ΝΔ: Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε για τα τηλεοπτικά

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

ADelhgiannhsΜπορεί να υπάρχουν πολλά να επικρίνει κανείς στον διαγωνισμό που οργάνωση η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες και πριν από όλα ότι τον οργάνωσε η κυβέρνηση. Αλλά η ΝΔ φαίνεται να έχει χάσει το μπούσουλα σε αυτή την υπόθεση – ίσως γιατί αυτή φέρει την ευθύνη της για την απουσία του ΕΣΡ. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις αντιδράσεις της που είναι σε στυλ άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Ο πάντα συμπαθής Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα επαναφέρει τη “νομιμότητα” στο τηλεοπτικό τοπίο. Ωραία ιδέα. Αλλά στην προκείμενη περίπτωση μάλλον ατυχής. Ας δούμε γιατί.

Πρώτο, για να κάνει η ΝΔ ό,τι λέει ο εκπρόσωπός της πρέπει να γίνει κυβέρνηση. Και για να γίνει κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει τις εκλογές. Και για να τις κερδίσει πρέπει να γίνουν. Άρα, ζήσε Μάη μου.

Δεύτερο, όταν λέει θα επαναφέρει τη νομιμότητα τι ακριβώς εννοεί; Ότι θα επιστρέψει η τηλεόραση στην κατάσταση που είναι μέχρι σήμερα; Αυτό δεν είναι ακριβώς νομιμότητα. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Κάποιοι κατέλαβαν αυθαίρετα δημόσια περιουσία και έστησαν τηλεοπτικά κανάλια όχι για να προσφέρουν ενημέρωση -γραμμένη την έχουν- αλλά για να ασκούν πιέσεις και να κάνουν τις δουλειές τους, ως εργολάβοι προμηθευτές κλπ- χειραγωγώντας πολιτικούς. Τέτοια νομιμότητα να λείπει.

Τρίτο, είπε επίσης ο εκπρόσωπος της ΝΔ ότι οι άδειες “θα είναι φυσικά περισσότερες από τέσσερις, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες του ψηφιακού φάσματος”, ενώ σε προγενέστερη δήλωση του είχε αποσαφηνίσει ότι δεν θα αφαιρέσει τις άδειες που δίνονται σήμερα. Αν δεν τις αφαιρέσει σημαίνει ότι είναι νόμιμες, και συνεπώς για ποια αποκατάσταση νομιμότητας μιλάει; Και αν απλώς προτίθεται να δώσει και άλλες άδειες , ουδείς θα έχει αντίρρηση. Ούτε προφανώς η ΝΔ αν σημερινή κυβέρνηση αυξήσει κάποια στιγμή τον αριθμό των αδειών.

Τέταρτο, ο Γιώργος  Κουμουτσάκος με την ίδια δήλωση την έπεσε στη Γεροβασίλη για όσα είπε – και δεν είπε- για το “μαύρο” στα κανάλια που δεν θα πάρουν άδεια. Μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου, μετά το μαύρο του Σαμαρά στην ΕΡΤ που μια χαρά άδεια είχε; Όσο γι αυτούς δεν θα πάρουν άδεια, τι ακριβώς προτείνει η ΝΔ να συνεχίζουν να εκπέμπουν- όπως μέχρι σήμερα; Από πότε συνιστά “φίμωση κάθε αντίθετης φωνής στα Μ.Μ.Ε. και στην κοινωνία” να μην εκπέμπει ένα κανάλι που δεν έχει άδεια, όπως και τα άλλα που έχουν και θα συνεχίζουν να έχουν και επί ΝΔ, όπως ο ίδιος προεξόφλησε; Τι θα ήταν δηλαδή το αντίθετο της φίμωσης: αυτό που συμβαίνει ως τώρα;

Πέμπτο, με ποια λογάκια “ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι στην κυριολεξία στον αέρα” αφού ο ίδιος λέει ότι το αποτέλεσμα τους θα ισχύει και με κυβέρνηση της ΝΔ; Και τι εννοεί όταν λέει ότι είναι ” ο ορισμός της διαπλοκής, γιατί στηρίζεται στην λογική της πλειοδοσίας”; Δηλαδή σε ποια λογική έπρεπε να στηρίζεται; Της αυθαιρεσίας ή της δωρεάν παραχώρησης;

Έκτο, στη δήλωση Κουμουτσάκου αναφέρεται ότι “οι πολίτες αναρωτιούνται ποιο είναι το αντάλλαγμα που θα πάρουν όσοι αποκτήσουν την τηλεοπτική άδεια για να καλύψουν τα εκατομμύρια που θα προσφέρουν γι’ αυτήν”. Το αντάλλαγμα για να εκπέμπουν επί 27 χρόνια χωρίς άδεια ποιο ακριβώς ήταν;

Μάλλον δεν προσαρμόστηκαν ακόμη στον αέρα του Μοσχάτου στη ΝΔ για να συνδέει ο πορτ παρόλ του κόμματος τις τηλεοπτικές άδειες με τον… ΕΝΦΙΑ προσάπτοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν τον κατάργησε όπως υπόσχονταν. Είναι σαν το ανέκδοτο: κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους.