Ανδρέας Μητσοτάκης: Ταυτοπροσωπίες

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Για την τραγωδία στα Τέμπη το θέμα θεωρείται λήξαν: μόνο ο Πρωθυπουργός δεν φταίει. Ο σημερινός Πρωθυπουργός – για τον προηγούμενο το ψάχνει ο Ντογιάκος.

Ο «καλύτερα προετοιμασμένος Πρωθυπουργός» κλείνει θέματα, εν όψει εκλογών.

Με τις υποκλοπές της ΕΥΠ ήδη ξεμπέρδεψε. Πχ για τον Ανδρουλάκη δεν «γνώριζε» και στις περιπτώσεις Φλώρου – Χατζηδάκη, αφού δεν ενοχλούνται οι ίδιοι, τι κόβονται οι άλλοι;

Όπως είπε και ο Άδωνις στον Σπίρτζη: «Εμένα παρακολουθούσαν, εσύ γιατί διαμαρτύρεσαι;».

Για την τραγωδία στα Τέμπη το θέμα θεωρείται λήξαν: μόνο ο Πρωθυπουργός δεν φταίει. Ο σημερινός Πρωθυπουργός – για τον προηγούμενο το ψάχνει ο Ντογιάκος.

Καρατσεκαρισμένο από τρεις πλευρές – Οικονόμου, Γεραπετρίτης, Καραμανλής του Αχιλλέα: όλα έγιναν από έναν σταθμάρχη. Τον πιάσαμε, τον σταυρώσαμε, έκλεισε το θέμα.

Μένει μόνο μια εκκρεμότητα: η «θυσία» τόσων ανθρώπων, «σημάδεψε» τον Πρωθυπουργό κι ένας Θεός ξέρει πώς θα το ξεπεράσει.

Ειδικά αν δεν ξαναβγεί, οπότε δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει το «τάμα» -ή «προσωπικό στοίχημα» όπως το είπε- να μην ξαναγίνει το κακό.

Εδώ ανεβαίνει στιε σκηνές ένας βουλευτής εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη. Όπως είπε ο πορτ-παρόλ Οικονόμου:

-«Δεν είχε καταλάβει ότι ως βουλευτής δεν πρέπει να πηγαίνει και να χτυπάει πόρτες του δημοσίου για να παίρνει δουλειές».

Ούτε αυτό το ήξερε ο Πρωθυπουργός, κατά τον εκπρόσωπό του. Ήξερε όμως τον βουλευτή.

Τον διάλεξε με τα χεράκια του ως «άριστο», τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο και τον είχε, όπως τους υπόλοιπους: να ψηφίζει νομοσχέδια, χωρίς να ρωτάει πολλά.

Απλώς ο μπαγάσας τιμολογούσε τις υπηρεσίες του ακριβότερα. «Πού να το ξέρει ο Μητσοτάκης;» απόρησε ο Οικονόμου.

Κατά τον βουλευτή, που παραπέμπεται η απάντηση είναι: «Νομίζετε ότι ένα πολιτικό κόμμα δεν ξέρει ποιον έχει στα ψηφοδέλτιά του;».

Θα καθίσει στο σκαμνί, για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης και «συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή αυτοπροσώπως και δια παρένθετου προσώπου κατ’ εξακολούθηση» .

Ούτε αυτά μπορούσε να τα ξέρει ο Πρωθυπουργός. Εδώ δεν ήξερε ότι και ο ίδιος είχε -οικογενειακώς- κάτι ανάλογα μπλεξίματα.

Ας μην κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Ότι βουλευτές προσπαθούν να βγάλουν λεφτά, αξιοποιώντας την ιδιότητά τους, είναι στοιχείο που έχει προστεθεί στον δημόσιο βίο επί Μητσοτάκη.

Έχουν προϋπάρξει περιπτώσεις μελών του Κοινοβουλίου και υπουργών, που βρέθηκαν μπλεγμένοι σε ιστορίες με μίζες και ανταλλάγματα, για διαμεσολαβήσεις και άλλες συναλλαγές.

Αλλά η χρησιμοποίηση της βουλευτικής ιδιότητας, επισήμως, με σκοπό να αποσπάσει βουλευτής κρατικό χρήμα για τις μπίζνες του, είναι φαινόμενο της εποχής των «αρίστων».

Για το κατηγορητήριο θα αποφανθούν οι δικαστές. Αλλά η πολιτική πλευρά της υπόθεσης χάσκει.

Για τις υποκλοπές ανέλαβε την ευθύνη ο Γρήγορης Δημητριάδης. Για τα Τέμπη προθυμοποιήθηκε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Δεν πρέπει κάποιος να αναλάβει και την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» για τη δίωξη του Ανδρέα Μητσοτάκη;

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR