Λάθος πόρτες κτυπάει η Φώφη. Ο Γιώργος και ο Σταύρος θεμελιωτές της Κεντροαριστεράς;

 

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

ΔεληγιάννηςΣε όλες τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου επιβεβαιώνονται δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι ο νέος  δικομματισμός μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και  απλώς αλλάζει η σειρά. Δεύτερον ότι το μόνο κόμμα που μπορεί να σταθεί ανάμεσά τους είναι το ΠΑΣΟΚ – με τη σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ του  Θαν. Θεοχαρόπουλου.  Όλα τα άλλα σχήματα βαίνουν προς εξαφάνιση.

Παρ’ όλα αυτά η Φώφη Γεννηματά επιμένει στην ακατανόητη επιδίωξη να αναγορεύσει σε συνομιλητές της τους αρχηγούς της αποτυχίας: τον  Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γ. Παπανδρέου.  Από μόνη της αυτή η προσπάθεια ακυρώνει το στρατηγικό της στόχο που είναι απλός: ο επαναπατρισμός των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.  Δεν χρειάζεται να σκεφτεί πολύ κανείς για να καταλάβει ότι ούτε ένας δεν πρόκειται να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ για να επιστρέψει σε ένα κόμμα με πολιτικούς τους οποίους έχει ήδη αποδοκιμάσει.

Για τον Θεοδωράκη δεν χρειάζεται να σκεφθεί πολύ κανείς για να καταλήξει ότι η πολιτική παρουσία του είναι απλώς ασύμβατη με το ΠΑΣΟΚ, την Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία. Πέραν του ότι οι προσανατολισμός των στελεχών του Ποταμιού είναι προς τη ΝΔ ο ίδιος ο  αρχηγός αναδύει συμβολισμούς που δεν ταιριάζουν στο ΠΑΣΟΚ.  Τι θα κερδίσει η Φώφη ανοίγοντας μια συζήτηση που δεν θα καταλήξει πουθενά γιατί δεν υπάρχει ιδεολογικό και πολιτικό έδαφος;

Ακόμη χειρότερη είναι η περίπτωση του Γ. Παπανδρέου. Η εντολή που έχει η Φώφη από την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνει τη συνεργασία με έναν πολιτικό ο οποίος , παρ’ ότι ευεργετήθηκε όσο κανένας άλλος από το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, στο τέλος το διέσπασε, αφού προηγουμένως το  διέλυσε και το χρεοκόπησε .

Είναι πολλοί όσοι δεν αντιλαμβάνονται τι έχει να πει η Γεννηματά αυτή τη στιγμή με έναν πολιτικό που δεν είναι απλώς τοξικός, αλλά και κινείται εναντίον της, όπως προκύπτει  από τη νοοτροπία που διαπερνά την απαντητική επιστολή του;  Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν στο ΠΑΣΟΚ ότι ο Παπανδρέου θεωρεί ότι έχει ακόμη κληρονομικό ιμπέριουμ έναντι της σημερινής πρόεδρου του  ΠΑΣΟΚ; Ότι είναι  …καθήκον του να την καπελώσει και ότι  η ίδια και το κόμμα της πρέπει να στοχεύουν στη… δικαίωσή του;

Στην απάντησή του ο πρώην πρωθυπουργός  ζητάει  ‘να βάλουμε τέλος στο παρασιτικό συντηρητικό πελατειακό πολιτικό-οικονομικό σύστημα, που σπατάλησε πόρους και δυνατότητες του Ελληνισμού’  και …μπλα μπλα. Δηλαδή να μπει τέλος στο σύστημα που τον εξέθρεψε πολιτικά, αλλά αυτός να παραμείνει αλώβητος. Για κορόιδα ψάχνει;

Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι προσπαθεί να υπερφαλαγγίσει τη Γεννηματά,  όχι μόνο λέγοντάς της ότι χτυπάει ανοιχτές πόρτες, αλλά  και  με την ιδέα να  κληθεί και ο …ΣΥΡΙΖΑ  σε  ‘συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών του προοδευτικού χώρου γύρω από ένα τραπέζι’. Βγάζει κανείς νόημα;  Οίκοθεν νοείται ότι  θεωρεί και τον εαυτό του ‘αρχηγό του προοδευτικού χώρου’.

Σοβαροί πολιτικοί παράγοντες θεωρούν ότι αν θέλει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει ανοιχτή την προοπτική του χώρου του οποίου ηγείται, πρέπει να κινηθεί στη γραμμή ‘ΠΑΣΟΚ και τίποτε άλλο”.  Η  συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ,  που  είναι κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς, είναι μια καλή βάση για προσκλητήριο προς όσους  πιστεύουν την ανάγκη του τρίτου πόλου να στρατευτούν με το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και ο Θεοδωράκης αν θέλει να συνδράμει να διαλύσει το μαγαζί του και να προσχωρήσει.

Με τον Παπανδρέου είναι αστεία και βλαπτική  οποιαδήποτε συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Κάποιοι από όσους τον ακολούθησαν προφανώς θα βρουν  ανοιχτές τις πόρτες του παλαιού τους κόμματος. Αλλά, κατά την κρίση όσων των γνωρίζουν, ο ίδιος μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε -πέρα από το ηθικό ζήτημα που δεν μπορεί να παρακάμψει  η Γεννηματά και να τον πάρει πίσω στο ΠΑΣΟΚ.

Η πολιτική εμπειρία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν είναι τα σύμβολα και οι τίτλοι που κάνουν ελκυστικά τα κόμματα αλλά το πολιτικό προσωπικό τους. Τα πρόσωπα που κατέστησαν το ΠΑΣΟΚ αποκρουστικό δεν μπορούν να το αναγεννήσουν .

Αυτό ισχύει και με μια ομάδα πρώην  ‘εκσυγχρονιστών’ που σταδιοδρόμησαν επί Σημίτη και Παπανδρέου,  εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ επί Βενιζέλου και τώρα  κάνουν πως συζητούν για την  ”’μεταρρυθμιστική κεντροαριστερά’  και περιμένουν να τους καλέσει ο Μητσοτάκης. Με αυτούς θα κάνει το  νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Φώφη;

Για να επαναπατριστούν οι παλαιοί ψηφοφόροι και να συγκινηθούν  οι νέοι, το ΠΑΣΟΚ πρέπει  να παραμείνει ΠΑΣΟΚ και να αλλάξουν τα πρόσωπα που το εκπροσωπούν και το εκφράζουν. Αν κοιτάξει γύρω της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα δει ποιοι πρέπει να κρυφτούν για να πάρουν τη θέση τους νέοι άνθρωποι, με  γνώσεις και φρεσκάδα. Αυτό το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει πόλος έλξης.