαδικασία  δίνοντας  βάση στις  σαπουνόφουσκες του Γκλαμπρέηθ και τις ανοησίες του Βαρουφάκη. Το ΠΑΣΟΚ ποιο λόγο είχε να συνταχθεί με τη ΝΔ σ’ αυτή την υπόθεση;

Η  μόνη εξήγηση είναι ότι πρόκειται για το δεύτερο βήμα μετά την απόρριψη της απλής αναλογικής- που υποδηλώνει την πρόθεση της προέδρου του να συμπορευτεί πλέον με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρακτικά  δρομολογεί το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά δορυφόρου  της ΝΔ , δίπλα στο εναπομείναν Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και κάποια σχήματα που τώρα ετοιμάζονται-  συν τον “σημιτικό πυρήνα” του πάλαι ποτέ “εκσυγχρονισμού”.

Αλλιώς για ποιο λόγο ένα κόμμα με την  ιστορία του ΠΑΣΟΚ  να πάρει μέρος σ’ αυτή την παράσταση του αντιπολιτευτικού εντυπωσιασμού που σκηνοθέτησε το σύστημα του Κυριάκου, απασχολώντας τη Βουλή  με αερολογίες, τη στιγμή που η ώρα περιζώνεται από κινδύνους;

Αυτό έπρεπε να είναι το αντικείμενο της ολομέλειας της Βουλής αυτές της ημέρες. Ό,τι έκανε ο φαντασμένος πρώην υπουργός  Οικονομικών του Τσίπρα  και λέει ένας Αμερικανός που περιφέρεται με τις δάφνες του πατέρα του;

Κοντά στο νου κι η γνώση. Η Φώφη Γεννηματά οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στο μπλοκ που προσπαθεί να διαμορφώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά του Τσίπρα. Με τον ίδιο τρόπο που ο πατέρας του είχε  διαμορφώσει το μπλοκ των τεσσάρων κατά του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αυτή η εξέλιξη συνιστά επιτυχία για τον Μητσοτάκη, αλλά ήττα για το ΠΑΣΟΚ.

Μετά την παγίδα του “νέου φορέα  της Κεντροαριστεράς” στην  οποία έπεσε  η Φώφη, τώρα ωθώντας το ΠΑΣΟΚ προς την πλευρά  τη ΝΔ διευκολύνει όσους από το κόμμα της θέλουν να πάνε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά πολιτικός αρχηγός δημιουργεί  συνθήκες διάσπασης του κόμματος του.